duminică, 3 mai 2009

Cum ingrijim muscatele?

Muscata sau Pelargonium este originara din Africa de Sud fiind adusa in Europa la inceputul secolului al XVII-lea. Este o planta perena ce infrumuseteaza prin intermediul florilor intens colorate gradinile, balcoanele si interioarele a numeroase locuinte. Insa, nu doar cromatica o face sa fie una dintre cele mai indragite plante ci si faptul ca este o specie rezistenta si usor de ingrijit. Nu trebuie sa fii un specialist in gradinarit pentru a te bucura de muscate armonios dezvoltate.

Efectul cromatic oferit de aceasta planta este unul cu totul deosebit deoarece culorile puternice ale florilor, de cele mai multe ori rosii, contrasteaza cu verdele intens al frunzelor, iar in studiul cromatologiei se cunoaste faptul ca tonurile complementare alaturate, precum rosu si verde, au proprietatea de a se exalta reciproc. Cu toate ca nuanta cea mai frecventa a florilor este cea rosie, exista specii cu flori albe, roz, rosu-portocaliu, fuchsia sau violet.

Muscata va inflori in timpul primaverii si al verii, insa daca ii vei oferi conditiile optime, exista posibilitatea sa infloreasca si iarna. Aceste conditii presupun amplasarea intr-o zona cu un nivel ridicat de iluminare si cu temperaturi constante de aproximativ 15 grade Celsius. Insa, este bine de stiut, ca pentru a supravietui, muscata nu are nevoie de conditii speciale, fiind rezistenta chiar si in locuri ce nu beneficiaza de multa lumina si in care temperaturile sunt de aproximativ 5 grade Celsius. De exemplu, in situatia in care dispui de o serie de ghivece cu muscate, ce sunt expuse intr-o gradina si iarna nu ai spatiu destul sa le aduci in casa, acestea pot fi depozitate in pivnita, daca temperaturile sunt pozitive, urmand sa fie scoase la lumina primavara. Este foarte important ca de-a lungul iernii pamantul sa fie aproape uscat, necesitand udare o singura data pe saptamana.

Pamantul in care se planteaza muscatele trebuie sa fie bogat in nutrienti, permeabil si sa contina un amestec de pamant de frunze, mranita, turba si nisip. Pentru o dezvoltare cat mai reusita se recomanda tratarea o data la doua saptamani cu ingrasaminte sub forma lichida, insa evita cantitatile excesive, deoarece acestea pot dauna radacinilor. In momentul in care se incheie perioada de inflorire, planta trebuie sa beneficieze de o perioada de repaus de aproximativ 5 - 6 saptamani, intrerupand tratamentul cu ingrasaminte.

In timpul verii si al primaverii, muscata necesita un grad ridicat si constant de umiditate, atat in ceea ce priveste solul cat si aerul, asadar, in aceasta perioada, udarea trebuie facuta zilnic. Cu toate acestea, este indicat sa nu exageram, deoarece apa abundenta provoaca putrezirea tulpinilor si aparitia unor ciuperci.

Pentru a te putea bucura de cat mai multe flori, te sfatuim ca dupa fiecare inflorire sa le indepartezi pe cele ofilite, permitand astfel o noua inflorire.

Inmultirea muscatelor se face prin butasi, ce se introduc intr-un compost format din turba si nisip, la temperatura de 16-18 grade Celsius. De asemenea, in momentul in care prezinta o crestere mult prea expansiva se recomanda tunderea prin ciupirea varfurilor.

Bucura-te de imaginile incantatoare pe care le ofera astfel de plante.

Niciun comentariu: