Ingrediente
Cca 1 kg carne, 100 mg untdelemn, morcov, patrunjel, telina si ceapa, o foaie de
dafin, cite un virf de cutit piper si ienibahar, 100 ml suc de rosii, 100 ml vin
alb sec, 3-4 felii de lamiie, 30 g faina, 20 g zahar, o ramura de cimbru, sare.
Mod de preparare
Zarzavatul si ceapa , rase prin razatoarea cu gauri mari, se calesc 2 minute,
in tot untdelemnul; se sting, apoi, cu 200 ml apa fierbinte, numai cit sa
cuprinda zarzavatul.Carnea, taiata in bucati, se asaza peste zarzavat si se lasa
sa fiarba acoperita, la foc mic , intorcind-o din cind in cind in sos.Cind scade
sosul, se mai completeaza cu apa, nu cu zeama de marinare, deoarece, fiind acra,
intareste zarzavatul.Cind carnea este suficient de moale, se scoate din sos, iar
acesta se trece prin sita de sirma inoxidabila sau prin alt aparat de presat.Se
pun din nou in cratita, atit sosiul cit si carnea, se adauga faina frecata cu
sucul de rosii rece, vinul, piperul, ienibaharul, cimbrul,feliile de lamiie fara
coaja alba si apa sau zeama de la marinare, daca este nevoie, ca sa rezulte cca
7-800 ml sos.Intr-o tigaita, se caramelizeaza zaharul, (maro-deschis) si se
stinge cu 2-3 linguri de apa fierbinte, se lasa pina cind se topeste, apoi se
amesteca cu sosul si se sareaza dupa gust.Cratita se introduce in cuptor, unde
se lasa 10 minute, ca sa se ridice untdelemnul.Se serveste rece ca fel intii.In
acest sos, cind este strecurat, se pot pune 30-40 masline, impreuna cu toate
celelalte ingrediente mentionate mai sus, se lasa in cuptor 20 minute, ca sa
fiarba si maslinele si sa se ridice untdelemnul; mincarea se serveste rece.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu