duminică, 16 februarie 2014

5 aminoacizi pot tine sub control virusul HIV




Aceste molecule se gasesc in interiorul unei proteine numite HLA-B, si permit sistemului imunitar al unui individ sa tina sub control incarcatura virala.
Cei cinci aminoacizi, capabili sa "decida" daca persoana infectata cu virusul HIV va dezvolta sau nu SIDA, au fost identificati de un consortiu international de cercetatori, printre care cei de la Ragon Institute of Massachusetts General Hospital, Broad Institute, Mit si Harvard, in urma unui studiu publicat recent in Science Express.
Studii precedente au demonstrat o legatura intre sistemul proteinei HLA si controlul virusului Hiv, si de circa 20 de ani, cercetatorii sunt la curent cu faptul ca, in cazul unei minoritati de persoane infectate - circa una din 300 -, sistemul imunitar este in masura sa suprime in mod natural replicarea virusului: reuseste adica sa mentina incarcatura virala foarte scazuta, nepermitand bolii sa evolueze. Tocmai pentru a intelege exact care sunt genele si proteinele aflate la baza acestei "rezistente naturale", Francis Pereyra, cercetator la Ragon Institute si co-autor al studiului, a initiat "International Hiv Controllers Study" in 2006, care a implicat circa o mie de asa-numiti "Hiv-controller" ("norocosii" inzestrati cu acest tip de rezistenta la virus) si 2.600 de pacienti "normali" din toata lumea.

Astfel a fost posibila identificarea portiunii de HLA esentiala procesului de recunoastere si distrugere a celulelor infectate de catre sistemul imunitar. De obieci, aceasta proteina ataca anumite "bucatele" (peptide) de proteinele virale, le "incastreaza" in interiorul membranei celulare, marcand-o astfel incat celulele-killer ale sistemului imunitar (t CD8) le elimina definitiv.

Toti cei cinci aminoacizi identificati de Pereyra si gasesc in portiunea de proteina HLA responsabila cu acest proces. "Din cele 3 miliarde de nucleotide prezente in genomul uman, doar cateva fac diferenta intre cele care pot ramane sanatoase in pofida infectarii cu HIV si cele care, daca nu sunt tratate adecvat si la timp, dezvolta SIDA", a comentat Bruce Walker, director al Ragon Institute.

Sursa: Galileo

Niciun comentariu: