Tiramisu – Italia
Cu siguranta ca majoritatea celor
care citesc acest articol au incercat macar o data in viata gustul unei
delicioase prajituri Tiramisu. Dar, la fel de adevarat este si faptul ca nicaieri
savoarea acestui desert spectaculos nu este aceeasi cu aceea pe care o obtin
maestri cofetari din Toscana, locul de
origine al acestei prajituri. Se spune ca atunci cand gusti un Tiramisu
toscanez ai, pur si simplu, senzatia ca te afli in Rai. Nici nu este de mirare,
daca luam in calcul faptul ca dintre ingredientele acestuia nu lipsesc sortimente
de branza italiana (celebra Mascarpone) si crema Zabaglione. Tot in
Toscana, cei care pregatesc acest deliciu culinar vor folosi numai si numai
piscoturi (asa numitele savoiardi) facute dupa reteta locala. Adaugati la
acestea si frisca, zaharul, vinul Marsala (inlocuit in alte regiuni cu esenta
de rom sau de brandy), cafeau si praful de cacao si veti obtine, poate, unul
dintre cele mai apreciate deserturi din lume.
Se spune ca Tiramisu ar fi un desert
servit de sute de ani, desi nu exista niciun document istoric despre Tiramisu
mai devreme de anul... 1971!
In fapt, mai multe surse o indica pe Francesca Valori, nepoata unui renumit
bucatar italian, Roberto Linguanotto, drept inventatoare a delicioasei
prajituri. Bunicul sau ar fi botezat desertul cu numele de Tiramisu, acesta
fiind numele de fata al Francescai. Chiar si asa, originile sale sunt inca
destul de contestate. Cert este, insa, ca Tiramisu este o prajitura pe placul
absolut oricui, dovada stand adoptarea sa de majoritatea restaurantelor lumii.
Baclava – Turcia, Grecia
Pe cat de gustos, pe atat de
controversat este desertul pe care astazi il asociem cu bucataria
traditionala greceasca. Da, am mentionat corect greceasca, pentru ca disputa
dintre istoricii turci si cei greci nu pare sa isi gaseasca o finalitate prea
curand. Daca grecii sustin ca baclavaua este o inventie antica elena,
dovada stand Deipnosophistae (lucrare din secolul al III-lea d.Hr.
apartinand literaturul grec Athenaeus, in care apare mentionat desertul koptoplakous,
o forma straveche a baclavalei), turcii afirma ca in lucrarea respectiva
este vorba, de fapt, de halva, iar baclavaua a aparut initial, in Evul Mediu,
in zona orasului Gaziantep, pentru ca apoi sa fie preluata ca unul dintre
deserturile preferate ale sultanilor de la Palatul Topkapi. Noi o sa dam credit
istoricilor turci, mai ales ca o traditie a monarhilor otomani, inca din
secolul al XV-lea, numita Baclava Alayi, impunea ca in fiecare sarbatoare
sfanta de Ramadan, sultanul sa prezinte ienicerilor tavi cu baclava, aceasta
fiind si cea mai veche mentiune clara a deliciosului desert.
Baclavaua este, practic, o prajitura
formata din straturi suprapuse de aluat, in care a fost presarat din belsug
miez pisat de fistic sau nuca. La acestea se adauga si zahar, miere de albine
si scortisoara pentru ca, la final, cand prajitura a fost rumenita la cuptor,
peste toate sa se adauge o portie consistenta de sirop sau de apa de
trandafiri. Rezultatul este fabulos... dovand stand aria larga de raspandire a
acestui desert. Astazi, baclavaua este pregatita, cu variatiuni ce depind de
fiecare zona geografica, din China si pana in Statele Unite ale Americii,
putini fiind cei care pot rezista tentatiei de a incerca macar o bucata din
acest preparat absolut delicios.
Creme Brulee – Franta
Originea deserturilor celebre s-a
pierdut in negura timpului, pentru titlul de inventator al acestora
luptandu-se, in prezent, mai multe tari decat ne-am imagina. Daca pentru
paternitatea baclavalei se lupta Grecia si Turcia, ba chiar si Iranul, pentru
crearea celebrei Creme Brulee se ciondanesc istorici atat din Franta si Anglia,
cat si din provincia spaniola Catalunia. Dar fie ca se numeste Creme
Brulle, Burnt Cream sau Crema Catalana, acest desert este, pe cat de usor de
preparat, pe atat de gustos si de apreciat in orice colt al lumii. Noi ne vom
opri asupra sortimentului frantuzesc, poate cel mai gustos dintre toate...
Pentru cei mai putin initiati in
tainele bucatariei si ale prepararii dulciurilor, creme brulee poate fi
definita ca o varianta nobila a cremei de zahar ars, in compozitia ei
intrand, practic, aceleasi ingrediente: oua, lapte, zahar ars si, in unele
variante, esenta de vanilie sau coaja de portocala. Si, pentru ca, trebuie sa
recunoastem, francezii sunt poate cei mai buni bucatari ai lumii, in reteta lor
mai este inclus si rozmarinul, uneori ciocolata, cafeaua, lichioruri de fructe
sau, pur si simplu, bucati de fructe. Secretul acestui spectaculos desert
este stratul superior de zahar ars, caramelizat, al carui gust a fost catalogat
de-a dreptul divin. Poate ca nu ar trebui sa ne mire ca reteta in cauza era
servita, cu precadere, capetelor incoronate si familiilor nobiliare din Franta
si Anglia inca din secolul al XVII-lea.
Sachertorte - Austria
Despre Sachertorte se poate spune,
fara a exagera, ca este o mandrie a bucatariei vieneze si unul dintre cele
mai faimoase deserturi din lume. De altfel, de aproape 180 de ani,
Sachertorte este considerata cea mai buna prajitura de ciocolata creata
vreodata. Povestea sa pare rupta dintr-un roman, si este pe cat de romantica pe
atat de spectaculoasa. Se spune ca, in anul 1832, ministrul afacerilor externe
austriac, printul Metternich, avand de organizat o cina la care participau
invitati de rang inalt din toata Europa, ar fi cerut bucatarilor regali sa
pregateasca un desert cum nu s-a mai facut vreodata, replica sa celebra
ramanand de atunci in istorie: Dass er mir aber keine Schand' macht, heut'
Abend! (Nu ma faceti sa ma simt rusinat in seara asta!).
Ca a vrut sa evite un dezastru sau
chiar patise ceva, maestrul bucatar al casei regale a sustinut ca este
bolnav si ca nu poate prepara ceea ce i s-a cerut. Dificila sarcina a cazut
atunci pe umerii unui tanar ajutor de bucatar, de numai 16 ani, austriacul
de origine evreiasca, Franz Sacher. Iar rezultatul a fost peste asteptarile
celor prezenti la importanta reuniune... prajitura de ciocolata care de atunci
ii poarta numele. Fiul lui Sacher, Eduard, a preluat reteta si, dupa ani de
studii de specialitate, a creat celebrul tort asa cum il cunoastem si astazi.
Trebuie spus ca un Sachertorte
original nu poate fi achizionat decat din Viena sau Salzburg, locuri in
care se afla hoteluri Sacher, create chiar de Eduard Sacher. De asemenea,
variatiuni ale delicioasei prajituri pot fi gasite si in Innsbruck si Graz in
cafenelele Sacher.
O prajitura Sachertorte este
alcatuita din straturi dense, nu foarte dulci, de pesmet fin sau chec de
ciocolata, cu unul sau doua straturi de gem de caise in interior, totul
acoperit cu o glazura consistenta si uniforma de ciocolata. In compozitie mai intra si miez de nuca si, uneori,
coacaze sau martipan, iar daca vreti ca desertul sa fie ca la carte, cereti ca
prajitura sa fie asortata cu multa frisca. Evident, nu va imaginati ca familia
Sacher a dezvaluit toate ingredientele acestei retete unice, astfel ca
originalul vienez este intotdeauna mai gustos decat variantele adoptate de
celelalte restaurante si cofetarii ale lumii.
Churros - Spania
Uneori mai sunt numiti si gogosi
spaniole, si asta pentru ca in compozitia lor intra cam aceleasi ingrediente
pe care le gasim si in gogosile clasice, mai precis apa, faina, unt si oua.
Diferenta este ca aceasta specialitate originara din tara lui Cervantes are
forma unor baghete care se rup in bucati dupa preferinta fiecarui consumator.
Unele variante de churros includ si cartofi. Se spune ca sunt ideali atunci
cand sunt serviti alaturi de o ceasca de ciocolata calda sau atunci cand
sunt stropiti din belsug cu ciocolata.
Au fost rapid adoptati de catre
popoarele din America Latina, la fel de bine cum au prins si la publicul din
Franta, Portugalia, Australia, Maroc sau Statele Unite. Evident, fiecare
cultura adoptiva si-a pus amprenta asupra retetei originale, adaptand-o
propriilor traditii culinare. Astfel, spre exemplu, in Uruguay, churros au
fost umpluti cu branza topita, in Cuba cu fructe, in timp ce in Mexic li s-a
adaugat vanilie. Atat de mare a fost succesul gogosilor spaniole incat in
aproape toata lumea au aparut restaurante cu franciza, care produc delicioasele
baghete spiralate. De mentionat ca spaniolii din sudul si estul tarii prefera
churros fara niciun pic de zahar, acestia fiind convinsi ca reteta originala nu
includea si acest ingredient, pe care il considera incompatibil cu gustul
deosebit al desertului lor traditional.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu