Ingrediente
30 g cacao, 100 g zahar, 50 ml apa, 1/2 lingurita zeama de lamiie sau otet sau o
lingurita de glucoza viscoasa.
Mod de preparare
Cacaua se cerne prin sita de sirma inoxidabila.Intr-o craticioara sau intr-un
ibric(care se va folosi numai in acest scop) se fierbe zaharul cu apa,
amestecind cu o lingura de metal pina cind zaharul se dizolva complet.Se adauga
substanta acra sau glucoza si ae lasa sa fiarba acoperit cu o farfurie de
portelan, ca sa se evite formarea cristalelor de zahar pe marginea vasului.Dupa
2-3 minute, se incearca daca s-a legat siropul.In acest timp, siropul se ia de
pe foc, ca sa nu se lege in continuare.Intr-o lingura de metal se pune apa rece
si din lingura de metal folosita la sirop se lasa sa cada 1-2 picaturi de
sirop.Acestea se prind imediat intre doua degete si daca se leaga ca o bomboana
moale, inseamna ca siropul este fiert suficient; daca se imprastie in apa
siropul se mai fierbe putin si se repeta proba.Cind este gata, creticioara se ia
de pe foc si in sirop se adauga imediat cacaua cernuta, amestecind bine.Dupa ce
s-a racit putin si glaseaza dosul lingurii, se poate deserta peste preparatul
pentru care s-a pregatit.Daca este destul de subtire, nu se mai pune unt sau
untdelemn.Aceasta glazura se foloseste mai mult pentru o foaie
dreapta;cantitatea din reteta este suficienta pentru o tava de 22/33 cm.Pentru
tava mare, ca cea de aragaz, se vor dubla cantitatile.Prajitura se lasa sa se
usuce bine, apoi se taie in dreptunghiuri.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu