sâmbătă, 1 februarie 2014

Anemia



In primul rand…
Din ce este format sangele ?
Sangele este format dintr-un un lichid care se numeste plasma in care plutesc trei tipuri de celule:
- celule rosii - eritrocite (hematii) - globule rosii
- celule albe - leucocite - globule albe
- trombocite
1. Eritrocitele - globulele rosii
- Principalul rol al acestora este sa transporte oxigenul pe care il iau din plaman in tot organismul
- Cand ajung la tesuturi, hematiile lasa oxigenul si iau de aici bioxidul de carbon pe care il transporta la plaman unde vor descarca bioxidul de carbon si iar se incarca nu oxigen…..
Eritrocitele contin hemoglobina
Ce este hemoglobina - HB
- Este un complex format din fier (Fe) si unele substante care sunt dispuse ca niste lanturi
- O molecula de hemoglobina este formata din 4 astfel de lanturi (ca in figura alaturata)
- Exista 2 lanturi ??(alfa) si 2 lanturi ??(beta) (este bine sa sti de lanturile astea daca vrei sa intelegi ce este talasemia)
Ce este hematocritul - Ht
- reprezinta procentul de hematii (globule rosii) care se gasesc in sange
Anemia = scaderea, sub valoarea normala a concentratiei de hemoglobina (Hb).
Eritrocitele se fac in maduva osoasa
Pentru a se forma normal (a se "naste" si a creste normal) globula rosie are nevoie de anumite conditii.
Una din aceste conditii este si ca in organism sa existe o cantitate corespunzatoare de fier (dar nu este singura substanta de care este nevoie pentru a se face globule rosii in cantitate si calitate normala).

DAR!!!
Se poate sa existe o concentratie normala de hemoglobina in globule rosii, dar globulele rosii (chiar de aspect normal) sa fie mai putine in sange, asa ca la analiza care iti arata daca ai sau nu anemie, este foarte important sa se caute si:
- numarul de globule rosii;
- cat de mari sau de mici sunt globulele rosii;
- forma globulelor rosii;
- si pe langa asta este bine sa se stie care este concentratia de fier.
Nu se poate spune ca ai anemie numai daca esti mai palid, poate ca asta este culoarea ta.
Daca vrei sa sti exact daca ai sau nu anemie intreaba medicul de familie si fa-ti analizele recomandate de el.





ATENTIE
Cred ca ai inteles ca nu numai cunoasterea hemoglobinei (Hb), a hematocritului (Ht) sau a numarului de globule rosii iti spune daca ai anemie sau daca globulele rosii sunt normale.
NU TOATE ANEMIILE SE TRATEAZA CU FIER SI VITAMINE.
Este foarte adevarat ca este nevoie si de unele vitamine pentru ca eritrocitele sa creasca si ajunga eritrocite normale, dar asta nu inseamna ca daca ai anemie si "iei vitamine cu pumnu" (in special din cele care se iau cate una pe zi), te si vindeci de anemie.
Nici daca iei beta caroten nu te vindeci de anemie, chiar daca dupa ceva timp vei vedea ca obrajii tai au capatat o culoare mai rosie.
Daca ai anemie nu te baza numai pe vitamine, mai bine intreaba-l pe
Medicul de Familie
Ce sa faci, pentru ca daca ai anemie sufiera tot organismul pentru ca nu are oxigen in cantitate corespunzatoare.
La anemie inseamna ca:
- ori globulele rosii sunt prea putine
- ori globulele rosii nu sunt de forma normala (sunt mai mici sau mai mari, si nu isi fac treaba bine (nu transporta bine oxigenul
Daca ai anemie, atunci este normal ca acele globule rosii pe care le ai sa fie puse la treaba mai mult. Asta inseamna ca ele trebuie sa fie puse in miscare intr-un ritm mai rapid pentru a transporta oxigenul necesar in organism.
Iata de ce la anemie apare puls mai mare.
Urmareste analogia:
Sa spunem ca intre orasul A si B exista o linie de autobuze pentru a transporta mancarea de la A la B. Pentru un transport normal, ca cei din B sa nu sufiere de foame, este necesar un anumit numar de masini. Daca masinile sunt stricate si nu pot fi incarcate suficient sau sunt intr-un numar mai mic decat este necesar, este normal ca masinile ramase (fie bune fie rele) sa fie exploatate la maxim, sa fie incarcate mai mult si sa merga cu viteza mai mare.
Asa este si la anemie:
La anemie globulele rosii fiind mai putine sau ne fiind normale, atunci inima va batea mai repede, pentru a pune in circulatie mai mare globulele care exista, asa apare tahicardia la anemie si asa se poate sa creasca si tensiune arteriala.
In aceasta situatie tahicardia este o compensare a inimii ca nu are destule, sau nu sunt de calitate, globule rosii si incearca sa faca fata la nevoile de oxigen ale organismului cu cate globule rosii are.
Trebuie sa fi convins ca prima intrebare care se pune cand ai anemie este "care este cauza anemiei ?", pentru ca sigur ai inteles ca anemia este rezultatul unei boli si este important de aflat care este acea boala pentru a o trata.
Daca tratezi boala care a determinat anemie scapi de anemie.

Niciun comentariu: