Poliartrita reumatoida este o boala reumatismala
caracterizata prin inflamatia cronica a mai multor articulatii, de unde si
numele de poliartrita. Cauza ei este inca necunoscuta, desi in ultimele decenii
s-a stabilit ca in esenta, boala apare atunci cand anumiti factori externi
(virusuri, bacterii) actioneaza pe un teren genetic susceptibil. In aparitia
bolii intervin si factori hormonali: boala este de 2-3 ori mai frecventa la
femei si s-a observat ca sarcina amelioreaza simptomele bolii. Poliartrita
reumatoida este destul de frecventa, prevalenta ei fiind intre 0,3 si 2% (peste
150.000 de bolnavi in tara noastra). Desi este o boala a varstei medii, ea
poate aparea la copil, adultul tanar si la varstnic.
Ce se intampla, de fapt?
La un individ cu o mare susceptibilitate genetica, sub
influenta unui factor agresor inca necunoscut (viral sau bacterian), sistemul
de aparare al individului reactioneaza exagerat, atacand propriile structuri
(proces denumit autoimunitate) de la nivelul articulatiilor care poseda o
membrana denumita sinoviala, ducand la inflamatia acesteia cu aparitia
tumefactiei si durerii. Celulele sinoviale si alte celule cu rol in apararea
imuna a organismului ce migreaza din sange in interiorul articulatiei se
multiplica anormal, facand ca sinoviala sa se hipertrofieze, si sa-si creasca
greutatea de 100 de ori. Acesta invadeaza si erodeaza cartilajul si osul
subiacent, tendoanele si ligamentele, ducand la deformari caracteristice si mai
tarziu, la formare de tesut fibros cu anchiloza articulatiei.
Care sunt simptomele bolii?
Care sunt simptomele bolii?
Boala este declansata uneori de stres emotional, expunere
la frig, tratamente cu produse biologice. Cele mai frecvente semne de debut
sunt: senzatia de intepenire a articulatiilor dimineata, dureri si tumefieri
articulare cu durata de peste 30 de minute dimineata, oboseala, stare generala
proasta, scadere in greutate, slabiciune musculara, uneori febra. Cel mai
frecvent sunt afectate articulatiia pumnului, articulatiile degetelor apropiate
de palma, genunchii si articulatiile piciorului. Caracteristica este simetria
afectarii articulatiilor (ambii genunchi).
Care este evolutia bolii?
Polirtrita reumatoida are o evolutie cronica, cu perioade
de acutizare care alterneaza cu perioade de acalmie. Unii cercetatori leaga
aparitia puseelor de acutizare de ingestia anumitor alimente (cartofi, rosii,
vinete, cereale, fasole) care poseda substante denumite lectine. Acestea, odata
absorbite din intestin, stimuleaza procesul imun patologic. Boala este
invalidanta, atat in puseele acute - din cauza durerilor mari care impiedica
activitatea bolnavului - cat si mai tarziu, cand articulatiile nu mai dor dar
sunt anchilozate, scazand semnificativ calitatea vietii.
Cum se diagnosticheaza PR?
Deoarece distrugerile articulare incep chiar din primele
luni de boala, este necesar un diagnostic si un tratament precoce. Intrucat
debutul bolii difera de la o persoana la alta si nu exista un test specific de rutina,
este important ca pacientul sa se prezinte de la primele simptome la medicul de
familie si apoi la reumatolog sau internist.
Ce urmeaza?
Odata confirmata boala, pacientul este informat asupra
masurilor generale care trebuie respectate: evitarea stresului, pastrarea unui
program de odihna, repausul fizic pe parcursul puseelor dureroase (fara
imobilizare totala a articulatiei, deoarece aceasta duce la anchiloze) si
exercitii fizice specifice (sub supravegherea kinetoterapeutului) in perioadele
de acalmie.
Dieta trebuie sa fie echilibrata (unii nutritionisti recomanda un surplus proteic pentru pastrarea masei musculare), bogata in vegetale si fructe, cu un apot redus de sare daca pacientul ia preparate cortizonice sau antiinflamatoare nesteroidiene.
Dieta trebuie sa fie echilibrata (unii nutritionisti recomanda un surplus proteic pentru pastrarea masei musculare), bogata in vegetale si fructe, cu un apot redus de sare daca pacientul ia preparate cortizonice sau antiinflamatoare nesteroidiene.
Studiile clinice au demonstrat ca poliartrita
reumatoida scurteaza durata de viata cu 5-10 ani
Dieta in poliartrita reumatoida
In ultimii ani, din ce in ce mai frecvent apar
bolile inflamatorii si degenerative ale articulatiilor. Dupa unii autori,
fiecare al doilea om care se adreseaza medicului este bolnav reumatic. Ponderea
mai mare o reprezinta bolnavii carora de mai mult timp li s-au umflat mai multe
articulatii, cei care sufera de poliartrita cronica. Aceasta afecteaza sistemul
locomotor, este dureroasa si impiedica activitatea fizica a persoanei.
Adevarata cauza a imbolnavirii a ramas necunoscuta. Este o boala cronica,
progresiva, care se agraveaza rapid si care produce dureri mari. Nu exista nici
un tratament specific care sa vindece aceasta afectiune. Totusi starea
bolnavilor poate fi ameliorata prin medicamente, chirurgie sau metode de
reabilitare. Toate aceste tratamente au acelasi scop: stoparea inflamarii
articulatiilor si a tesuturilor; mentinerea in forma a articulatiilor si a
muschilor, stoparea deformarilor si regenerare, pe cat posibil a
articulatiilor. Pe langa tratamentul medicamentos nu trebuie sa uitam ca o
alimentatie sanatoasa poate reduce inflamatiile si durerile articulare.
Consum minim de carne!
In urma unor studii efectuate recent s-a aratat ca unele alimente de origine animala, cum ar fi carnea, mezelurile, organele animale, ouale, grasimile de porc contin un acid care in cantitati mari poate provoca inflamatia articulatiilor. Acidul arachidonic este un acid pe care si corpul uman il produce. Necesarul organismului este de 0,1mg. Prin consumul de carne cantitatea de acid arachidonic este de 200-400 mg, ceea ce poate provoca inflamatia articulatiilor. Altfel spus, reducerea consumului de carne poate duce la prevenirea reumatismului.
In urma unor studii efectuate recent s-a aratat ca unele alimente de origine animala, cum ar fi carnea, mezelurile, organele animale, ouale, grasimile de porc contin un acid care in cantitati mari poate provoca inflamatia articulatiilor. Acidul arachidonic este un acid pe care si corpul uman il produce. Necesarul organismului este de 0,1mg. Prin consumul de carne cantitatea de acid arachidonic este de 200-400 mg, ceea ce poate provoca inflamatia articulatiilor. Altfel spus, reducerea consumului de carne poate duce la prevenirea reumatismului.
Dieta importanta pentru reumatici
1. Consumati carne numai de doua ori pe saptamana si evitati pe cat posibil mezelurile si organele de animale;
2. Nu consumati grasimile din porc (ex: slanina, unsoare etc.);
3. Gatiti numai cu margarina dietetica si cu uleiuri bogate in acid linoleic (ex: ulei de floarea soarelui, ulei de soia, ulei din germeni de porumb).
Cu o dieta bine alcatuita se pot cel mult reduce durerile si ameliora efectele bolii. Nu exista o dieta “minune” care sa poata vindeca reumatismul.
1. Consumati carne numai de doua ori pe saptamana si evitati pe cat posibil mezelurile si organele de animale;
2. Nu consumati grasimile din porc (ex: slanina, unsoare etc.);
3. Gatiti numai cu margarina dietetica si cu uleiuri bogate in acid linoleic (ex: ulei de floarea soarelui, ulei de soia, ulei din germeni de porumb).
Cu o dieta bine alcatuita se pot cel mult reduce durerile si ameliora efectele bolii. Nu exista o dieta “minune” care sa poata vindeca reumatismul.
Mancati cat mai multe fructe!
Bolnavii de poliartrita cronica au nivel foarte scazut al vitaminelor C si E din organism si tocmai de aceea se recomanda consumarea alimentelor care contin aceste vitamine. Care sunt acestea? Fructele si legumele. Vitaminele C si E sunt antioxidante, ele putand reduce inflamatia articulatiilor.
Pestele si branzeturile sunt alimente absolut necesare. Nu, nu va speriati! Nu trebuie sa deveniti vegetarian daca sunteti bolnav reumatic. Pestele, desi contine acid arachidonic, ce-i drept in cantitati mult mai mici decat carnea, este recomandat bolnavilor reumatici. De ce? Reumatologii au demonstrat ca uleiul de peste contine anumiti acizi grasi care reduc inflamatiile articulatiilor.
Bolnavii de poliartrita cronica au nivel foarte scazut al vitaminelor C si E din organism si tocmai de aceea se recomanda consumarea alimentelor care contin aceste vitamine. Care sunt acestea? Fructele si legumele. Vitaminele C si E sunt antioxidante, ele putand reduce inflamatia articulatiilor.
Pestele si branzeturile sunt alimente absolut necesare. Nu, nu va speriati! Nu trebuie sa deveniti vegetarian daca sunteti bolnav reumatic. Pestele, desi contine acid arachidonic, ce-i drept in cantitati mult mai mici decat carnea, este recomandat bolnavilor reumatici. De ce? Reumatologii au demonstrat ca uleiul de peste contine anumiti acizi grasi care reduc inflamatiile articulatiilor.
6 sugestii importante
1. Consumati carne doar de doua ori pe saptamana evitand mezelurile, organele animale si grasimea de porc;
2. Gatiti numai cu margarina dietetica si uleiuri bogate in acid linoleic;
3. Nu aveti voie mai mult de doua oua pe saptamana;
4. Beti minim 1/2 litri de lapte pe saptamana;
5. Consumati de doua - trei ori pe saptamana peste;
6. Mancati cat mai multe fructe si legume!
1. Consumati carne doar de doua ori pe saptamana evitand mezelurile, organele animale si grasimea de porc;
2. Gatiti numai cu margarina dietetica si uleiuri bogate in acid linoleic;
3. Nu aveti voie mai mult de doua oua pe saptamana;
4. Beti minim 1/2 litri de lapte pe saptamana;
5. Consumati de doua - trei ori pe saptamana peste;
6. Mancati cat mai multe fructe si legume!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu