Ingrediente
500 g zahar vanilat, 150 ml apa, 500 g lapte praf, 100 g cacao, 150-200 g alune
sau nuci taiate in felii groase, 100 g unt, 50 g glucoza sau 15 ml zeama de
lamiie, un pachetel cu zahar vanilat, 20 ml rom.
Mod de preparare
Laptele si cacaua se cern neaparat prin sita de sirma inoxidabila, ca sa nu
aiba cocoloase.Nucile sau alunele se pun intr-o tava care se introduce in
cuptor, la foc mijlociu, unde se lasa 10 minute, usa cuptorului deschisa, ca sa
se prajeasca putin, fara sa se rumeneasca, amestecindu-le din cind in cind; apoi
se freaca intre palme, ca sa se desprinda cojile uscate si se taie in felii
mari.Intr-un lighenas de 3-4 l, se pun apa, untul, zaharul si glucoza sau zeama
de lamiie.Lighenasul se asaza pe un vas cu apa fierbinte si se amesteca in
compozitie pina cind se topeste zaharul; apoi se ia de pe aburi, se adauga
laptele praf, amestecat in prealabil cu cu cacaua si nucile si se amesteca pina
cind se omogenizeaza bine.Lighenasul se pune, din nou, pe apa fierbinte si se
amesteca in compozitie 2 minute ca sa se infierbinte putin.Dupa ce s-a luat de
pe aburi, se adauga zaharul vanilat si romul.Compozitia se desarta intr-o tava
smaltuita de cca 26/40 cm, unsa cu putin unt, se niveleaza si se lasa la
rece.Dupa 1-2 zile, ciocolata se intareste si se poate taia.Ciocolata se
pastreaza in bucata mai mare, invelita in celofan sau pergament, la
frigider.Daca se usuca prea tare pe parcurs, se pune in punga de nailon.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu