“Law & Order” e un serial ce are 20 de sezoane, fiind unul dintre cele mai cunoscute, vizionate şi îndrăgite seriale la nivel mondial. Producţia a primit 6 nominalizări la Globurile de Aur, o sumedenie de nominalizări la Premiile Emmy şi multe alte trofee date de industria de film de televiziune câştigate. Serialul e cumva atipic faţă de altele cu avocaţi – şi poate şi de asta ara atât de multă priză la public – fiindcă îmbină munca detectivilor cu cea a celor care se bat pentru aplicarea legilor în instanţă. În prima parte a fiecărui episod e investigată şi cercetată o crimă de o echipă de poliţişti, iar apoi avocaţii şi procurorii îşi construiesc cazul pe baza dovezilor obţinute. “Law & Order” e practic o franciză, creată de Dick Wolf, şi a avut premiera în 13 septembrie 1990, iar sezonul final, al 20-lea, s-a terminat în mai 2010. Actorii s-au schimbat pe parcurs, dar stilul şi caracteristicile serialului au rămas aceleaşi. În 2010, acest serial devenise cel mai longeviv dintre cele despre crime din televiziunea americană cu audienţă maximă.
Ally McBeal, personajul cu care Calista Flockhart a făcut istorie, era o tânără avocată cu o imaginaţie hiper-activă. Ally a ajuns să facă Dreptul, urmându-şi iubitul din copilărie, pe Billy, numai că acesta a ales o carieră depare de ea şi relaţia lor s-a terminat. Un fost coleg de facultate de-al lui Ally, Richard (Greg Germann), îi oferă acesteia un job la o firmă de avocatură din Boston. Tocmai acolo lucrează şi Billy, fostul iubit al lui Ally şi soţia lui, aşa că situaţiile comice ori penibile sau cu încărcătură dramatică sunt nelipsite. “Ally McBeal” a câştigat două trofee Emmy. “Ma distram extrem de bine cand il urmaream. Iar episoadele in care aparea prietenul ei imaginar mic si care dansa erau ft amuzante. Dar sa nu uitam si de soundtrack – Vonda Shepard. Excelent!”.
Robert şi Michelle King au creat serialul “The Good Wife”, în care protagonista este nevasta unui politician implicat într-un scandal sexual. Julianna Margulies, care o joacă pe Alicia Florrick, avocata descurcăreaţă – nevastă de politician, tocmai ce-a câştigat anul acesta un trofeu Emmy pentru interpretarea unui rol principal în serial dramatic. Serialul are în palmares şi un Glob de Aur. Alicia şi soţul ei Peter (Chris Noth) au doi copii adolescenţi, iar ea a renunţat la carieră, deşi fusese o studentă excelentă la Drept, pentru a se ocupa de familie. Atunci când toată presa vuieşte că Peter a avut o aventură cu o prostituată, Alicia stă alături de soţul ei şi îl susţine în public, dar în plan personal decide să nu-şi ascundă dezamăgirea. Alicia decide să facă în sfârşit ceva bun pentru ea şi se întoarce la avocatură, angajându-se la firma unui fost coleg de facultate cu care s-a simpatizat mereu. Cu toate că Alicia e foarte bună în ceea ce face, are concurenţă acerbă şi, în plus, asupra ei planează mereu suspiciunea că s-ar folosi de sursele soţului ei, fost procuror.
Serialul “Fairly Legal”, cu episoade de o oră, s-a lansat în ianuarie 2011. În mai 2011, contractul a fost semnat şi pentru cel de-al doilea sezon. În serial urmărim aventurile lui Kate Reed (Sarah Shahi), o fostă avocată de top, care şi-a schimbat profesia în mediator. Kate crede cu toată convingerea că dreptatea poate fi găsită întotdeauna, deşi nu neapărat în instanţa de judecată, de aceea a renunţat la avocatură în favoarea medierii. Frustrările ei faţă de sistemul legislativ au făcut-o să nu-şi mai găsească rolul în sala în justiţie. Kate are o capacitate naturală de a înţelege natura umană, are un bagaj bogat de cunoştinţe legislative şi un simţ al umorului foarte inteligent, aşa că e perfectă pentru a găsi soluţii la disputele dintre oameni. Doar când e vorba de viaţa ei îi e greu să rezolve conflictele şi să găsească acele compromisuri care fac dreptate pentru toată lumea. Tatăl pe care Kate îl adora şi admira a murit recent, iar firma de avocatură a rămas pe mâna ei şi a mamei vitrege a lui Kate, Lauren (Virginia Williams), avocată şi ea. Kate se înţelege bine profesional cu Justin (Michael Trucco), fosta ei mare iubire, cu care e pe punctul de a definitiva divorţul. Talentata mediatoare care, după despărţirea de Justin, s-a mutat pe o ambarcaţiune moştenită, fiind cu totul în voia valurilor – şi la propriu şi la figurat, mai are un sprijin de nepreţuit. Leonardo (Baron Vaughn), asistentul ei, este extraordinar de eficient în a găsi informaţii. Kate are parte de tot felul de cazuri complicate, pe care firma ei de avocatură nu le vrea ajunse în instanţă, ci rezolvate prin mediere. Iar asta înseamnă că presiunea asupra lui Kate e mereu foarte mare.
Amy Brenneman şi Tyne Daly sunt protagonistele serialului “Judging Amy”, lansat din septembrie 1999 şi produs până în mai 2005. Amy e o mamă recent divorţată, care a părăsit New Yorkul unde era o avocată de succes şi s-a mutat în casa părintească, împreună cu mama ei, în Connecticut. Amy a ajuns să lucreze ca judecător într-o instanţă de familie, care se ocupă numai de cazuri legate de minori. Cazurile în care trebuie să decidă Amy sunt adesea discutate cu mama ei, Francine, o femeie cu o busolă morală extraordinară, care lucrează chiar şi la vârsta a treia ca asistent social pentru a ajuta copii. Cel mai savuros personaj este de altfel cel al lui Francine, iar relaţia dintre mamă şi fiică e coloana vertebrală a serialului. Cele şase sezoane ale serialului se bazează pe experienţa de viaţă a mamei actriţei Amy Brenneman. În România, serialul a fost adesea transmis şi reluat pe canalul Hallmark.
Nick George (Peter Krause) e un avocat idealist, care se lasă convins să se ocupe de nişte clienţi nu tocmai dezirabili. Tripp Darling (Donald Sutherland), patriarhul putred de bogat al familiei Darling din New York îl plăteşte pe avocat să aibă grijă de familia sa de care problemele juridice se ţin scai, fiindcă şi lipsa de moralitate e mare, iar legile sunt des încălcate de clan. Nick nu-i ştie pe cei din clanul Darling numai de curând, căci tatăl său, Dutch George, a fost consilierul de încredere al patriarhului Tripp de când Nick era un copil. Dutch George a murit în mod misterios, acest lucru contribuind la reticienţa cu care Nick a acceptat să fie avocatul clanului Darling. Însă ceea ce va descoperi Nick e că locul cel mai potrivit pentru el e în familia Darling, care se consideră aristocraţi americani. Serialul a fost lansat de postul ABC din septembrie 2007 şi a fost difuzat până în august 2009, fiind nominalizat la Globul de Aur.
“Boston Legal” a fost lansat în 2004, are cinci trofee Emmy, un Glob de Aur şi un Trofeu Peabody. Serialul a preluat personajul Alan Shore (James Spader) din “The Practice” şi l-a făcut protagonist într-o dramedie în care se dezbat teme legale. Alături de el, celălalt personaj important e Denny Crane, jucat de William Shatner. Alan Shore, un avocat mereu provocat de probleme de etică, se stabileşte la o firmă bogată care se ocupă de cauze civile. Shore e remarcat şi ajunge admirat în scurt timp, fiindcă poate câştiga procese pe care alţii le-ar pierde. Numai că metodele sale de a câştiga nu sunt dintre cele corecte, iar duşmanii îşi va face pe parcurs.
Un grup de avocaţi cel puţin ciudaţi, dacă nu neadaptaţi social, formează împreună o firmă de avocatură care funcţonează după principii neconvenţionale. Serialul “Harry’s Law” a fost creat de David E. Kelley şi preluat de NBC pentru difuzare, iar premiera a fost în ianuarie 2011. NBC a refăcut contractul şi pentru al doilea sezon, care a avut premiera în 21 septembrie 2011. În rolul principal e actriţa Kathy Bates, care a fost de trei ori nominalizată la Oscar şi a câştigat în 1991 cu “Misery”. Bates o interpretează pe Harriet “Harry” Korn, o avocată din Cincinnati recent concediată care îşi întemeiază propria firmă de avocatură, într-un cartier rău famat. După ce îşi pierduse pasiunea pentru avocatură – ceea ce i-a cauzat concedierea – Harry regăseşte cheful de a lucra atunci când apără oameni în a căror nevinovăţie nu mai crede nimeni altcineva.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu