Ingrediente
1 kg zahar, 10-12 flori de soc mari, 4-5 lamii sau un pachetel cu sare de
lamiie, 150 g zahar pentru caramel, 8 l apa.
Mod de preparare
Zaharul se fierbe cu 3 l apa si cu sarea de lamiie sau zeama de la o lamiie,
15 minute ca sa se transforme in zaharuri mai simple (glucoza si levuloza), in
lichidul acidulat, care va fermenta mai repede fara drojdie de bere (numai cu
drojdiile salbatice care se gasesc in aerul din mediul inconjurator).Se pune in
borcande 10 l, completind cu restul de apa rece, zeama de lamiie, coaja de la
1-2 lamii, pentru aroma si florile de soc.Pentru culoare, se caramelizeaza
zaharul, (maro deschis) si, cind se formeaza putina spuma deasupra, se stinge cu
1/2 l din lichidul respectiv.Se lasa sa fiarba pina cind se topeste caramelul,
apoi se adauga in borcan si se amesteca bine;borcanul se lasa acoperit cu un
tifon, ca lichidul sa fermenteze 3-4 zile, amestecind cu lingura, de 3-4 ori pe
zi.Cu 10 g drojdie frecata cu o lingurita de zahar pina se lichefiaza si, apoi,
amestecata cu lichidul din borcan, sucul va fermenta mai repede, in 48 ore.Se
poate consuma imediat, dupa ce a fost tinut la frigider.Fara drojdia de bere,
numai cu drojdii salbatice, sucul va avea un gust mai placut si se va conserva
mai bine.In oricare varianta, dupa ce sucul a devenit putin sifonat, se
strecoara prin tifon dublu, cu un strat subtire de vata deasupra si se toarna in
sticle care se vor astupa foarte bine cu dop de pluta, legat cu sfoara.Sticlele
se vor pune la rece imediat; fara drojdie, sucul va fermenta mai lent, in circa
doua saptamini;apoi, se poate consuma, cu o bautura alcoolizata.Cind se deschide
sticla, sucul spumeaza ca o sampanie.Se poate pastra la rece 3-4 luni.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu