miercuri, 10 aprilie 2013

Energia eoliana: o noua pacaleala ecologica?




Imaginile si informatiile referitoare la energia eoliana cu care suntem asaltati tot mai des in mass-media par a fi nimic altceva decat o farsa menita sa imbogateasca cativa investiori, in loc sa salveze planeta de poluare si sa produca, in acelasi timp, mult cautata energie electrica. Cel putin acesta este concluzia unor specialisti britanici din cadrul UK Energy Research Center.
Rezultatele raportului-studiu intocmit de catre specialistii UK Energy Research Center - forul oficial al Guvernului Britanic in probleme legate de energie, au provocat stupoare chiar si in randul sustinatorilor proiectelor care vizeaza contruirea de noi baterii de turbine eoliene.

Raportul a fost intocmit in urma deciziei autoritatilor de a da in folosinta peste 10.000 de noi turbine eoliene in intervalul urmatorilor 10 ani. Unul dintre principalele motive care a dus la boom-ul turbinelor eoliene in Europa a fost strict legat de costurile de productie si intretinere, estimate initial la a fi cu 51% mai mici decat costurile energie produse prin intermediul termocentralelor pe baza de carbuni si gaze naturale.

Insa, conform ultimelor calcule si estimari, se pare ca mult blamata criza economica mondiala va lovi si in sectorul energiei eoliene. Prin urmare, energia electrica produsa de termocentrale se dovedeste a fi, de fapt, mai ieftina decat cea rezultata din turbinele eoliene.

Sursa: DailyMail

Niciun comentariu: