Ingrediente
1 kg zahar, o lamiie sau portocala, 1/2 l apa, 15ml zeama de lamiie.
Mod de preparare
Zaharul cu apa se pun la fiert intr-o cratita sau oala acoperita.Se rade
coaja de pe toata suprafata lamii sau portocalei si se pune intr-un saculet mic
din tifon (cit un degetar), legat cu un fir de ata alba.Cind siropul este
aproape legat, dupa cca 15minute, saculetul se introduce in sirop si se leaga cu
firul de ata de toarta cratitei.Siropul se fierbe tot timpul acoperit, altfel se
vor forma cristale pe margine, iar cind se va raci, se vor forma si la
suprafata.Siropul se incearca in apa rece si, cind picaturile se leaga ca o
bomboana mai moale, se pune zeama de lamiie sau glucoza, se amesteca bine,
lasind sa mai fiarba citeva clocote,apoi se baga la rece tot acoperit.Dupa ce
s-a racit, se freaca; la inceput coarda este lucioasa si transparenta, iar pe
masura ce se freaca, se albeste ca laptele si devine mata, semn ca s-a taiat.Se
stropeste, numai daca este prea virtos si atunci, cu zeama de lamiie sau de
portocala.Serbetul se pune in borcane, daca este moale, sau in punga de
nylon,daca este virtos.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu