Ingrediente
1 kg prune uscate (neafumate), 200 g zahar, 50 ml apa, 200-300 g nuci.
Mod de preparare
Nucile se prajesc 10 minute, cum s-a aratat in retetele precedente.Prunele se
spala in 2-3 ape caldute, se sterg bine, intr-un servet de tifon, li se scot
simburii (fara sa se tina in apa) si se trec prin masina de tocat carne.Intr-un
castron de 2-3 l se pune zaharul si apa amestecindu-le pe foc, pina cind se
dizolva zaharul, apoi se adauga prunele amestecind in continuare pe foc mic,
pina ce se obtine o pasta omogena, consistenta , cu aspect lucios
(unsuros).Castronul se ia de pe foc si in compozitie se adauga nucile taiate in
felii groase.Pe foaie de nylon, presarata cu nuci macinate sau cu zahar pudra
(pesmet din biscuiti), se pune cite o lingura cu virf din compozitie si se
intoarce foaia de nylon peste ea; compozitia se prinde cu ambele miini peste
nylon presind-o pentru a se obtine un rulou cu diametrul de 2 1/2 cm si pentru a
nu ramine goluri.Imediat ruloul se asaza pe un platou, fara nylon.Cind toate
rulourile sint gata se lasa 2-3 zile sa se usuce, ca sa capete o crusta la
suprafata, apoi fiecare se inveleste in celofan si se pastreaza la loc uscat; la
nevoie, se taie in felii de 1/2 cm grosime.Rulourile au un gust natural de prune
uscate, nu necesita nici o aroma.Cu cit se pastreaza mai mult (2-3 luni), cu
atit se intaresc si se pot taia mai usor.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu