sâmbătă, 23 mai 2009

Pui cu lamaie in stil chinezesc


Ingrediente: 1 lingura ulei de floarea-soarelui, 425 g piept de pui fara piele dezosat taiat felii, 1 ceapa taiata in doua apoi taiata felii subtiri, 1 ardei gras verde mare fara seminte, taiat in fasii subtiri, 1 catel de usturoi tocat, 1 lingura radacina proaspata de ghimbir tocata marunt, 2 morcovi mari taiati oblic felii subtiri, 1 conserva castane de apa, circa 220 g, scurse si taiate felii, 300 ml bulion de pui, preferabil de casa, 3 linguri vin de Xeres sec, 2 linguri faina de porumb, 2 lingurite zahar tos, 3 linguri sos de soia deschis, 1 lingura ulei de susan copt, coaja rasa de la 2 lamai mari, sucul de la 1 lamaie, 150 g fasole verde fina taiata in bucati de 5 cm lungime, 225 g muguri de fasole.

Preparare: Se incinge uleiul de floarea-soarelui intr-o caserola rezistenta la foc. Se adauga puiul si se prajeste circa 1 minut sau pana cand carnea devine alba. Se adauga ceapa, ardeiul, usturoiul si ghimbirul si se prajesc la foc potrivit, amestecand des, 5-6 minute sau pana cand ceapa s-a muiat dar nu s-a rumenit. Se adauga morcovii si castanele de apa. Se toarna bulionul si vinul de Xeres si se fierb incet, dar sa nu clocoteasca. Se acopera si se fierb 10 minute, amestecand din cand in cand. Intre timp, se amesteca faina de porumb, zaharul, sosul de soia, uleiul de susan si sucul de lamaie astfel incat sa se obtina o pasta uniforma. Se pune amestecul de faina de porumb in caserola, amestecand continuu. Cand fierb se adauga fasolea verde, se acopera caserola si se fierb incet 2 minute. Se adauga mugurii de fasole si se mai fierb inca 2 minute. Se serveste imediat, inainte ca mugurii de fasole sa se moaie.

Timp de preparare: 25 minute

Timp de gatit: circa 25 de minute

Se obtin 4 portii.

Fiecare portie contine: 320 kcal; 27 g proteine; 12 g grasimi (din care 2,5 g grasimi saturate); 24 g carbohidrati (din care 15 g zahar); 4 g fibre.

Avantaje:

- Mugurii de fasole si semintele sunt bogate in vitamine B si C.

- Castanele de apa din conserva sunt usoare si crocante. Amestecate cu alte legume, pot ajuta la inmultirea unei cantitati modeste de pui sau alta carne, pentru a obtine o masa consistenta. De asemenea, contribuie cu cantitati mici de fosfor si potasiu.

Cateva idei:

- In aceasta caserola sunt bune ciupercile shiitake proaspete - se adauga 100 g de ciuperci taiate felii odata cu fasolea verde, asa incat sa fie doar putin fierte.

- In loc de castane de apa, incercati 200 g de varfuri de porumb si in loc de muguri de fasole, 200 g de varza chinezeasca tanara. Cu acest amestec de legume este bun putin ardei iute, asa ca in etapa 1, odata cu legumele, se adauga 1 ardei iute verde proaspat, fara seminte, tocat.

- Aceasta este o reteta buna pentru peste cu carnea tare, cum este pestele spada. Se taie pestele bucati si se adauga in caserola la pasul 2, impreuna cu morcovii si castanele de apa.

Niciun comentariu: