vineri, 14 februarie 2014

Reumatismul



In intelesul cotidian, reumatismul defineste afectiuni diverse, caracterizate prin dureri ale aparatului locomotor si ale uneia sau mai multor articulatii in particular.
Se pot distinge reumatisme articulare inflamatorii, reumatisme articulare degenerative si reumatisme abarticulare, care afecteaza tesuturile din jurul unei articulatii.
Cauzele inflamatiilor articulare sint microbiene
Cauzele inflamatiilor articulare sint microbiene (in acest caz agentul infectios este prezent in interiorul articulatiei), metabolice (inflamatia articulara este determinata de precipitarea microcristalelor de urat de sodiu, ca in cazul gutei) si reumatismale.
Reumatismul articular acut este o varietate particulara in care agentul infectios, ce nu se afla in articulatie - streptococul hemolitic - se afla la originea bolii. In alte artrite boala este urmarea unor infectii virale sau microbiene.
Alteori, cauza inflamatiei reumatismale este posibil genetica, ca in cazul spondilartritei anchilozante.
Alimentatia celor care sufera de reumatism
Cei care sufera de reumatism este bine sa stie ca baza in alimentatie trebuie sa o constituie zarzavaturile, mai ales cele crude, precum si sucurile de zarzavaturi crude.
Se recomanda tablete de calciu, ca si pulberea minerala, care se amesteca in mincare.

Taritele si zeama de tarite sint de asemenea foarte bune.
Varza, papadia si urzicile au mult calciu, la fel smochinele, semintele de floarea-soarelui si laptele crud.
Pentru ca acesta sa fie valorificat, este nevoie de vitamina D, care se gaseste in untura de peste.
Potasiul este un alt element de baza in tratarea reumatismului.
Cartofii, mai ales in coaja, si ceapa nu trebuie sa lipseasca din alimentatia bolnavului de reumatism. Carnea, in schimb, trebuie consumata in cantitati cit mai mici, deoarece este un suport alimentar al infectiilor in organism.
Tratamentul reumatismului
Tratamentul reumatismului cuprinde bai de abur, bai fierbinti, impachetari fierbinti si reci, exercitii fizice si mixturi (decocturi, infuzii, tincturi).
Noi ne vom ocupa in articolul de fata de ultimele doua.




Exercitii fizice
Exercitiul 1. Pozita initiala este stind in picioare.
Aplecati capul in jos, pina atingeti pieptul cu barbia. Inclinati apoi capul pe spate.
Repetati exercitiul de 10 ori.
Exercitiul 2. Pozitia initiala este cea din exercitiul precedent.
Inclinati capul pe umarul sting, pina atingeti umarul.
Repetati miscarea si in partea dreapta.
Repetati exercitiul de 10 ori.
Exercitiul 3. Pozitia initiala este ca in exercitiul 1, sau sezind.
Puneti miinile in solduri.
Rotiti capul spre stinga si spre dreapta (de cite 10 ori in fiecare parte).
Exercitiul 4. Pozitia initiala este in picioare sau sezind.
Puneti ambele miini la ceafa si aplecati capul in fata si apoi dati-l pe spate.
Repetati exercitiul de 15 ori.
Exercitiul 5. Pozitia initiala este in picioare.
Departati picioarele si intindeti miinile lateral, la nivelul umerilor.
Executati miscari circulare cu miinile.
Repetati exercitiul de 10 ori.
Exercitiul 6. Exercitiul se face in pozitie culcat pe o banca, cu picioarele bine sprijinite pe podea.
Se intind miinile lateral si se executa miscari sus-jos cit se poate de ample.
Exercitiul se repeta de 10 ori (se poate executa si cu ajutorul unui partener).
Exercitiul 7. Exercitiul se face de asemenea in pozitie culcat, dar in asa fel incit capul sa atirne la marginea bancii.
Intindeti miinile deasupra capului si incercati sa atingeti podeaua cu degetele.
Exercitiul se repeta de 10 ori.
Exercitiul 8. Pozita initiala este stind in picioare in dreptul unei mese, la o distanta de 60-80 de centimetri.
Puneti miinile pe masa si aplecati-va cit puteti de mult.
Reveniti apoi la pozitia initiala.
Repetati exercitiul de 10 ori.
Exercitiul 9. Pozitia initiala este stind in picioare, in dreptul unei mese sau al unui obiect bine fixat.
Faceti 10-15 genuflexiuni, eventual tinindu-va cu miinile de marginea mesei.
Exercitiul 10. Pozita initiala este stind in picioare.
Departati picioarele cit mai mult cu putinta.
Fara a indoi genunchii, incercati sa atingeti virful piciorului drept si apoi al celui sting (puteti executa exercitiul si in pozitie sezind).
Repetati exercitiul de 10 ori.
Exercitiul 11. Pozitia initiala este stind in picioare.
Departati picioarele la latimea umerilor.
Ridicati-va pe virfuri si reveniti in pozitia intiala.
Exercitiul se poate executa si in pozitie sezind, cu picioarele sprijinite de un perete.
Exercitiul se repeta de 10-15 ori.
Exercitiul 12. Pozitia initiala este intins pe spate.
Stringeti picioarele.
Ridicati miinile deasupra capului.
Inclinati miinile spre stinga, iar genunchii spre dreapta, dupa care repetati miscarea invers.
Repetati exercitiul de cite 10 ori in fiecare parte.
Exercitiul 13. Pozitia initiala este sezind.
Aplecati-va in fata si incercati sa atingeti genunchii cu fruntea, dupa care reveniti in pozitia initiala.
Repetati exercitiul de 10 ori.
Exercitiul 14. Pozitia initiala este stind pe vine.
Ridicati-va pe virfuri, sprijinindu-va cu miinile de podea.
Incercati sa va sprijiniti pe calciie, fara a indoi insa spatele.
Reveniti la pozitia initiala.
Repetati exercitiul de 10 ori.
Exercitiul 15. Pozitia initiala este stind pe podea.
Asezati-va cu picioarele strinse sub dumneavoastra, la inceput spre stinga, apoi spre dreapta.
Repetati exercitiul de cite 10 ori in fiecare parte.
Exercitiul 16. Pozitia initiala este stind pe burta.
Ridicati trunchiul si prindeti picioarele cu miinile.
Ridicati capul, astfel incit sa vedeti tavanul, dupa care reveniti la pozitia initiala.
Repetati exercitiul de 6-8 ori.





Ce plante medicinale folosim
Pentru început se vor lua tabletele indicate de medic, dupa care se va reduce numarul lor.
Fiecare mixtura poate fi luata timp de 3-4 saptamîni, dupa care va fi inlocuita cu o alta.
- Peste o lingurita de coada-calului se toarna 250 ml de apa.

Se fierbe 15 minute la foc mic.
Se strecoara si se bea caldut, de 3 ori pe zi, intre mese.
Peste o lingurita de radacina de lemn dulce se toarna 2 pahare de apa clocotita.
Se lasa o noapte in termos, dupa care se strecoara.
Se bea cite 1/2 pahar de 3 ori pe zi.
- Din lemn dulce se poate pregati si o tinctura: peste o lingura de lemn dulce se toarna 500 ml de votca.
Se lasa 14 zile, dupa care se iau cite 30 de picaturi de 3 ori pe zi (atentie, tinctura nu se va administra femeilor insarcinate).
- Peste o lingura de frunze maruntite de iedera se toarna 250 ml de apa.
Se fierbe la foc mic 10 minute.
Se beau 2 cani pe zi.
- Peste o lingura de frunze de mesteacan se toarna un pahar de apa clocotita.
Se lasa acoperit 6 ore, dupa care se strecoara.
Se bea cite 1/2 pahar, de 3 ori pe zi.
- Peste 15 g de muguri de mesteacan se toarna 200 ml de apa.
Se fierbe 10 minute la foc mic.
Se lasa apoi o ora, dupa care se strecoara.
Se bea cite 1/3 pahar de 4 ori pe zi, la o ora dupa masa.
- Peste o lingura de flori si crengute maruntite de soc se toarna un pahar de apa clocotita.
Se lasa 3 ore, dupa care se strecoara.
Se bea cite 1/2 pahar, de 3-4 ori pe zi, cu 30 de minute inainte de masa.
În cazul unui reumatism cronic, peste o lingura de frunze de coacaz se toarna 1si 1/2 pahar de apa clocotita.
Se lasa o ora, dupa care se strecoara.
Se bea cite 1/2 pahar, de 3-4 ori pe zi.
- În reumatismul cronic este recomandat decoctul de mere.
Se taie 3-4 mere necuratate de coaja si se fierb 10 minute in 300 ml de apa.
Se lasa 4 ore, dupa care se poate bea caldut, de 3-4 ori pe zi.
Se pun 300 g de frunze proaspete de vita-de-vie bine spalate intr-un borcan de 3 litri.
Se toarna apoi apa fiarta si racita cit sa le acopere si se lasa timp de trei zile borcanul bine acoperit.
Se bea cite o cescuta de 3 ori pe zi (aceasta infuzie este buna in dureri ale incheieturilor).
Pentru dureri reumatismale se recomanda decoctul de radacini de stevie.
Peste o lingurita de radacina maruntita se toarna 1 si 1/2 pahar de apa si se fierbe 15 minute.
Se lasa apoi 2 ore dupa care se pot lua cite 2 linguri, de 2 ori pe zi, inainte de masa.
Peste 2 lingurite de loboda uscata se toarna un pahar de apa clocotita si se lasa 30 de minute.
Se iau cite 2 linguri, de 3-4 ori pe zi, cu 20 de minute inainte de masa.
Pentru dureri ale articulatiilor se amesteca 60 ml de ceai tare cu 40 g zahar.
Se adauga 100 g de suc de struguri acri.
Se bea cite un pahar pe zi.
În reumatismul cronic este foarte eficienta infuzia de coaja de ulm.
Peste 2 lingurite de coaja de ulm se toarna un pahar de apa clocotita si se lasa 2 ore.
Se ia cite o lingura de 3-4 ori pe zi.
Se pun intr-un vas de sticla fructe verzi de scorus si miere incalzita in proportii egale.
Se lasa timp de 6-8 luni. Se adauga apa fiarta si racita si se beau cite 20-30 grame, de 3-4 ori pe zi.
Acest remediu este eficient în reumatismul cronic.
- În caz de reumatism cronic, se amesteca cite 2 lingurite de coaja de ulm, coaja de salcie si muguri de mesteacan.
Peste 1 lingura de amestec se pune 1 si 1/2 pahar de apa.
Se fierbe la foc mic, timp de 10 minute.
Se ia cite o lingura de 3-4 ori pe zi, cu 30 de minute inainte de masa.
- Pentru tratarea reumatismului cronic, se fierb 15-20 grame teci de fasole într-un litru de apa, timp de 2-3 ore. Se raceste si se strecoara.
Se bea cite 1/2 pahar, de 4-5 ori pe zi.
- Se amesteca în cantitati egale flori de soc, frunze de urzica si coaja de salcie.
Peste o lingura de amestec se toarna un pahar de apa clocotita.
Se lasa o ora si se strecoara.
Se beau cite 2 pahare pe zi.
- Se amesteca in cantitati egale muguri de mesteacan, frunze de carpen si de urzica.
Peste 2 linguri de amestec se toarna un pahar de apa clocotita.
Se lasa 3 ore, dupa care se strecoara.
Se bea cite 1/2 pahar de 3 ori pe zi, cu 30 de minute inainte de masa.
- Peste 20 g amestec de radacina de iarba mare si brustur se toarna 1 si 1/2 pahar de apa.
Se fierbe 10 minute si se lasa 4 ore, dupa care se strecoara.
Se ia cite o lingura de 3 ori pe zi, inainte de masa.
În caz de reumatism netratat, se prepara o infuzie din radacina de brustur: peste o lingura de radacina maruntita se toarna un pahar de apa clocotita.
Se lasa 3 ore si se strecoara.
Se ia cite o lingura de 3-4 ori inainte de masa.
- Se piseaza bine radacina uscata de brustur.
Se amesteca o lingura de pulbere cu un pahar de apa fiarta si racita.
Se beau 2 pahare pe zi, cu 30 de minute inainte de masa.
- Se toarna 5 linguri de radacina maruntita de brustur intr-un litru de apa.
Se lasa circa o ora, dupa care se fierbe timp de 10 minute la foc mic.
Dupa ce s-a racit, se poate pune la frigider.
Se bea cite pahar de 3 ori pe zi, cu 30 de minute inainte de masa.
Durata tratamentului: o luna, dupa care se face o pauza de o saptamina si se mai continua inca o luna.
- Se beau mixturi de muguri de mesteacan, coada calului, frunze de urzica, paie de ovaz, alternîndu-le la fiecare 2 luni.
- Se beau concomitent ceai de menta, sunatoare, cimbrisor sau sovirv.
În cazul unor afectiuni ale inimii, se micsoreaza insa cantitatea de lichide

Niciun comentariu: