marți, 5 noiembrie 2013

De ce leoparzii au pete?




Comunitatea stiintifica a acceptat de mult timp teoria conform careia petele leoparzilor si jaguarilor, precum si dungile de pe blana tigrilor, se afla in stransa legatura cu tipul de habitat in care traiesc felinele respective. Cu toate acestea, un recent studiu, publicat in presigiosul Royal Society Journal, vine cu o serie de noi concluzii surprinzatoare referitoare la modelul si coloritul petelor carnivorelor.
Cercetatorii britanici au pornit de la teoria conform careia speciile de feline care isi petrec o buna parte a timpului in copaci si sunt active odata cu lasarea serii, sunt mult mai predispuse la a dezvolta, in timp, un desen complex si neregulat al petelor de pe blana.
Nu este prima data cand se sustine ca felinele salbatice au nevoie de pete pentru a se camufla mai usor in paduri dense, deserturi sau munti, dar de aceasta data s-a demonstrat in premiera ca forma petelor si complexitatea designului sunt cei doi factori vitali pentru supravietuirea acestor vanatori redutabili.
"Totul are legatura cu bagajul genetic. Dupa ce am demonstrat avantajele coloritului fiecarei specii in cadrul cursei pentru supravietuire, am facut legatura cu modelul matematic al aparitiei setului de pete pentru fiecare specie de felina. Cand am plasat modelele de pete deasupra arborelui evolutionar al felinelor, am observat ca, in timp, petele se schimba, dispar sau chiar reapar, in functie de noile specii de feline. Acest lucru sugereaza ca o serie de mecanisme genetice particulare ne ofera raspunsul asupra diferitelor modele de pete si colorit al tuturor speciilor de feline", declara William Allen, profesor la Universitatea din Bristol.

Sursa: BBCNews

Niciun comentariu: