Ingrediente
1 kg zmeura la fiecare 1 kg de zahar,un pachet sare de lamiie la 4-5 l sirop.
Mod de preparare
Zmeura se culege in pungi de plastic sau in galeti, deoarece este foarte
fragila si isi pierde repede sucul.Se pune intr-un borcan de marime potrivita,
zdrobind-o bine cu mina.Borcanul se leaga la gura cu un servet din tifon, ca sa
nu intre musculite de fermentatie.Se lasa 2-3 zile sa fermenteze ca sa aiba
aciditate proprie si sa-si lase mai bine sucul, amestecind-o o data pe zi, ca sa
nu prinda mucegai.Sucul de zmeura se poate inmulti cu apa, adaugind-o chiar de
la inceput, in borcan, odata cu zmeura si vor fermenta impreuna; se pune pentru
fiecare litru de zmeura 1 1/2 l apa.Sucul se stoarce printr-un saculet din tifon
dublu sau triplu, udat cu apa si stors.Se pune cca 1 l zmeura cu suc in
saculetul asezat deasupra unui vas smaltuit, presindu-se cu mina, pina cind
ramin numai semintele bine stoarse.Astfel se procedeaza, pina cind se termina
intreaga cantitate.Sucul rezultat se pune, din nou, in borcanul spalat si se
lasa pina a doua zi nemiscat, ca sa se depuna suspensiile si sa se limpezeasca;
apoi, se scurge cu atentie, ca sa nu se rascoleasca drojdia.Se poate fierbe si
nelimpezit, imediat ce a fost stors; atunci, se va depune putina drojdie la
fundul fiecarei sticle.La sucul obtinut se adauga zahar; la un litru se pune 1
kg zahar.Toata cantitatea de suc cu zaharul respectiv se pune intr-un vas
smaltuit (oala, lighean, cratita), avind un volum inca odata cit capacitatea
sucului, deoarece cind fierbe, sucul face multa spuma si, daca vasul este mic,
poate sa dea in foc.Se amesteca pe foc, pina cind se topeste complet zaharul,
apoi se lasa sa fiarba la foc mic, supraveghindu-l indeaproape si amestecind la
suprafata, ca sa dispara spuma; aceasta se formeaza in cantitate mai mare la
sucul care se lasa sa fermenteze mai mult ca sa capete aciditate proprie.Sucul
se poate stoarce si dupa o zi si, atunci, se pune la 4-5 l sirop un pachet cu
sare de lamiie pentru aciditate.In oricare varianta, se fierbe cca 30 minute, ca
sa se distruga fermentii; dupa aceea, se trage vasul la o parte sau se face
focul foarte mic si, chiar daca nu a disparut complet spuma, se toarna clocotit
in sticle. Sticlele se pun in paturi calde si se lasa pina a doua zi.Apoi, se
eticheteaza si se asaza in camara.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu