joi, 24 aprilie 2014

Mancarea pare mai gustoasa cand ai muncit din greu pentru ea




Cel putin, soarecii asa considera, dar un fenomen similar e cunoscut si la oameni: tindem sa apreciem mai mult lucrurile pe care le-am obtinut cu truda.

Daca trebuie sa depui mai mult efort pentru a face rost de mancare, aceasta ti se va parea mai buna, considera oamenii de stiinta de la Universitatea Johns Hopkins, SUA, in urma unor studii realizate, deocamdata, pe soareci de laborator.

Intr-un prim experiment, soarecii au fost antrenati sa capete mancare apasand pe doua parghii:, apasand o singura data pe prima dintre ele, capatau o bucatica de aliment dulce; in cazul celei de-a doua parghii, trebuiau sa apese de 15 ori pentru a capata o gustare asemanatoare (dar nu identica primei).

Ulterior, cand li s-au pus la dispozitie "la liber" mostre din ambele alimente, soarecii au aratat o preferinta marcata pentru gustarea nr. 2, pentru care trebuisera sa munceasca mai mult.
 
Intr-un al doilea experiment, cercetatorii au vrut sa afle daca aceste preferinte se mentin si in cazul unor alimente cu continut mic de calorii (un fel de variante "light" ale primelor), de obicei mai putin imbietoare pentru soareci - ca si pentru oameni - in comparatie cu alimentele ce contin mai mult zahar, mai multe grasimi si, in consecinta, mai multe calorii.

Doua grupuri de soareci au primit acelasi aliment sarac in calorii, numai ca membrii unui grup l-au obtinut apasand o parghie slaba, in vreme ce ceilalti participanti l-au capatat cu mai mult efort, fiind nevoiti sa actioneze o parghie mai greu de manevrat.

Serviti, ulterior, cu alimentul respectiv in cantitati nelimitate, soarecii care "muncisera mai mult" au mancat cantitati mai mari si chiar au parut sa-l savureze mai intens, dupa impresia savantilor, care s-au orientat dupa modul in care soarecii lingeau hrana - un comportament specific care indica, dupa parerea specialistilor, cat de mult le placea alimentul respectiv.

Daca aceste descoperiri s-ar putea aplica si la oameni, este un aspect care merita investigat, cred cercetatorii, gandindu-se la implicatiile acestor descoperiri asupra problemei obezitatii, de pilda: persoanele supraponderale ar putea sa isi conditioneze, astfel, comportamentul, pentru a aprecia alimente cu un continut mai mic de calorii, ceea ce le-ar ajuta sa piarda in greutate.

Niciun comentariu: