marți, 16 aprilie 2013

VIATA PARINTELUI CLEOPA




ARHIMANDRITUL CLEOPA STARET LA MANASTIREA SLATINA



Dupa aproape un an de liniste, s-a asternut iarasi intristare peste obstea Manastirii Sihastria. Era in luna august, anul 1949, cand Arhimandritul Cleopa a fost chemat la Sfanta Patriarhie de catre Patriarhul Justinian, care il aprecia foarte mult, si a fost randuit sa plece cu un grup de 30 de calugari din obstea Manastirii Sihastria la Manastirea Slatina - Suceava, pentru a innoi obstea si viata duhovniceasca de acolo.

Reintors la Sihastria, Parintele Cleopa a ales 30 de parinti, duhovnici, preoti, monahi si rasofori, printre care si Ieroschimonahul Paisie Olaru. Apoi, lasand staret la Sihastria pe Protosinghelul Ioil Gheorghiu, ucenicul marelui staret Ioanichie Moroi, a randuit plecarea la 30 august 1949.

Ruperea obstii in doua si despartirea dintre ei a fost dureroasa pentru toti. Fiecare lacrima si se ruga, cerand ajutorul Maicii Domnului. Apoi Parintele Cleopa cu cei 30 de parinti si frati au fost insotiti pe cale de tot soborul, iar in apropiere de Paraul Alb si-au luat ramas bun unii de la altii, sarutandu-se si lacrimand. În clipa aceea tocmai venea la Sihastria duhovnicul Manastirii Agapia, Arhimandritul Maxim, un mare protopsalt si un parinte hotarat si iscusit.

Asistand la aceasta despartire, i-a incurajat si pe unii si pe altii, zicand: ''Parintilor, de ce sunteti asa intristati? Sfintii Parinti si-au dat viata pentru Hristos si au aparat Ortodoxia, iar sfintiile voastre plangeti aici ca la raul Babilonului? Auziti cum canta Biserica: ''Sfintilor muce-nici, care bine v-ati nevoit si v-ati incununat, rugati-va Domnului sa se mantuiasca sufletele noastre!'' Deci, faceti ascultare si va va ajuta Dumnezeu cu rugaciunile Maicii Domnului!'' Apoi au cantat ''Cuvine-se cu adevarat'' si ''Aparatoare Doamna'' si s-au despartit.

Manastirea Slatina, ctitoria lui Alexandru Lapusnea-nu, din anul 1554, care avea doar sapte batrani in vechea obste, ii astepta. Începutul a fost mai greu, dar in cateva luni de zile noua obste s-a acomodat si toate au intrat in normal.

Parintele Cleopa a inceput innoirea vietii duhov-nicesti la Slatina, punand in buna randuiala sfintele slujbe de zi si de noapte si Sfanta Liturghie. A randuit, de ase-menea, spovedania saptamanala, scoala monahala pentru frati si viata de obste dupa modelul Sfantului Teodor Studitul.

Din anul 1950 s-au inchinoviat la Slatina si cativa teologi iscusiti, care il stimau in mod deosebit pe Parintele Cleopa. Între acestia amintim pe Protosinghelul Petroniu Tanase, Ierodiaconul Antonie Plamadeala, viitorul mitro-polit al Ardealului, Arhimandritul Dosoftei Morariu, Protosinghelul Gherontie Balan, Ieroschimonahul Daniil Tudor si Ieromonahul Arsenie Papacioc.

Toti acestia il ajutau pe Parintele Cleopa la buna organizare a acestei manastiri voievodale, facand din Manastirea Slatina o adevarata academie duhovniceasca, unica in acea vreme in intreaga tara.

Vestea innoirii acestei manastiri s-a raspandit peste tot, incat veneau in pelerinaj numerosi credinciosi, stu-denti, intelectuali, oameni de toate varstele si clasele sociale, si primeau sfaturi de la Parintele Cleopa si de la ceilalti duhovnici. Sub povatuirea Protosinghelului Petroniu s-a organizat si un frumos cor bisericesc, format din peste 30 de frati tineri, care te misca pana in adancul sufletului.

Asa a inceput innoirea duhovniceasca a Manastirii Slatina.


POVATUITOR DUHOVNICESC AL MAI MULTOR MANASTIRI DIN MOLDOVA



Arhimandritul Cleopa a fost randuit de Mitropolia Moldovei sa supravegheze si sa indrume viata duhovni-ceasca a mai multor manastiri din imprejurimi: Putna, Moldovita, Rasca, Sihastria si schiturile Sihla si Rarau, dupa modelul Manastirii Slatina. De aceea mergea cu regularitate la fiecare dintre ele si, dupa ce le cerceta si dadea sfaturi duhovnicesti, se intorcea din nou la Slatina.

Preacuviosia sa punea accent cel mai mult pe ascultarea cu dragoste, spovedania saptamanala, ruga-ciunea ''Doamne Iisuse'' si participarea la sfintele slujbe; iar la chilii cerea pravila randuita si implinirea canonului calugaresc. Caci numai asa se pot forma calugari buni, ravnitori pentru Hristos, ascultatori si smeriti. Iar cand se iveau anumite tulburari sau ispite in aceste manastiri, parintele trimitea unul sau doi duhovnici si facea pace si liniste.

În toate manastirile amintite mai sus se facea regulat scoala monahala si se mentinea aceeasi randuiala de viata duhovniceasca.

Timp de trei ani de zile, toate aceste manastiri au progresat mult in viata monahala, datorita atat staretilor respectivi, cat mai ales Arhimandritului Cleopa, care su-praveghea indeaproape buna desfasurare a vietii duhov-nicesti, spre lauda lui Dumnezeu si bucuria credinciosilor.


CUM A SCAPAT PARINTELE CLEOPA DE STARETIA MANASTIRII NEAMT



Pe la inceputul anului 1951, Patriarhul Justinian, dorind sa innoiasca duhovniceste Manastirea Neamt, cea mai mare lavra din tara, a propus sa-l transfere pe Arhimandritul Cleopa la Neamt cu 70 de calugari din Slatina si Sihastria.

Parintele Cleopa, auzind aceasta, s-a intristat mult si s-a rugat Maicii Domnului sa-l izbaveasca de aceasta ispita, amintindu-si de sfatul duhovnicului Vichentie de la Manastirea Agapia, care spunea: ''Mai baiete, cand vei da de necazuri mari, sa postesti trei zile si sa te rogi cu lacrimi si Dumnezeu te va invata ce sa faci!'' Si iata cum a procedat.

Într-o noapte s-a inchis in chilia sa, stiind numai ucenicul sau, Ieromonahul Serapion, si s-a rugat cu post timp de sapte zile, de luni pana Duminica.

Dupa sapte zile, noaptea, cum statea pe scaun si atipise putin, a vazut o lumina cereasca in jurul icoanei Maicii Domnului din perete. Apoi Maica Domnului i-a grait din icoana, zicandu-i: ''Nu te intrista pentru tulburarile de la Manastirea Neamt, ca le voi linisti eu. Dar sa nu fii in indoiala''. Caci un gand ii spunea sa se duca la Neamt si altul, sa se duca la pustie.

Apoi s-a dus la duhovnicul sau, Ieroschimonahul Paisie, s-a spovedit si i-a spus tot ce a auzit si a vazut la icoana Maicii Domnului din chilie. Batranul i-a zis: ''Este un semn dumnezeiesc. Dar nu mai spune deocamdata nimanui vedenia aceasta. Acum pregateste-te si maine sa te impartasesti. Si de va fi de la Dumnezeu sa te duca la Manastirea Neamt, Maica Domnului o sa te ajute. Iar de nu va fi voia Lui, vei ramane pe loc''.

A doua zi, dupa Sfanta Liturghie, Parintele Cleopa a primit vestea ca patriarhul s-a sfatuit cu mai multi si a hotarat sa ramana lucrurile pe loc, ca mai inainte. Asa s-au linistit toate, cu rugaciunile Maicii Domnului si cu binecuvantarea duhovnicului sau, Ieroschimonahul Paisie.

Niciun comentariu: