miercuri, 15 august 2012

CURIOZITĂŢI ALIMENTARE


Câteva cuburi de ciocolată neagră, consumate zilnic, au acelaşi efect ca şi administrarea de aspirină, diminuând riscul de blocare a arterelor, responsabil pentru apariţia infarctului sau a accidentelor cerebrale. Acestea sunt concluziile unui studiu al cercetătorilor de la Şcoala de medicină Johns Hopkins (SUA). Ciocolata neagră, fără zahăr şi unt contribuie la reducerea coagulării sangvine datorită flavonoidelor, substanţele chimice prezente în boabele de cacao, ceea ce împiedică formarea cheagurilor de sânge. Cantitatea zilnică recomandată de medici este de două linguri de ciocolată pură. Faceţi astfel un bine inimii dumneavoastre şi tensiunii arteriale, care se echilibrează datorită conţinutului mare de magneziu.

 


Cercetătorii americani au descoperit că o substanţă prezentă în compoziţia vinului roşu, resveratrol, are efecte miraculoase în cazul persoanelor obeze şi creşte considerabil longevitatea. Aceasta moleculă ar putea explica de ce francezii, deşi sunt cunoscuţi ca cei mai mari consumatori de vin roşu din lume, suferă de mai puţine maladii cardiovasculare, în ciuda alimentaţiei bogate în calorii.

 

O ceaşcă de cafea pe zi protejează ficatul de boli grave ca ciroza sau cancerul, arată un studiu al cercetătorilor de la institutul italian Mario Negri. Acest lucru este datorat antioxidanţilor conţinuţi de cafea şi au efect numai dacă doza este adecvată, nu mai mult de trei ceşti zilnic. Altfel pot să apară tulburări ale ritmului inimii ca tahicardia sau insomnia. Cercetătorii au arătat că prezenţa enzimei GGT, unul dintre indicatorii cirozei, este cu atât mai scăzută, cu cât consumul de cafea este mai mare. În acelaşi timp, se micşorează şi nivelul transaminazelor, un alt indicator al îmbolnăvirii ficatului.
Mai ales băutorii de alcool pot fi fericiţi, deoarece cinci ceşti de cafea le reduce riscul apariţiei cirozei.


 


Pe lângă faptul că hidratează, ceaiul are şi alte beneficii asupra sănătăţii, cum ar fi protecţia împotriva bolilor cardiace şi a cancerului, datorită antioxidanţilor pe care îi conţine. Pentru a prepara corect ceaiuri ar trebui să adăugaţi o linguriţă de plantă uscată la 250 ml de apă sau două linguriţe de plantă proaspătă la aceeaşi cantitate. Ceaiul de muşeţel uşurează digestia, calmează nervozitatea şi anxietatea, în timp de socul se  recomandă în gripă, sinuzită sau guturai. Durerile de cap trec cu ceai de tei, iar menta ajută digestia, reduce flatulenţa şi înlătură greaţa. Ceaiul din măceşe previne infecţiile gripale şi răcelile.

Ceaiul este a doua băutură consumată în lume, cantitativ, după apă, potrivit specialiştilor americani, citaţi în cartea „Mâncarea şi sănătatea”, apărută la editura Reader's Digest.

Niciun comentariu: