Ingrediente
1 kg smochine, 2 kg zahar, 6 l apa, 3 lamii, 10 g drojdie de bere (facultativ).
Mod de preparare
Smochinele se trec prin masina de tocat si se pun intr-o damigeana de 10
l.Zaharul se dizolva in 3 l apa, se adauga sucul de la o lamiie si se lasa sa
fiarba 10 minute;apoi se raceste cu restul de apa si se toarna peste smochine,
impreuna cu zeama de la celelalte lamii (cca 100 ml suc) si coaja intreaga de la
o lamiie (ca sa capete gust putin amarui).Drojdia se freaca cu o lingurita de
zahar, pina ce se lichefiaza , apoi se dilueaza cu putina apa si se adauga in
damigeana.Se poate lasa sa fermenteze mai incet, numai cu drojdiile salbatice
din aer si de pe smochine, ca sa nu capete gust de dospit.Damigeana se astupa cu
dop de fermentatie si se lasa la temperatura camerei (18-20 grade celsius), ca
vinul sa fermenteze 5-6 saptamini, agitindu-l odata zilnic.Dupa ce s-a limpezit
bine, se trage in sticle.Sticlele se astupa cu dopuri si se pastreaza la
rece.Peste drojdia de vin ramasa se pot pune 6 l apa, 2 kg de zahar si zeama de
la 2-3 lamii (zaharul se fierbe 10 minute impreuna cu jumatate din cantitatea de
apa si cu zeama de la o lamiie, apoi se amesteca cu restul de apa rece si cu
zeama celorlalte lamii).Vinul se lasa sa fermenteze 2-3 saptamini, agitindu-l
odata zilnic, pina cind se limpezeste bine, apoi se trage in sticle, sau vinul
din seria I se amesteca cu cel din seria II, pentru a se obtine un vin de
calitate mai buna, cu mult alcool.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu