miercuri, 17 aprilie 2013

FIEREA PAMANTULUI (Gentiana asclepiadea)




Este o planta mult pretuita in popor, atat pentru frumusetea florilor sale, ca niste lampioane albastre-violet, cat si pentru puterea sa tamaduitoare deosebita. 

In Muntii Apuseni, radacina de fierea pamantului era macerata in rachiu pentru naduseala (astm) si oftica (TBC), dar si pentru a feri de gripa si de guturai. In Maramures, Pintea Viteazul avea o bautura fermecata pe baza de radacini de fierea pamantului si de angelica. O inghititura din aceasta bautura alunga oboseala, supararea si boala, ferea de raceli si de holera, deschidea pofta de mancare, dar si de viata. In Moldova, radacinile acestei plante erau presarate pe bube si rani, iar fiertura din ele era data pentru a scapa de durerile de cap si de ficat. 

Odinioara, aceasta planta era un tovaras nedespartit pe perioada sezonului rece, deoarece se spunea ca reuseste ca nici o alta surata de-a ei sa “curete stomacul si maruntaiele”.
 
 

Unde gasim radacina de fierea pamantului

         Este o planta ceva mai retrasa, care prefera lumina filtrata de catre ramurile copacilor si creste la margine de padure sau chiar in arboretele mai rare. Are frunze oval-alungite, florile ca niste cupe albastre, iar radacinile sunt subtiri si lunguiete, de un galben-poortocaliu foarte viu. Apare de la 500 m altitudine in sus, pe malul paraielor de munte si in alte zone umede.
 
 

Culegerea si uscarea

         De la aceasta planta se culege radacina. De obicei, fierea pamantului creste in asociatii, o planta avand mai multe fascicule sub pamant. Pentru a creste si la anul, nu se vor culege mai mult de jumatate din fasciculele unui exemplar, care vor fi dezgropate pe toata lungimea lor si vor fi retezate la 2-3 cm de axul central al radacinii. Apoi, radacinile vor fi spalate in curent rapid de apa, vor fi zvantate si pe urma uscate in locuri foarte bine aerisite (pentru ca altfel mucegaiesc).
 
 

Remedii simple cu radacina de fierea pamantului


Ceaiul
        - Se macina planta cu o rasnita de cafea sau se piseaza bine in piua sau mojar.
        - Se iau 2 lingurite de planta si se pun intr-un sfert de litru de apa (o cana de ceai) la inmuiat de seara pana dimineata.
        - Dimineata se filtreaza maceratul rezultat, care se pune deoparte, iar planta ramasa dupa filtrare se fierbe cinci minute intr-o cana de apa clocotita.
        - Se lasa sa se raceasca acest decoct, vreme de jumatate de ora la temperatura camerei, dupa care se filtreaza.
         - La sfarsit, se combina cele doua tipuri de extracte, iar preparatul obtinut se bea pe parcursul unei zile.
         Acest remediu este unul din cele mai puternice dezintoxicante cunoscute in fitoterapia noastra, mobilizand toxinele si accelerand eliminarea lor prin urina si fecale. In bolile mai usoare, se beau 2 cani pe zi din acest remediu, pe stomacul gol, dimineata. In bolile mai grele, unde se fac cure de dezintoxicare drastice, se beau pana la 4 cani pe zi. O cura dureaza de obicei 14 zile.
 
 

Pulberea

        Este mult mai des folosita decat ceaiul, care este extrem de amar (nu degeaba aceasta planta se numeste fierea pamantului) si, in consecinta, este mai greu de suportat. Se obtine din radacinile maruntite prin macinare in rasnita electrica de cafea sau prin zdrobire in piua. Se pastreaza in borcanele cu filet bine inchis, nu mai mult de doua saptamani, pentru ca dupa aceea radacina se oxideaza si isi pierde puterea de vindecare. Se ia o lingurita de 3-4 ori pe zi, de obicei inainte de masa. Planta se tine cateva minute sub limba, dupa care se inghite cu apa.
 
 

Tinctura si plamadeala in rachiu

        - Se macina radacinile plantei cu o rasnita de cafea sau se piseaza bine in piua sau mojar.
        - Se pun 20 de linguri de planta intr-un borcan, dupa care se adauga alcool alimentar de 96¡, indoit cu apa sau rachiu tare de cereale.
         - Pe masura ce se adauga alcoolul se amesteca, asa incat planta sa fie cat mai bine patrunsa. In general, trebuie ca nivelul alcoolului sa fie cu 5 degete mai sus decat nivelul pulberii de planta umezita.
         - Dupa adaugarea alcoolului, se inchide borcanul si planta se lasa la macerat vreme de 14 zile, dupa care se filtreaza extractul rezultat prin tifon des si se trage in sticlute mici.
 Se administreaza o lingurita de tinctura (sau de plamadeala) diluata in jumatate de pahar de apa, de 3 ori pe zi.
 
 

Boli care se vindeca cu radacini de fierea pamantului

         GIARDIA, VIERMI INTESTINALI (ASCARIZI) - aceasta planta are o dubla actiune: pe de o parte, paralizeaza organismele parazite de pe tubul digestiv, iar pe de alta parte, accelereaza mult procesul lor de eliminare. O reteta care a dat rezultate extraordinare pentru eliminarea acestor paraziti este compusa din cinci plante in parti egale: fierea pamantului, ciurul zanelor (despre care vom vorbi mai jos), vetrice (Tanacetum vulgare), pelin (Artemisia absinthum), floarea raiului (Chrysantemum cinerarifolium). Din aceste plante se fac tincturi dupa metoda data mai sus, tincturi care apoi se combina in proportii egale. Se iau 2-3 linguri pe zi din acest preparat, pe stomacul gol, cu apa. O cura dureaza 12 zile, dupa care se face o pauza de doua saptamani. Un efect interesant ce apare la copii, care sunt cei mai afectati de giardia, este imbunatatirea asimilatiei, normalizarea digestiei si a proceselor de crestere, dupa tratamentul cu acest preparat.
         GRIPA, GUTURAI, FEBRA - in toate aceste afectiuni, pulberea cu fierea pamantului este un adevarat elixir. Se ia jumatate de lingurita pe stomacul gol, nu mai mult de 3-4 ori pe zi. Are efecte tonice deosebite, risipind starea de apatie, dinamizand usor apetitul, normalizand temperatura corpului. Se foloseste in cure de doua saptamani, chiar dupa vindecarea bolii, deoarece ajuta pacientul sa-si redobandeasca forma fizica si tonusul psihic.
         GASTRITA HIPOACIDA, INDIGESTIE - o lingurita de tinctura de fierea pamantului diluata in jumatate de pahar de apa si luata inainte de fiecare masa este un adevarat panaceu in aceste afectiuni. Pentru a spori efectul acestei tincturi, se poate pune si radacina de angelica (in parti egale) in borcanul in care faceti maceratia.
         DISKINEZIE BILIARA (FIERE LENESA), BALONARE, BALONARE ASOCIATA CU DISPEPSIA - cine nu s-a confruntat niciodata cu aceste afectiuni nu stie cat de neplacute sunt aceste deranjamente digestive aparent minore, dar care intretin o stare fizica si psihica proasta, putand da complicatii mai mult decat neplacute. Se foloseste combinatia de tinctura de radacina de fierea pamantului si de radacina de angelica indicata mai sus, din care se iau 1-2 lingurite diluate cu jumatate de pahar de apa, inainte de fiecare masa. Sub actiunea acestui elixir, ritmul de mistuire a hranei este accelerat, procesele de digestie sunt normalizate, penibilele balonari si senzatia de greutate in abdomen dispar. Acest leac este valabil si pentru tot ceea ce inseamna atonie digestiva ori constipatie atona.
         HEPATITA, INSUFICIENTA HEPATICA, ICTER, SECHELE POST-HEPATICE - in toate aceste afectiuni. tratamentul consecvent cu pulbere de fierea pamantului  - 1 lingurita de trei ori pe zi, pe stomacul gol - duce la o normalizare a activitatii ficatului.
 

Niciun comentariu: