Ingrediente
3 kg corcoduse, 3 1/2 l apa, 1 kg zahar, coaja de scortisoara, cuisoara.
Mod de preparare
Cantitatea pregatita de corcoduse si apa se pune intr-o oala smaltuita.Se
fierbe cca 30 minute , dupa ce a dat in clocot, adica pina plesneste bine coaja
fructelor.Oala se ia apoi de pe foc si se lasa 48 de ore a rece.Se strecoara
sucul, punind fructele, cite putine, pe rind, in strecuratoarea cu gauri mari,
presind putin cu mina, ca sa se scurga bine.Fructele presate se pastreaza in alt
vas.Lichidul rezultat se cintareste.La 4 l lichid se pune 1 kg zahar; se
amesteca bine pina cind se topeste zaharul.Este de preferat ca zaharul sa fiarba
10 minute cu 1/4 din cantitatea de lichid, apoi sa se amestece cu restul.Prin
fierbere cu o substanta acra (zeama de fructe), zaharul se descompune in glucoza
si levuloza, zaharuri mai simple, care vor fermenta mai repede.Sucul indulcit se
pune in damigene (sau butoias), lasind un spatiu liber, de 10 cm, pina la gura
acestora, ca sa aiba loc spuma care se formeaza prin fermentare.Nu se pune
drojdie de bere; va fermenta foarte bine numai cu drojdiile salbatice care sint
in aer.Damigeana se astupa bine cu dop de fermentatie; acesta, prin tubul cu
care este prevazut, permite bioxidului de carbon sa iasa (care se degaja in
timpul fermentatiei), altfel prin presiunea lui va sparge vasul.Damigeana se
lasa nemiscata 5-6 saptamini, pina cind se termina fermentatia, la o temperatura
nu mai mare de 18-20 grade celsius, in care timp se depun toate suspensiile sub
forma de drojdie.Vinul se trage, apoi, de pe drojdie, in damigene sau sticle, cu
furtunul, care nu trebuie sa ajunga la drojdie, s-o tulbure.Peste piine se pune
un servet din tifon si un strat subtire de vata, se trage aerul din furtun, pina
cind iese vinul, apoi se trece repede furtunul in pilnia asezata in gitul
sticlei sau damigenei; dupa ce se umple una, se trece repede la
urmatoarea.Sticlele sau damigenele se astupa bine cu dopuri noi sau cele vechi
sterilizate, 10 minute, in apa clocotita si se pastreaza intr-un loc racoros.Din
pulpa fructelor ramase se poate face marmelada.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu