miercuri, 6 mai 2009

Alimentele bogate in fibre accelereaza tranzitul intestinal

Specialistii in gastroenterologie atrag atentia ca stilul de viata sedentar si lipsa alimentelor vegetale duc la aparitia constipatiei.
"Persoanele sedentare care au o alimentatie saraca in produse vegetale si nici nu consuma cel putin doi litri de apa pe zi vor suferi mai devreme sau mai tarziu de aceasta afectiune a sistemului digestiv", spune dr. Gabriel Constantinescu, de la Spitalul de Urgenta Floreasca din Capitala. In acelasi timp, gastroenterologul adauga ca si abuzul de medicamente joaca un rol important in aparitia acestei tulburari de tranzit intestinal.

In plus, numeroase femei insarcinate se plang de constipatie, datorita nivelului crescut de hormoni care incetinesc digestia si relaxeaza muschii intestinului gros, precizeaza medicii gastroenterologi. Mai mult, dr. Constantinescu completeaza ca fatul exercita o presiune asupra intestinului, lucru care duce la aparitia acestei afectiuni.

Medicii specialisti recomanda persoanelor care sufera de aceasta tulburare a sistemului digestiv sa consume zilnic alimente bogate in fibre. "Fructele proaspete sau cele uscate, legumele crude, cerealele integrale si consumul regulat de lichide accelereaza tranzitul intestinal", explica doctorul gastroenterolog Gabriel Constantinescu. Astfel, merele, perele, piersicile, strugurii, prunele proaspete si mai ales cele uscate, curmalele, smochinele, alunele si nucile sunt fructele care accelereaza tranzitul intestinal. Legumele recomandate persoanelor cu probleme digestive sunt salata verde, sfecla rosie, varza, fasolea, mazarea, morcovii si ridichile. In acelasi timp, mierea, gemul, dulceata, laptele batut, sucul de mere si zeama de varza stimuleaza functiile sistemului digestiv. In plus, mesele regulate diminueaza aparitia acestei afectiuni. Medicii spun ca laxativele trebuie folosite numai la recomandarea medicului. De asemenea, consumul de tarate de grau inmuiate in prealabil in apa, ceai, sucuri de fructe, lapte sau iaurt este benefic. Acestea se mai pot folosi si amestecate cu miere sau incorporate in diverse produse de panificatie precum paine sau covrigei.

Specialistii in gastroenterologie spun ca nu sunt recomandate alimentele bogate in calciu precum branzeturile, orezul, afinele, coacazele si vinul rosu, deoarece acestea ingreuneaza tranzitul intestinal. Specialistul adauga faptul ca miscarea are si ea un rol benefic in combaterea acestei afectiuni.

De cele mai multe ori, aceasta tulburare a sistemului digestiv apare la persoanele varstnice. Potrivit unui studiu, 15 la suta din populatie sufera de aceasta afectiune.

Niciun comentariu: