vineri, 14 februarie 2014

Cum sa scapam de tuse





O data cu vremea rece si umeda apare si tusea, ca prin simptom al unei raceli ce este pe cale sa se instaleze daca nu se iau din timp masurile necesare de prevenire.
Aceasta boala este agasanta, suparatoare si chiar chinuitoare, dar in alt mod ajuta la indepartarea secretiilor de pe caile respiratorii, de aceea este recomandat a nu se apela imediat la produsele antitusive din farmacii, ci mai intii la produsele naturiste, astfel:
Ceaiuri:
Cea mai buna este infuzia din frunze de patlagina: doua lingurite la o cana de apa fiarta, din care se consuma doua cani pe zi, cu lingurita;
Infuzie de plamadica: doua lingurite la o cana de apa fiarta, din care se consuma 2-3 cani pe zi;
Infuzie din muguri de pin: o lingurita de muguri de pin proaspeti sau uscati, la o cana de apa clocotita, din care se consuma 2-3 cani pe zi, indulcite cu miere de albine;
Infuzie de coada-soricelului: doua lingurite de flori la o cana cu apa clocotita, din care se consuma 2-3 cani pe zi.
Daca tusea este uscata trebuie consumate multe lichide.
Infuzie de tei: 1-2 linguri de flori de tei, la o cana de apa fierbinte din care se consuma o jumatate de pahar din acest ceai, de trei ori pe zi, intre mese.
Cataplasme:
Foarte eficiente sint cele cu seminte de in si faina, in amestec de 1/3 la 2/3 apa, in care se fierbe totul pina se formeaza o pasta consistenta.
Se pune intr-un saculet de pinza care se aplica pe piept.
Recomandate sint si frectiile cu ulei de ricin: doua linguri si ulei de terebentina, o lingura incalzita la un foc slab, apoi se frectioneaza bine pieptul, dupa care se acopera cu o patura groasa sau plapuma.
Inhalatii:
Se pot face inhalatii cu musetel, levantica, cimbru, cimbrisor, izma, rozmarin, frunze si ramuri tinere de pin.
Se amesteca in parti egale si se pun doua linguri din acest amestec la 1 litru de apa clocotita.
Se tine capul acoperit cu un prosop deasupra vasului timp de 20 de minute, iar pentru a proteja pielea fetei se aplica inainte o crema grasa. Inhalatiile cu uleiuri eterice sint de asemenea folosite, avind o buna eficienta astfel: intr-un vas cu 2-3 litri de apa fierbinte se adauga 10 picaturi de ulei de lavanda, eucalipt, menta sau fenicul, apoi se fac inhalatii de 2-3 ori pe zi. Atentie, nu se vor folosi uleiuri la persoanele alergice. !
Apiterapia:
O reteta indicata si cu bune rezultate este mierea cu lapte fiert.
Se dizolva 50 g de miere zaharisita intr-o cana de lapte dulce fiert la care se adauga un galbenus de ou proaspat, apoi se bea cu inghitituri mici. In tratarea tusei mai este folositoare si tinctura de propolis, astfel: 60 g de propolis la 200 g alcool, din care se iau cite 15-30 picaturi de trei ori pe zi, inainte de mese.
Presopunctura:
se maseaza in sensul acelor de ceasornic cu degetul mare sau cu aratatorul punctul situat deasupra scobiturii sternului, timp de cinci minute.
Se fac doua masaje pe zi timp de zece zile.
Dietoterapie:
In general sucurile de legume actioneaza rapid si eficient in caz de tuse. Inainte de masa de prinz trebuie consumat un amestec din suc de salata verde 50 ml si suc de usturoi 50 ml.
Se mai poate folosi si urmatoarea reteta: suc de morcov 200 ml, suc de varza 50 ml, suc de gulii 50 ml si suc de telina 50 ml.
 
Foarte indicat si cu bune rezultate in terapia acestei boli este si maceratul din 8-10 smochine si 5-6 curmale, intr-un litru de apa sau lapte dulce timp de 8 ore. Se incalzeste apoi usor lichidul si se consuma impreuna cu fructele.
Tusea e un simptom ce nu trebuie tratat superficial, ci cu mare atentie.
Se spune ca tusea indelungata nu prezinta nici un risc, dar nu este chiar asa usor de spus!!!
La copii, chiar o tuse usoara, dar care dureaza mai multe luni poate antrena dilatarea progresiva a bronhiilor, ceea ce conduce in cele din urma la aparitia insuficientei respiratorii.
 
La adulti, tusea care persista mai mult timp fara un motiv aparent poate fi semnul unei boli grave, iar in ambele cazuri mentionate mai trebuie urgent consultat medicul de familie sau medicul specialist.
 
Tusea mai poate fi si semnalul unei alergii, iar in astfel de cazuri tusea se declanseaza de indata ce se intra in contact cu alergenul in cauza cum ar fi: polen, praf, acarieni, parul animalelor, polenul de la flori, unele parfumuri si deodorante, produse chimice, detergenti, fulgi si puf de la pasari etc.
 
Aceasta tuse nu este insotita de expectoratie aparind in schimb alte simptome neplacute, cum ar fi de exemplu curgerea nasului, respiratia devine dificila si zgomotoasa etc.
In concluzie, atentie deosebita la aceasta afectiune si mai ales la tratamentul ei.
Tusea convulsiva
Ce este tusea convulsiva? Cauzata de o bacterie, tusea convulsiva se caracterizeaza prin crize puternice de tuse care se incheie cu o convulsie specifica la inhalarea aerului. Tusea convulsiva afecteaza in principal sugarii si copiii de virste fragede. Boala este transmisa numai de catre omul bolnav, caci nu se cunosc purtatori sanatosi de microb.

Durata incubatiei este de obicei de 1 pina la 3 saptamini

Simptomele cele mai frecvente, totusi diferit percepute de la individ la individ, ale tusei convulsive sunt: 
-tusea 
-stranutatul 
-secretii ale nasului 
-febra 
-dureri ale ochilor, care lacrimeaza 
-convulsii 
-in timpul crizelor de tuse buzele, limba si unghiile pot deveni albastre 
Tusea convulsiva poate dura pina la 10 saptamini si poate degenera in pneumonie. Simptomele apar in raport cu perioada de evolutie a bolii. 
1.Perioada catarala: dureaza aproximativ 7-12 zile si se caracterizeaza prin febra, indispozitie, raguseala, tuse. Tusea la inceput rara se accentueaza progresiv, devine suparatoare si nu cedeaza;crizele de tuse se indesesc mai ales noaptea, provocind inrosirea fetei si lacrimarea. 
2. Perioada convulsiva: dupa 7-12 zile de la debutul bolii,tusea devine spastica si se manifesta sub forma de accese tipice. Accesul incepe, de obicei, cu o senzatie premergatoare rea, de sufocare, de neliniste, cascat sau stranut repetat. Accesul de tuse este format din cascade de tuse violenta; bolnavul tuseste neintrerupt de 10-15-30 de ori, uneori pina se invineteste; la un moment dat se produce o inspiratie adinca, sueratoare, care pune capat acceselor de tuse. Bolnavul emite o sputa viscoasa, ca albusul de ou; uneori, accesul de tuse este urmat de varsatura. Perioada convulsiva dureaza 2-6 saptamini. 
3.Perioada de convalescenta: rarirea acceselor de tuse, disparitia treptata a caracterului spastic al tusei in aproximativ 2-4 saptamini. Simptomele tusei convulsive pot semana cu cele ale altor boli, de aceea trebuie consultat un medic pentru diagnosticare.

Alaturi de o examinare minutioasa a starii de sanatate din prezent si din trecut, tusea convulsiva este adesea confirmata prin analiza secretiilor nazale.
Un tratament adecvat acestei boli poate fi dat doar de medicul dvs. pe baza: 
- unei evaluari complete a starii dvs. de sanatate din prezent si din trecut 
- tolerantei dvs. vis-a-vis de anumite medicamente, proceduri sau terapii 
- stadiului bolii -posibilei evolutii a bolii 
- opiniei si preferintelor dvs. 
Tratamentul consta in repaus in casa (in lipsa febrei nu este obligatoriu repausul la pat). In timpul chintelor de tuse, copiii vor fi ajutati, linistiti si incurajati. 
Alimentatia va fi cea obisnuita, dar va fi formata din prinzuri mici, repetate. La copiii care au varsaturi mai des se recomanda administrarea prinzului imediat dupa un acces de tuse. 
Antibioticele se recomanda la sugari si copii mici, care sint mai expusi la complicatii. 
Antibioticele s-au dovedit ineficiente daca tusea s-a agravat, dar scurteaza perioada convulsiva si impiedica raspindirea infectiei dupa 3-4 zile de tratament. Se mai recomanda calmante si vitamine (C, D2). Tratamentul mai poate include: 
- caldura 
- mesele mici si frecvente 
- multe lichide 
- reducerea stimulilor care provoaca tusea In cazurile grave spitalizarea este necesara.
 
Prevenţie: Desi exista vaccin contra tusei convulsive administrat copiilor in primul an de viata, multi copii mai mici de 6 luni sufera inca de aceasta boala.

 

Polinesian Noni Liquid

NONI (Morinda Citrifolia), prin continutul sau in substante nutritive si multiplele sale efecte pozitive, intrece toate asteptarile. 
Acest fruct tropical, originar din Polinezia, Tahiti si insulele Hawai, este cunoscut si utilizat de bastinasi de peste citeva secole, dar a devenit cunoscut in lumea larga doar in ultimele doua decenii. 
Produsele preparate din fructul Noni au devenit cele mai consumate suplimente naturale din lume.  
Multiplele efecte benefice ale fructului Noni deriva din substantele componente: aminoacizi, enzime, vitamine, substante minerale, xeronina, proxeronina scopoletina, damnacantal, etc. 
Care sunt principalele efecte benefice ale produsului Noni? "Regele fructelor" contine 18 aminoacizi care contribuie la dezvoltarea musculaturii si la prevenirea atrofiei acesteia. Substantele minerale din Noni, adica sodiul, potasiul, fierul, manganul, precum si magneziul, contribuie la completarea dozei zilnice necesara organismului. 
Alaturi de mineralele mentionate mai sus, in Noni se afla si substante active deosebite care accelereaza schimbul de nutrienti din celule, avind astfel o actiune regenerativa. Scopoletina intervine in activitatea hipofizei, creste nivelul de serotinina si melatonina al organismului, participind la mentinerea echilibrului psihic, avind si efect adaptogen. 
Are actiune pozitiva asupra starilor somn-veghe, regland somnul. Noni accelereaza formarea monooxidului de azot in organism, participind la vasodilatatia arteriala si reducind astfel hipertensiunea arteriala declansata de stres. 
Monooxidul de azot imbunatateste si circulatia sanguina la nivelul tesuturilor, avind si actiune antitrombotica, prevenind astfel infarctul miocardic si accidentul vascular cerebral. Este antioxidant, adica prin legarea radicalilor liberi, asigura protectie impotriva oxidarii LDL-colesterolului, prin care participa la prevenirea bolilor cardiovasculare. Damnacantalul este o alta substanta activa din Noni. 
Are rol in diferentierea celulara si tisulara, prevenind astfel degenerarea celulelor. deoarece intervine in formarea celulelor T si B, precum si a macrofagelor si celulelor limfocitare, contribuie la functionarea normala a sistemului imunitar, organismul fiind capabil in orice moment sa reziste imbolnavirilor. 
Prin continutul in damnacantal, Noni are si actiune anticancerigena, incetinind dezvoltarea tumorilor deja existente. In cazul in care exista deja tumori, scade nivelul de xeronina, proxeronina si proxerogeneaza din organism, acestea gasindu-se in cantitati importante in Noni. 
Are actiunde adaptogena, motiv pentru care restabileste activitatea celulelor disfunctionale. Consumul sistematic al produsului Noni asigura protectie impotriva formarii tumorilor canceroase. Xeronina si proxeronina au si actiune antidepresive. Aceste doua substante accelereaza formarea endorfinei care induce o stare de buna dispozitie. De asemenea, aceste substante scad pragul de perceptie a senzatiei de durere, cauzata de artrite si artroze. 
Nu induc dependenta. Xeronina declanseaza si mecanismele antiinflamatorii din organism, are actiune antialergica si creste capacitatea de rezistenta a organismului fata de bacterii si virusi. Din considerentele prezentate, Noni este recomandat si persoanelor care sufera de repetate infectii ale cailor respiratorii superioare. 
Noni ajuta si la formarea sucurilor digestive, reducind astfel majoritatea simptomelor cauzate de tulburarilor digestive. Poate fi un adjuvant eficient in combaterea unor dependente cum ar fi: tabagismul, alcoolismul, consumul de droguri, deorece produsul Noni estompeaza simptomele care insotesc sistarea acestora, facilitind renuntarea la ele.  
Principalii compusi izolati din Noni: morindon; morindin; terpenoizi; L- asperulosida; seleniu; acubina, alazarina si antrachinone cu rol antibacterian; acid capronic si caprilic - cu rol in digestie; serotonina; scopoletina - cu rol in combaterea anxietatii, depresiei, tulburarilor obsesivo - fobice, tulburarilor de somn, durerii, schizofreniei, migrenei, controlul apetitului si comportamentului sexual; damnacantalul - cu actiune anticancerigena prin inhibarea multiplicarii celulelor precanceroase si prin stimularea formarii celulelor T ale sistemului imunitar; alcaloizi (xeronina); proxeronaza - enzima care elibereaza xeronina din proxeronina.

Daca sunteti fumator, probabil stiti foarte bine ca ar trebui sa renuntati la acest viciu, pentru ca fumatul va pericliteaza sanatatea. In cazul in care nu vreti sa faceti un asemenea "sacrificiu", ar trebui macar sa intreprindeti ceva pentru a reduce efectele negative ale fumatului. Pentru obtinerea acestui deziderat, firma California Fitness va ofera produsul SMOKERADE, un produs destinat exclusiv fumatorilor. Acesta este un preparat cu o compozitie complexa si cu un remarcabil efect antioxidant. Daca sunteti fumator inrait, care fumeaza tigara dupa tigara, trebuie sa stiti ca produsul nostru diminueaza efectele nocive ale nicotinei si ale fumatului, in general. Pentru fumatorii moderati sau pasivi, aparitia pe piata a acestui produs este si mai imbucuratoare, deoarece efectele negative sunt neutralizate in intregime. Dupa cum se stie, fumatul genereaza formarea de radicali liberi in organism si compusi aromatici policiclici (de exemplu, benzipirenul), care au o actiune cancerigena. Pe langa acestea, fumatul presupune eliberarea unei mari cantitati de monoxid de carbon (o adevarata otrava pentru sange si tesuturi) si cadmiu (nefrotoxic), substante inhalate de catre organism. Vitaminele C, E, coenzima Q10, zincul (activator al superoxiddismutazei) si seleniul (stimulator al glutation-peroxidazei) sunt antioxidanti extrem de eficienti care protejeaza organismul printr-o actiune sinergica. impreuna, aceste substante reduc efectele nocive ale fumatului asupra vaselor sangvine, plamanilor, inimii, stomacului, vezicii biliare si asupra schimburilor de oxigen din sange. Extractul de ardei rosu ajuta la desfasurarea normala a proceselor sistemului respirator; acidul elagic (care se afla in anumite fructe, ca zmeura) are un efect detoxifiant si protector asupra celulelor, stimuland activitatea anticarcinogena a celulelor hepatice, in timp ce seleniul si zincul protejeaza rinichii de efectul nefrotoxic al cadmiului. Datorita acestor actiuni benefice ale produsului SMOKERADE, " recomandam nu numai fumatorilor activi, ci in egala masura, si celor pasivi.
O tabletă conţine:

Ardei roşu
300,0 mg
Acid elagic
5,0 mg
Vitamina C
60,0 mg
Vitamina E
10,0 mg
Zinc
5,0 mg
Seleniu
20 mcg
CoenzimaQIO
2,5 mg
Extract de ceai verde (cu 20% polifenoli)
5,0 mg

Niciun comentariu: