Ingrediente
5-6 vinete mai lungi si nu prea groase (cca 1 1/2 kg ), 300-500 g carne de porc,
vitel, vaca sau piept de pasare, sau amestecata, o ceapa mare, 750 g rosii, 1-2
ardei grasi, patrunjel, piper, sare.
Mod de preparare
1.Vinetele se spala, se taie pe grosime in felii de 1 cm si se pun intr-un
castron.Se presara cu o lingurita de sare, se amesteca si se lasa cca 30 minute
sa-si lase zeama .Apoi, se spala bine in 2-3 ape reci si se storc in pumni sau
in tifon, fara sa se striveasca. Se asaza intr-o tava mare, smaltuita, se
stropesc bine cu 100 ml untdelemn si se amesteca bine;apoi tava se introduce in
cuptor, la foc mai mare, unde se lasa 25-30 minute; intre timp, se mai intorc ca
sa se prajeasca uniform. 2.Vinetele, dupa ce au fost spalate si stoarse, se pot
praji si in tigaie, dar nu direct pe flacara. In tigaia infierbintata, 3-4
minute, se pun 1-2 linguri de untdelemn, se asaza vinetele unele linga altele,
cit mai apropiate si se prajesc, 2-3 minute, pe fiecare parte.Nu trebuie sa se
moaie prea mult. 3.Vinetele, spalate ca al punctul 1, se fierb numai 5 minute in
apa clocotita, se rastoarna apoi in strecuratoare , unde se lasa sa se scurga
bine de apa .Carnea, trecuta de 2 ori prin masina de tocat, se caleste in
untdelemn cu ceapa, uleiul si condimentele.Intr-un vas termorezistent , uns cu
untdelemn, se pune 1/2 din cantitatea de vinete, asezind feliile unele linga
altele;peste ele se pune jumatate din cantitatea de carne, apoi jumatate din
rosiile taiate felii, presarate cu patrunjel taiat marunt si se continua cu 1/3
din vinete, restul de tocatura si de rosii , presarate cu sare si patrunjel si,
la urma, restul de vinete, asezate unele linga altele. Deasupra se presara cu 50
g brinza telemea rasa sau numai cu 2 linguri cu pesmet, prajit cu trei linguri
de untdelemn.Vasul se introduce la cuptor cu 30 minute inainte de servirea
musacalei.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu