duminică, 16 februarie 2014

Durerile de cap




a) Cateva caracteristici ale durerilor de cap

1. Durerile de cap difuze, care se manifesta în timpul zilei, sunt caracteristice neurasteniei.
2. Durerile de cap însotite de febra, varsaturi, întepenirea cefei sunt tipice pentru meningoencefalite.
3. Durerile de cap nocturne sunt caracteristice tumorilor cerebrale.
4. Durerile de cap mai pot surveni în gripa, indigestie, hipertensiune arteriala, artroza cervicala, tulburari de vedere etc.

b) Remedii naturale pentru înlaturarea durerilor de cap

1. Comprese pe timple, cu cartofi cruzi rosii. Se mai pot pune rondele de cartofi cruzi pe frunte sau pe ceafa.
2. Comprese cu frunze de varza. Se înfasoara picioarele cu frunze de varza în special seara la culcare (compresa se pastraza pana dimineata, iar în zilele libere se poate pune compresa cu frunze de varza si dimineata).
3. Comprese de picioare cu apa si otet: se pun ciorapii umeziti cu apa si putin otet (se înmoaie ciorapii în apa cu otet si apoi se storc) si peste ei se pun ciorapi uscati de lana.
Se sta cu aceasta compresa 1-2 ore sau, daca adormiti, o scoateti cand va treziti.
Ultimele doua tipuri de comprese au proprietatea de a agita circulatia în partea de jos a corpului, atragand sangele din partea de sus în partea de jos a acestuia.
4. Bai calde de picioare cu sare si cenusa; în apa calda de 25-26 grade se pune o mana plina de sare si eventual doua maini de cenusa de lemn. Se amesteca, se pune într-un vas si se fac bai de picioare timp de 12-14 minute. Aceste bai atrag sangele spre picioare, slabind tensiunea de la cap. Ele au efect calmant nu numai în durerile de cap, dar si pentru durerile de gat si carcei.
Ele sunt bune si pentru evitarea unui accident cerebral în cazul în care se simte o tensiune puternica în regiunea capului.
5. Ulei de levantica: 5 picaturi pe o bucatica de zahar - se consuma zilnic.
6. Infuzie de urzica (o lingurita la o cana de apa). Se beau 2-3 cani pe zi.
7. Infuzie de ciubotica cucului, 2-3 cani pe zi. Are efecte deosebite în durerile de cap pe baza nervoasa si în migrene.
8. Infuzie de coada soricelului, 2-3 cani pe zi. Se utilizeaza în dureri de cap puternice (de parca vrea craniul sa pocneasca) si în congestie cerebrala.
9. Pentru durerile de cap localizate deasupra ochilor si la nivelul fruntii se recomanda o cura de 3-5 saptamini cu infuzie de pelin (o priza mica de pelin se lasa sa stea 3 secunde într-o cana cu apa fierbinte). Ceaiul se bea cu înghitituri mici, din ora în ora.
10. În caz de migrene se recomanda:
- Infuzie de roinita (o priza de roinita galbena într-o cana cu apa clocotita si se lasa sa stea 10 minute). Se bea rece, cu înghitituri mici, 2-3 cani pe zi. Tratamentul dureaza minimum 3 saptamini.
- Infuzie de anason, sau infuzie de tei (o lingurita de planta la o cana de apa).
- Comprese cu suc de lamiie sau cu infuzie de levantica sau menta.

Niciun comentariu: