Ingrediente
300-500 g carne de miel, 50-80 ml untdelemn, cca. 80 g ceapa, 100 ml smantana,
25 g faina, lamiie, boia, marar, patrunjel sau tarhon taiat marunt, sare.
Mod de preparare
Ceapa taiata marunt, se caleste in untdelemn, un minut, la foc mic; se adauga
carnea taiata in bucati mai mici si se amesteca ca sa se prajeasca putin la
suprafata; apoi se presara cu o lingurita rasa de sare si se pun 3-4 linguri cu
apa. Carnea se lasa sa fiarba la foc mic, acoperita, adaugand cite putina apa
cind scade lichidul, ca sa nu se arda ceapa si amestecand din cand in cand, pana
se moaie bine. Cand carnea este bine fiarta se freaca faina cu circa 200 ml de
apa rece, adaugata cate putin la inceput, ca sa nu se formeze cocoloase, apoi se
toarna in sos, completind cu apa cit este necesar; se lasa sa fiarba citeva
clocote si, daca este prea gros, se mai dilueaza cu putina apa. Dupa cateva
clocote, cratita se ia de pe foc si mancarea se presara cu cate o lingurita cu
varf din oricare verdeata. Se amesteca , cit este fierbinte, cu smintina batuta
bine cu o lingura de apa rece, si se potriveste gustul cu sare si putina zeama
sau sare de lamaie, sau cu cateva picaturi de otet. Pentru culoare, se incalzesc
1-2 linguri cu untdelemn in care s-a pus un varf de lingurita de boia dulce de
ardei si, fara sa se infierbinte, se desarta peste mancarea cu care nu se mai
amesteca. Tocana se serveste cu piure de cartofi sau cu garnitura de orez, sau
cu mamaliguta calda.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu