Ingrediente
70 gr unt
200 gr zahar brun (nu inlocuiti cu zahar alb!)
180 ml frisca nebatuta
1 varf cutit sare
1 lingurita esenta vanilie
200 gr zahar brun (nu inlocuiti cu zahar alb!)
180 ml frisca nebatuta
1 varf cutit sare
1 lingurita esenta vanilie
Preparare
Cantariti toate
ingredientele ca sa le aveti la indemana, in timpul prepararii sosului nu aveti
voie sa va indepartati de tigaie sau sa o luati de pe foc.
Intr-o tigaie
topiti untul pe foc mediu spre mic. Cand e topit complet adaugati zaharul si
amestecati ca absoarba untul.
Continuati sa
amestecati din cand in cand pana cand incepe sa fiarba, adica apar bule mari la
suprafata. Dureaza cca. 3 minute. Zaharul nu este complet topit, se mai simte
cu lingura, dar e ok asa.
Adaugati toata
frisca o data si amestecti repede cu un tel. Cresteti putin puterea focului sub
tigaie si continuati sa amestecati pana incepe sosul sa fac spuma deasupra.
Dureaza cca 2 minute pana sosul incepe sa fiarba.
In acel moment
dati focul iar la mediu spre mic si lasati sa fiarba inca cca 4 minute pana
sosul incepe sa se ingroase un pic.
* sosul nu trebuie sa se ingroase foarte tare fiindca se va mai ingrosa dupa ce se raceste. daca il fierbeti prea mult, cand se raceste caramelul se va solidifica. nu e rau, am patit-o si eu prima data cand l-am fiert vreo 10 minute, dar de data asta vrem sa facem sos
* sosul nu trebuie sa se ingroase foarte tare fiindca se va mai ingrosa dupa ce se raceste. daca il fierbeti prea mult, cand se raceste caramelul se va solidifica. nu e rau, am patit-o si eu prima data cand l-am fiert vreo 10 minute, dar de data asta vrem sa facem sos
Luati tigaia de
pe foc si puneti sosul in alt vas ca sa opriti fierberea. Adaugati sare si
amestecati.
Puneti o folie
peste vas. Lasati la racit complet si adaugati apoi vanilia. Sosul racit se va
ingrosa bine, capatand consistenta de caramel. Pastrati intr-o sticla inchisa,
la frigider.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu