Vitamina A
(retinolul) asigura adaptarea ochiului la întuneric,
normalizeaza cresterea si reproducerea, mareste integritatea pielii,
mucoaselor, scheletului, dintilor, rezistenta organismului la infectii,
stimuleaza sinteza glicogenului în ficat si sporeste continutul colesterolului
în sânge, participa la sinteza hormonilor steroizi si sexuali. Carenta
vitaminei A scade adaptarea ochiului la întuneric cu aparitia hemeralopiei
(«orbul gainii»), provoaca îngrosarea pielii, uscarea corneei (xeroftalmie),
mareste receptivitatea organismului la infectiile aparatului respirator,
tractului digestiv (faringite, bronsite, enterocolite), duce la retenta
cresterii copiilor, pot aparea malformatii congenitale. Surplusul vitaminei A
în organism micsoreaza pofta de mâncare, provoaca hiperestezia pielii. Vitamina
A se gaseste în ficat, lapte, smântâna, frisca, unt, galbenusul de ou. Ea poate
patrunde în organism cu hrana sub forma de provitamina, numita caroten si în
ficat se transforma în vitamina A. Sunt bogate în caroten morcovul, urzica,
varza rosie, salata verde, ardeii grasi, gogosarii, tomatele, ciresele,
caisele, prunele, fragii s.a. Carotenul se asimileaza mai bine în prezenta
proteinelor si lipidelor.
Vitamina D (calciferolul) participa la absorbtia calciului si fosforului din intestin, la
depunerea lor în schelet si dinti, mareste rezistenta organismului la infectii,
normalizeaza functionarea glandelor tiroida, hipofiza, pancreas. Lipsa
vitaminei D la copii provoaca rahitism, iar la maturi - osteoporoza,
osteomalacie. Administrarea dozelor mari de vitamina D, duce la
hipervitaminoza, ceea ce se manifesta prin depunerea sarurilor de calciu în
organele interne, hipercolesterinemie, inapetenta, voma, dezvoltarea
aterosclerozei. Vitamina D se gaseste în unt, frisca, smântâna, galbenusul de
ou, untura de peste. Vitamina D se sintetizeaza în piele sub actiunea razelor
ultraviolete.
Vitamina E
(tocoferolul) îndeplineste un rol important în procesele de
reproducere, dezvoltarea embrionului, ea determina functionarea tesutului
muscular si celui nervos, participa la acumularea glicogenului în ficat.
Carenta tocoferolului în organism provoaca hemoliza eritrocitelor, tulburari de
reproducere ca sterilitate la barbati si femei, malformatii congenitale, avort,
moartea intrauterina a fatului, hipogalactie la mama, tulburari musculare si
nervoase. Vitamina E contin ouale, ficatul, laptele, untul, uleiul vegetal
nerafinat, pâinea neagra s.a.
Vitamina K (filochinona) este importanta în procesul de coagulare a sângelui, micsoreaza
permeabilitatea capilarelor, favorizeaza procesul de regenerare a tesuturilor.
Lipsa ei duce la aparitia hemoragiilor musculare, cerebrale si apare mai des
dupa tratamente îndelungate cu antibiotice si sulfanilamide care distrug flora
intestinala, capabila de a sintetiza vitamina K. Ea se afla în legumele verzi
(varza, spanac, cereale), tomate, galbenusul de ou, brânzeturi, ficat, carne,
peste.
Substantele vitaminogene nu au toate însusirile caracteristice vitaminelor si nu-i determinata
influenta lor în organismul omului, dar este bine cunoscut ca ele au rol în
metabolism si se gasesc numai în produsele alimentare. Acidul orotic, acidul
pangamic, vitamina U, inozita, colina au proprietati lipotrope. Acidul
paraaminobenzoic actioneaza antitireotoxic. Vitamina P (bioflavonoizii, rutina)
normalizeaza permeabilitatea vaselor si rezistenta lor. In lipsa vitaminei P
apar hemoragii prin slabirea peretilor capilarelor, slabiciune generala, dureri
în membrele inferioare la mers. Sunt bogate în vitamina P fructele, coacazele,
ardeii dulci, varza, macesul s.a. Celelalte vitaminogene se întâlnesc în
drojdiile alimentare si de bere, unele produse de origine vegetala si animala
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu