Glucidele sunt alcatuite din carbon, hidrogen si oxigen. Data fiind
componenta lor, ele mai poarta denumirea de hidrati de carbon sau carbohidrati.
Denumirea de glucide provine de la cuvântul grecesc glykus, ceea ce
înseamna dulce, întrucât majoritatea elementelor din aceasta clasa au gust
dulce. Glucidele intra în componenta celulelor, tesuturilor, fermentilor, unor
hormoni, a factorilor de coagulare a sângelui. Cele mai importante glucide sunt
glucoza, fructoza, zaharoza (zaharul), galactoza (glucidul din lapte), amidonul
(glucidul din legume si cereale), celuloza si hemiceluloza (existente în
vegetale), pectina, glicogenul (din muschi si ficat).
Glucidele constituie o sursa importanta de
energie în organism. La arderea 1g de glucide se degaja 4 kcalorii. Procesul de
degajare a energiei la arderea glucidelor se produce rapid, comparativ cu alte
surse energetice ale organismului. De aceea glucoza si zaharoza se recomanda
sportivilor la antrenamente si competitii. Glucidele sunt indispensabile la
metabolismul proteic si lipidic. La oxidarea glucozei se formeaza o cantitate
impunatoare de adenozin trifosfat (ATF). Energia din ATF este unica forma de
energie consumata de organism pentru înfaptuirea diferitelor functii
fiziologice.
Rolul glucidelor este deosebit de mare pentru
sistemul nervos central. Glucoza este predecesorul principal al glicogenului
(rezerva principala de glucide în organism). Glicogenul se depune în ficat si
muschi. El joaca un rol important în reglarea nivelului de zahar din sânge.
Continutul total de glicogen în organism este de 500g (1/3 se localizeaza în
ficat si 2/3 - în muschii scheletului). Daca glucidele nu patrund în organism
cu hrana, atunci aceste rezerve se epuizeaza în timp de 12-18 ore. În asemenea
cazuri se mareste procesul de oxidare a lipidelor (rezervele lor sunt mult mai
mari ca ale glucidelor).
Amidonul este sursa principala de glucide în
ratia alimentara. El intra în componenta cerealelor, cartofilor s.a. Sub
actiunea amilazei, amidonul se descompune în dextroza, maltoza, glucoza. Ultima
se absoarbe lent asigurând continutul normal de glucoza din sânge.
Celuloza si hemiceluloza, numite fibre alimentare, nu se digera în organism, datorita consistentei
fibroase pe care o au. Ele stimuleaza peristaltismul intestinului gros,
favorizeaza evacuarea materiilor fecale, sporesc eliminarea prin intestin a
colesterolului, substantelor toxice si a altor produse ale metabolismului,
normalizeaza flora intestinala, contribuie la prevenirea aterosclerozei,
colelitiazei, diabetului zaharat, obezitatii, cancerului, diverticulozei,
proceselor inflamatorii la nivelul rectului.
Ratia alimentara trebuie sa contina 30-40g de
celuloza, hemiceluloza si alte polizaharide ce intra în componenta produselor
vegetale. Ele au o importanta deosebita la vârstnici si cei ce sufera de
constipatii si se limiteaza în caz de procese inflamatorii si peristaltism
marit al intestinului. Fibrele alimentare au actiune colagoga si se recomanda
bolnavilor cu patologii hepatice si ale cailor biliare. Drept sursa de fibre
alimentare pot servi tarâtele de grâu (15-30g zilnic), adaugate la bucate.
Pectina intra în
componenta fructelor si legumelor. Ea are însusiri cleioase, actiune curativa
la tratarea unor boli ale organelor digestive, contribuie la normalizarea
metabolismului colesterolului, microflorei intestinale, peristaltismului
intestinal, se foloseste la tratarea si pentru profilaxia unor intoxicatii cu
saruri minerale.
Glucidele nu fac parte din numarul substantelor
esentiale, ele putând fi sintetizate în organism din aminoacizi si glicerina,
totusi cantitatea minima de glucide în ratia alimentara trebuie sa fie de
50-60g zilnic. Insuficienta glucidelor provoaca dereglari metabolice care se
caracterizeaza prin marirea procesului de oxidare a lipidelor endogene cu
formarea corpilor cetonici si intensificarea proceselor de gliconeogeneza cu
descompunerea proteinelor din tesuturi, folosite ca sursa de energie si pentru
sinteza glucozei.
Este daunator si surplusul de glucide: provoaca
obezitate, infiltratia lipidica a ficatului. Consumul produselor alimentare
bogate în amidon, al fructelor si legumelor cu continut înalt de glucide are
unele prioritati fata de zahar, bomboane si alte dulciuri. Zaharul este un
produs cu energie calorica înalta, lipsit de vitamine, saruri minerale, fibre
vegetale, substante pe care le contin produsele vegetale.
Norma zilnica de
glucide în ratia alimentara trebuie sa constituie 300-400g pentru maturi,
inclusiv 50-100g de zaharuri usor asimilabile. Glucidele vor forma 50-65% din
valoarea energetica a ratiei alimentare zilnice. Persoanele care îndeplinesc
munci fizice grele au nevoie de cantitati sporite de glucide. Astfel, ei pot
consuma pâna la 600-700g de glucide zilnic.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu