Cu totii avem momente in viata de zi cu zi in care nu ne simtim in apele noastre. Exista o diferenta destul de mare intre a fi deprimat si a fi abatut, fara chef de nimic.
Daca simtim ca sintem deprimati trebuie sa ne prezentam in cel mai scurt timp la cabinetul medicului de familie, care ne-ar putea ajuta sa tratam aceasta stare.
O schimbare minora e bine venita
Exista foarte multe alte persoane ale caror stari de indispozitie nu sint atit de grave incit sa necesite tratament medical, dar acestea pot face singure multe lucruri pentru a imbunatati felul in care se simt.
Cercetatorii au descoperit ca unele schimbari minore in viata de zi cu zi pot imbunatati starea generala. De la a mari numarul de exercitii fizice si a bea mai multa apa pina la a minca mai multe nuci braziliene si a asculta muzica preferata - exista o multime de lucruri pe care le putem face pentru a schimba felul in care ne simtim.
Trebuie sa bem multa apa
Sint multe persoane care sint la curent cu faptul ca bautul apei ne mentine hidratati si poate imbunatati aspectul pielii, dar apa are, de asemenea, rolul de a ridica moralul. Descoperirile legate de subiectul supravietuirii pe Pamint arata ca mai mult de jumatate din cele 200 de persoane pe care s-a facut studiul afirma ca daca beau intre sase si opt pahare de apa pe zi starea lor mentala se imbunatateste.
Amanda Geary, cea care a condus cercetarile in acest studiu, spune ca s-a demonstrat pe baze stiintifice faptul ca apa in cantitati insuficiente poate duce la confuzie, iritare si la absenta puterii de concentrare. Acest lucru are loc pentru ca apa aduce cu sine in celulele organismului substantele nutritive si ia cu ea toxinele atunci cind iese din corp. Daca ne deshidratam, celulele nu pot functiona eficient, ceea ce duce la aparitia unui dezechilibru al electolitilor - ionii din corp care ajuta la migrarea celulelor -, avind drept rezultat aparitia confuziei si a lipsei de concetrare.
Doua nuci braziliene in fiecare zi
Chiar daca multora nu le vine sa creada, consumarea alimentelor bogate in seleniu sau a suplimentilor nutritivi pe baza de seleniu poate duce la imbunatatirea dispozitiei pe care o avem la un moment dat. Doua nuci braziliene sau un pachet mic de nuci obisnuite si stafide consumate in fiecare zi au drept rezultat o dispozitie mai buna. Un studiu a aratat ca, daca organismul primeste 100 miligrame de seleniu zilnic, dispozitia pe care o avem zi de zi cunoaste imbunatatiri considerabile si, de asemenea, anxietatea scade. Cu toate ca este nevoie de mai multe cercetari, se crede ca seleniul are o legatura foarte strinsa cu functiile indeplinite de tiroida, iar daca aceasta nu primeste cantitati suficiente din aceasta substanta pot fi afectate starea generala si comportamentul persoanei respective. Cantitatile zilnice de seleniu necesare organismului sint 60 miligrame pentru femei si 75 de miligrame pentru barbati - ceea ce inseamna aproximativ o nuca braziliana si jumatate. De asemenea, acest mineral mai poate fi luat din cereale, peste si crab. Daca vreti ca dispozitia pe care o aveti sa se imbunatateasca, se recomanda consumare a doua nuci braziliene zilnic.
Ascultarea muzicii preferate
Noile cercetari de la Universitatea Brooks din Oxford au scos la iveala faptul ca ascultarea muzicii preferate in timp ce sintem implicati in actiuni precum treburile casnice, spalatul rufelor sau mersul la cumparaturi duce la o schimbare in bine a dispozitiei. In afara de aceasta, ascultarea muzicii clasice poate duce la ameliorarea problemelor emotionale. Din studiile facute la universitate a reiesit ca tinerii cu probleme emotionale si comportamentale care au ascultat muzica lui Mozart in timpul orelor de la scoala au ajuns sa aiba o mai mare putere de concentrare si un comportament apropiat de cel normal. Acest lucru s-a petrecut, spun specialistii, pentru ca muzica clasica are capacitatea de a scadea temperatura corpului, de a incetini bataile inimii, implicit pulsul, si de a normaliza respiratia.
Sa ridem mai mult!
Majoritatea s-au obisnuit deja cu zicala Risul este cel mai bun medicament, dar, conform cercetarilor, risul poate intr-adevar calma psihicul si poate imbunatati sanatatea mentala in general. Potrivit expertilor, oamenii nu mai rid atit de mult cum o faceau acum citeva sute de ani si nici chiar precum acum 50 de ani. Prin anii ’50, oamenii rideau aproximativ 18 minute in fiecare zi. In zilele noastre, aceasta perioada in care ridem s-a redus la 6 minute pe zi.
Unele studii au scos la iveala faptul ca risul produce endorfine, substante chimice naturale care alina durerea si produc un sentiment de euforie, ceea ce ajuta la reducerea stresului fizic si mental. Cercetarile realizate la Universitatea Stanford demonstreaza efectele psihologice pe care le are risul in ceea ce priveste scaderea tensiunii arteriale, a batailor inimii, precum si pentru a face muschii sa se relaxeze si sa se realizeze eficient schimbul de oxigen. Pentru a ne simti mai bine, trebuie sa incercam sa ridem mai mult; de aceea se recomanda vizionarea de comedii, intilnirile mai dese cu prietenii sau urmarirea unor spectacole de divertisment.
Evitarea consumului de cafea
Nu sint multi cei care s-au intrebat de ce se simt mai nelinistiti dupa ce au baut citeva cesti de cafea, dar un grup de oameni de stiinta a facut un studiu prin care a demonstrat ca singura cauza foarte importanta a sentimentului de neliniste care pune stapinire pe din ce in ce mai multi oameni din zilele noastre este consumul de cofeina. De asemenea, cercetatorii au aratat ca, daca se consuma mai mult de noua cesti de cafea pe zi, este favorizata aparitia crizelor de panica sau a stresului.
Astfel ca se recomanda ca, in cazul in care intervine destul de acut sentimentul de neliniste si nervozitate in anumite momente, sa se evite consumul de cafea.
Conform unui studiu realizat la Universitatea din Bristol, organismul nostru produce adenozina - un sedativ natural care ne mentine calmi -, dar excesul in consumul de cafea are efectul de a bloca eliberarea acestei substante, facindu-ne sa simtim toti stimulii la maximum.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu