Vitaminele sunt substante chimice cu structura
diversa care desi folosite în cantitati foarte mici au un rol esential în
mentinerea proceselor celulare vitale. Lipsa lor în alimentatie provoaca
patologii de nutritie. Denumirea de vitamine provine de la cuvântul latin vita
ceea ce înseamna viata.
Vitaminele se gasesc în cantitati mici în
alimentele naturale, fac parte din biocatalizatori si sunt factori alimentari
indispensabili corpului. Ingerarea unor cantitati insuficiente de vitamine
provoaca hipo- sau avitaminoze, boli care în cazuri grave se pot solda cu
moartea. Microflora intestinala poate sintetiza unele vitamine în cantitati
mici (B1, B2, PP) si altele - în cantitati mai mari (B6, B12, K, biotina, acid
lipoic, acid folic). Administrarea abuziva de antibiotice si sulfanilamide
provoaca disbacterioza cu consecinte de hipovitaminoza K, grupul B s.a.
Hipo- si avitaminozele pot aparea în urmatoarele cazuri: carenta de vitamine în produsele
alimentare, continutul redus de vitamine în ratia zilnica; distrugerea
vitaminelor în procesul prelucrarii termice a alimentelor si pastrarea lor timp
îndelungat; actiunea factorilor antivitaminici ce intra în componenta
produselor alimentare; prezenta vitaminelor rau asimilabile în produsele
alimentare; dereglarea balantei chimice a ratiei alimentare si corelatiei
dintre vitamine si alte substante nutritive, între unele vitamine; anorexia;
deprimarea florei intestinale normale, care sintetizeaza unele vitamine; în
bolile gastrointestinale; chimioterapia nerationala; dereglarea absorbtiei
vitaminelor în tractul gastrointestinal în patologiile stomacului,
intestinelor, sistemului hepatobiliar; defecte congenitale ale mecanismului de
transport si ale proceselor fermentative, de absorbtie a vitaminelor;
consumarea vitaminelor care patrund în organism cu hrana de catre flora
intestinala patogena si paraziti intestinali; actiunea antivitamina a unor
medicamente; necesitatea sporita în vitamine; unele stari fiziologice (perioada
de crestere, sarcina, lactatia); unele conditii climaterice; lucrul fizic
intens; lucrul neuropsihic intens, stari de stres; boli contagioase si
intoxicatii; actiunea factorilor nocivi în procesul de productie; excretia
sporita a vitaminelor.
Pe lânga hipo- si avitaminoze se evidentiaza
forma subnormala de asigurare a organismului cu vitamine, care se
caracterizeaza prin dereglari biochimice. Aceasta forma este raspândita în
unele contingente ale populatiei sanatoase (copii, studenti, muncitori,
vârstnici).
Forma subnormala de asigurare a organismului cu
vitamine apare din cauza folosirii în alimentatie cu precadere a produselor
rafinate (pâine alba, zahar), lipsite de vitamine, pierderii vitaminelor în
procesul de prelucrare culinara si pastrarii îndelungate a produselor
alimentare, în urma hipodinamiei cu scaderea poftei de mâncare si, prin urmare,
consumul redus de produse alimentare (sursa principala de vitamine). Asigurarea
subnormala a organismului cu vitamine are drept consecinta scaderea rezistentei
organismului fata de infectii, sporirea actiunii substantelor toxice, stres si
alti factori nocivi. Din aceste considerente se recomanda vitaminizarea
suplimentara a populatiei cu polivitamine «Undevit», «Hexavit» etc.
Vitaminele se împart în hidrosolubile,
liposolubile si vitaminogene.
Vitaminele hidrosolubile includ: acidul
ascorbic (vitamina C), tianina (vitamina B1), riboflavina (vitamina B2),
piridoxina (vitamina B6), acidul nicotinic, niacina (vitamina PP),
ciancobalamina (vitamina B12), acidul folic, folacina, acidul pantotenic
(vitamina B3), biotina (vitamina H).
Vitaminele liposolubile: retinolul
(vitamina A), calciferolul (vitamina D), tocoferolul (vitamina E), filochinona
(vitamina K).
Vitaminogene:
bioflavonoizii (vitamina P), colina, inozita, vitamina U, acidul lipoic, acidul
pangamic (vitamina B15), acidul orotic.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu