Ingrediente
1 kg carne de vaca de la ceafa, 200 g seu de vaca, piper, ienibahar, coriandru,
cimbru, 3-4 catei de usturoi, sare, o lingurita cu virf bicarbonat.
Mod de preparare
Carnea si seul se trec prin masina de tocat de 3 ori. Usturoiul se zdrobeste
impreuna cu o lingurita rasa de sare, cu dosul unei linguri, adaugand 200 ml apa
calduta si amestecand bine. Apoi, se strecoara peste carne, adaugand si
bicarbonatul, ca mititeii sa creasca la prajit si sa devina pufosi. Pentru aroma
se pune cate un varf de lingurita cu enibahar si coriandru; in lipsa lor se
poate pune o lingurita rasa de cimbru pisat. Tocatura se amesteca si se bate
bine cu mina pana cand se omogenizeaza, apoi se pune intr-o punga de nailon si
se introduce in frigider, unde se lasa pana a doua zi. Prin masina de tocat la
care s-a montat tubul pentru facut carnati, se trece din nou carnea. Prin tub
vor iesi carnaciorii (mititeii) care se rup cu mana, pe masura ce ies. Se aseaza
pe un platou uns cu untdelemn, fara sa se lipeasca unul de altul si apoi pe
deasupra, se ung. Mititeii se pot modela si intre palmele udate cu apa sau unse
cu untdelemn. Se ia cite o lingura plina de tocatura si se rasuceste intre
palme, pana ce capata forma de carnacior de cca 2 cm grosime si 8-10 cm lungime.
Cel mai bun gratar pentru pentru mititei este cel cu carbuni, deoarece caldura
iradiaza de jos in sus, formindu-se o crusta pe partea de jos a mititeilor, care
nu va permite sucului din carne sa se scurga; astfel, mititeii isi vor pastra
suculenta si fragezimea. Mititeii se pun pe gratarul incins de care se dispune,
fara sa mai fie nevoie sa se unga si acesta, mititeii fiind deja unsi cu
untdelemn. Se prajesc 4-5 minute pe o parte, apoi se intorc pe toate partile,
pana cand se rumenesc frumos. Se servesc imediat fierbinti, cu mustar.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu