vineri, 8 noiembrie 2013

Afectiuni ale ficatului - alimentatie


Bautura de fructe citrice

Ingrediente:
portocala (1), lamaie (1/2), apa (1 pahar), zahar (1 1/2 lingura).
 
Mod de preparare:
Se dizolva zaharul in apa, apoi se amesteca cu sucul de lamiie si feliile de portocala.



Bors de dolvecei

Ingrediente:
dovlecei (2), rosie (1), bors (1/4 l), marar verde, sare, smintina (2 linguri), orez (1 lingurita).
 
Mod de preparare:
Dovleceii, curatati si taiati cuburi, se fioerb in apa cu sare, impreuna cu rosia curatata si orezul. Se adauga mararul si borsul. Se drege cu smantina.


Bors de loboda
   
Ingrediente:
loboda (2 legaturi), orez (1 lingurita), smantina (2 linguri), bors (1/4 l), sare, marar verde, leustean.
 
Mod de preparare:
Se curata loboda, se spala si se fierbe odata cu orezul, in apa cu sare. Cand este aproape gata, se adauga borsul, leusteanul si mararul tocat. Se drege cu smantina.


 Bors de peste

Ingrediente:
stiuca sau lin (200 g), ardei gras (1/2), ceapa rasa (1/4), bors (1/4 l), rosie mare (1), sare, leustean, patrunjel.
 
Mod de preparare:
Se fierb ceapa, ardeiul si rosia, taiate, in apa cu sare si, cand sunt gata, se adauga pestele, apoi leusteanul, patrunjelul si borsul.


Branza de vaci
        
Ingrediente:
lapte (1 l).
 
Mod de preparare:
Se pune laptele la prins, intr-un vas emailat sau de portelan si se lasa la temperatura camerei pana se incheaga. Se adauga smantina care s-a format la suprafata si se pune la cald, pe marginea masinii, unde se lasa pana se coaguleaza. Se toarna apoi intr-un saculet de panza sau de tifon si se lasa sa se scurga deasupra unui vas.

Niciun comentariu: