miercuri, 15 august 2012

GLAZURA DE CACAO



Ingrediente

30 g cacao, 100 g zahar, 50 ml apa, 1/2 lingurita zeama de lamiie sau otet sau o lingurita de glucoza viscoasa.

Mod de preparare

Cacaua se cerne prin sita de sirma inoxidabila.Intr-o craticioara sau intr-un ibric(care se va folosi numai in acest scop) se fierbe zaharul cu apa, amestecind cu o lingura de metal pina cind zaharul se dizolva complet.Se adauga substanta acra sau glucoza si ae lasa sa fiarba acoperit cu o farfurie de portelan, ca sa se evite formarea cristalelor de zahar pe marginea vasului.Dupa 2-3 minute, se incearca daca s-a legat siropul.In acest timp, siropul se ia de pe foc, ca sa nu se lege in continuare.Intr-o lingura de metal se pune apa rece si din lingura de metal folosita la sirop se lasa sa cada 1-2 picaturi de sirop.Acestea se prind imediat intre doua degete si daca se leaga ca o bomboana moale, inseamna ca siropul este fiert suficient; daca se imprastie in apa siropul se mai fierbe putin si se repeta proba.Cind este gata, creticioara se ia de pe foc si in sirop se adauga imediat cacaua cernuta, amestecind bine.Dupa ce s-a racit putin si glaseaza dosul lingurii, se poate deserta peste preparatul pentru care s-a pregatit.Daca este destul de subtire, nu se mai pune unt sau untdelemn.Aceasta glazura se foloseste mai mult pentru o foaie dreapta;cantitatea din reteta este suficienta pentru o tava de 22/33 cm.Pentru tava mare, ca cea de aragaz, se vor dubla cantitatile.Prajitura se lasa sa se usuce bine, apoi se taie in dreptunghiuri.

Niciun comentariu: