joi, 5 septembrie 2013

Sfaturi sanatoase




Daca tusiti
         Unele extracte de plante sunt in mod deosebit indicate pentru combaterea tusei. Cimbrul are o actiune calmanta, antispastica si bactericida, totodata favorizand si expectoratia. Patlagina fluidizeaza secretiile si amelioreaza spasmele obositoare de tuse. Combinatia de cimbru cu patlagina relaxeaza contractiile cailor respiratorii.
 




Daca aveti guturai
         Cel mai bun remediu impotriva guturaiului il constituie terapia cu uleiuri eterice pentru inhalatii. Pe piept si pe spate se poate aplica prin masaj un balsam preparat dintr-un amestec de uleiuri de menta (10 picaturi), cimbru (10 picaturi) + 1/2 pahar de ulei de masline sau floarea-soarelui. Uleiul de menta are efect bactericid si expectorant. O actiune similara o are si uleiul de cimbru. De asemenea, uleiurile de molid si de pin stimuleaza expectoratia, avand totodata un rol dezinfectant. Uleiurile eterice continute in balsamuri sunt absorbite prin piele, iar cele administrate sub forma inhalatiilor patrund direct in caile respiratorii. Spre deosebire de medicamentele chimice, ele nu agreseaza mucoasele.
 




Daca aveti febra
         In cazul cand a aparut febra, ea poate fi redusa prin aplicarea de comprese pe piept si pe coapse. Bune rezultate in combaterea febrei se obtin si prin activarea transpiratiei, sustinuta, de pilda, prin consumarea unei cantitati mai mari de infuzii de plante. La aceasta metoda pot recurge insa numai persoanele care au circulatia sangvina echilibrata si tensiunea normala.
 O recomandare cu valabilitate generala in gripe si raceli: repausul la pat este esential pentru o insanatosire rapida. Una sau doua zile de repaus la pat in faza de inceput a bolii previn deseori prelungirea nedorit
a a infectiei virale, cu toate manifestarile ei dezagreabile.

Niciun comentariu: