sâmbătă, 8 februarie 2014

Colonul iritabil




O mare parte a vechilor “colite de fermentatie” sau "coloane iritabile" sunt etichetate astazi ca ”sindrom de intestin iritabil”.
Sindromul de intestin iritabil este caracterizat de asocierea de:
- durere abdominala;
- distensie abdominala (balonare);
- chioraieli in burta (borborisme);
- constipatie, diaree sau cand constipatie cand diaree.
Suferintele enumerate nu apar neaparat impreuna, o persoana poate prezenta unul, doua sau mai multe din suferintele enumerate anterior.
Ce se intampla in intestine cand ai boala asta
In mod normal intestinele (toate) se contacta, se relaxeaza si secreta "sucuri" intestinale dupa un "program" care este condus de nervii din peretele intestinal si chiar de centrii nervosi din creier.
Asa ca intestinele se contracta circular (fragmentaza alimentele) si longitudinal (imping alimentele) intr-un anumit ritm, pentru a impinge alimentele de-a lungul intestinelor pana cand ajung in rect si de aici sunt impinse afara ca materii fecale.
In boala "intestin iritabil", "programul" dupa care se contracta si relaxeaza intestinele este dereglat si alimentele nu mai sunt fragmentate si impinse normal de-a lungul intestinelor.
- Iata de ce se strang gaze multe si iti chioraie matele;
- Iata de ce dupa ce mananci te balonezi si "parca te apasa ceva pe ficat".
Unele persoane au dureri abdominale care "se plimba" din stanga in dreapta, in sus si in jos, alte persoane au durerile astea ca o crampa, altele ca o durere surda si cand flatuleaza (dau un vant - basina), sau au treaba mare, durerea (sau doar jena) dispare.
Frecvent scaunele sunt moi si insotite de multe gaze (improasca WC-ul) si omul se linisteste - adica distensia abdominala (balonarea) si durerea de burta cedeaza la defecatie (defecatie = cand faci treaba mare).
Cand sunt mai multe gaze in intestin, este ca si cum ai umfla gura cu mai mult aer decat trebuie - nu te dor falcile ? Asa se intampla si in intestine cand se strang gaze mai multe Cand dai cate un vant sau ai scaun (moale in special) te relaxezi si nu te mai doare pentru ca "ai scapat de gaze".
Se poate ca scaunele sa ai senzaria ca defecatia este incompleta (si stai mai mult pe WC, dar fara rezultat).
Sunt unele cazuri in care scaunul nu este moale ci apare constipatie.
Daca jena (sau durerea) este doar in partea dreapta sau acolo este mai frecventa sau mai intensa, toata lumea (nu medicii) considera ca sufera cu "bila" si ca au "bila cam lenesa". Asa ca incep sa ia tratament pentru "bila", in general recomandat de un vecin sau o ruda care "stie ea ce trebuie ca si ea are asta". Te duci si faci ecografie abdominala si la ecograf nu se vede nimic, decat aerocolie intensa (gaze in abdomen) si nu "vede" medicul prea bine (din cauza gazelor), dar iti spune clar ca nu "ai pietre in colecist".
Aceste suferinte sunt mai intense in perioadele in care esti mai stresat:
- Ai prea multe de facut si esti contra cronometru;
- Esti suparat;
- Te certi cu cineva;
- Iti faci griji mari pentru ceva, etc

Niciun comentariu: