miercuri, 24 aprilie 2013

CIURUL ZANELOR (Carlina acaulis)




          
Este o planta de o frumusete stranie, ireala - un manunchi de spini din care iese o floare imensa, alb-argintie, intr-adevar ca scapata din mana unei zane. Infloreste la sfarsitul lui august si va ramane asa, neschimbata, pana la primele brume. In ciuda frumusetii sale extraordinare, nu floarea este cea folosita, ci radacina. Aceasta are un gust dulce-picant puternic, iar in satele de munte era considerata odinioara o adevarata radacina a vietii, care le reda vigoarea celor slabi, tamaduieste ca prin farmec plagile si bubele, invie oasele moarte (tuberculoza osoasa), opreste tusea, intareste viscerele si alunga durerile de stomac.
 
 
Unde gasim radacina de ciurul zanelor
        
Este o planta inconfundabila, mai ales prin marimea, forma si stralucirea florii sale. O intalnim pe pajistile si fanetele de munte, chiar si dupa ce a fost cosit fanul, deoarece se piteste efectiv in iarba, asa incat fierul coasei nu o ajunge. Radacina se scoate din pamant cu cazmaua, dupa ce floarea capata un aspect uscativ. Uscarea radacinii si pastrarea peste iarna se fac intocmai ca si la radacina de fierea pamantului.
 
 
Preparate cu radacina de ciurul zanelor
         
In principal, se folosesc ceaiul, pulberea si tinctura de ciurul zanelor, care se prepara intocmai ca si cele de fierea pamantului, despre care am vorbit anterior.
 
 
Boli care se vindeca cu radacina de ciurul zanelor
         
BRONSITA, RACELILE SI COMPLICATIILE LOR - se bea ceaiul de ciurul zanelor de trei ori pe zi, indulcit cu miere, iar in paralel se ia pulbere de fierea pamantului. De altfel, cele doua plante, care intra si in celebrul bitter suedez, actioneaza foarte intens in orice fel de infectie, acuta sau cronica. Ambele invioreaza pacientul si-i mobilizeaza resursele interne de aparare. In plus, ciurul zanelor protejeaza rinichii, previne complicatiile bacteriene (prin efectul sau antibiotic) si normalizeaza asimilatia, ceea ce va ajuta pacientul sa se recupereze foarte rapid.
        
INFECTII CU STAFILOCOC AURIU, rezistente la alte forme de tratament - carlinina, o substanta secretata de radacini, impreuna cu uleiul volatil al acestei plante, are efecte foarte intense de combatere a stafilococilor. Este folosita atat intern (sub forma de ceai, 3 cani pe zi), cat si extern (vom arata mai jos in ce forma).
        
ASIMILATIE DEFICITARA, SINDROM DE MALABSORBTIE - unul din motivele pentru care ciurul zanelor a fost introdus in bitterul suedez este tocmai acela ca este printre putinele plante din lume care favorizeaza asimilatia, ajutand atunci cand este cazul la cresterea in greutate, normalizand greutatea corporala. Se foloseste in perioadele de convalescenta, post-graviditate, in tulburarile endocrine care duc la scaderea in greutate, precum si in boli grave care antreneaza scaderi drastice in greutate: cancer, leuconevraxita, leucemie etc. Se ia jumatate de lingurita de pulbere de trei ori pe zi. Planta se tine sub limba un sfert de ora, dupa care se inghite cu apa. Efectele cresc, daca fiecare doza de ciurul zanelor se combina cu un sfert de lingurita de fierea pamantului.
         
HIPOCALCEMIE, HIPOMAGNEZIE SI ANEMIE FERIPRIVA - se face acelasi tratament de mai sus - pulbere de ciurul zanelor, luata eventual cu fierea pamantului - care va duce la normalizarea asimilatiei. Pentru aport sporit de minerale, se va consuma lapte (pentru calciu), apa minerala magneziana, cum ar fi cea de Valcele (pentru fier si magneziu), urzica pe post de hrana sau ca si condiment (pentru fier), evitandu-se tabletele cu minerale sintetice.
         
TULBURARI DE CRESTERE LA COPII - se ia pulbere de ciurul zanelor cu miere sau simpla, 1 varf de cutit de trei ori pe zi. Aceasta planta are un gust picant-dulce, foarte agreabil, motiv pentru care este mult mai usor acceptata de cei mai mici decat alte plante.
         
IMPOTENTA, LIPSA DE VIGOARE LA BARBATI, STERILITATE ASOCIATA CU SLABICIUNE CORPORALA (AT?T LA BARBATI, C?T SI LA FEMEI) - se recomanda o combinatie de doua radacini: ciurul zanelor si branca ursului (despre care am vorbit pe larg intr-un numar anterior). Se ia cate o lingurita de pulbere din fiecare planta de trei ori pe zi, pe stomacul gol.
         
HERNIE - se face o cura cu o combinatie de pulberi de ciurul zanelor, fierea pamantului, salvie si angelica, in parti egale. Se ia cate o lingura din aceasta combinatie de pulberi inainte de fiecare masa. Se va tine pe o perioada de minimum trei luni un regim vegetarian, fara aditivi sintetici, fara zahar si margarina, fara alcool si prajeli. Daca hernia este inghinala, se vor face zilnic 100 de contractii ale muschilor din planseul pelvian (dintre anus si sex). Tot acest tratament va duce la o intarire a tesuturilor, la o micsorare progresiva a punctului hernial, evitandu-se astfel o interventie chirurgicala, precum si complicatiile ce apar in aceasta afectiune.
 
 
Utilizari externe:
 
TUBERCULOZA OSOASA - se pun radacinile in apa fierbinte, apoi se scot, se lasa sa se raceasca putin si se aplica fara tifon, direct pe locul afectat, cat mai calde posibil.

Niciun comentariu: