sâmbătă, 23 mai 2009

5 trucuri pentru a depasi un atac de panica

Cu o durata de cateva secunde sau de cateva zeci de minute, atacul de panica este resimtit ca o secventa intensa de anxietate, de frica, insotita de un blocaj total si de senzatia ca iti pierzi efectiv mintile.

Atacul de panica poate aparea oricand, ziua sau in timpul somnului, si este de obicei manifestat prin simptome precum dificultate in respiratie, ameteala, batai rapide ale inimii, senzatie de nod in gat, tremur, sentimentul ca se va intampla ceva inspaimantator, teama de moarte iminenta si de pierdere a controlului.

Atacul de panica poate surveni in urma unor interpretari exagerate ale unor simptome fizice, astfel ca persoana afectata tinde sa caute o cauza biologica a starilor pe care le traieste. Cum problema porneste de la nivel psihic, tot acolo se gaseste si solutia.

1. Invata tehnici de relaxare!

In momentele premergatoare atacului, invata sa accepti ceea ce ti se intampla, spunandu-ti: "Stiu ca am un atac de panica, dar totul va trece, nu este nimic grav!".

Cand simti ca senzatiile de teama se accentueaza, trage puternic aer in piept si, apoi, in clipele in care expiri, lasa-le sa "plece". Respira rar si adanc! Prin relaxare, creierul nu mai primeste informatii ca se intampla ceva grav, iar corpul nu mai reactioneaza ca in starea de panica.

2. Evita situatiile stresante si detensioneaza-te!

O simpla plimbare in parc, meditatia, intalnirile cu prietenii, activitatile fizice te pot ajuta sa reduci intensitatea unor stari de incordare, pentru ca relaxeaza atat corpul, cat si mintea. Incearca sa ai o alimentatie echilibrata, evita cat de mult poti cafeaua si nu incerca sa iti gasesti refugiul in alcool si in tigari, stimulente pentru sistemul nervos.

3. Accepta-ti sentimentele!

Din dorinta de a-ti reprima trairile s-ar putea sa le dai o dimensiune catastrofica. Este important sa realizezi ca tu esti cel care detine controlul, nu ele.

Ceea ce ti se intampla nu este decat o reactie exagerata a corpului fata de unele situatii stresante, fobii si ganduri paroxistice. Nu te interioriza: vorbeste cu un apropiat despre ceea ce simti. Constientizandu-ti starea, vei putea trece mai usor peste ea. Si nu exagera cu criticile la adresa propriei persoane.

4. Nu-ti intensifica trairile!

Este important sa realizezi ca episodul pe care il traiesti nu este unul catastrofic: nu ti se va intampla nimic inspaimantator, nu vei innebuni si nu vei muri in clipa urmatoare. Ceea ce ti se intampla este o amplificare a unor sentimente precum teama si anxietatea.

Indu-ti ideea ca atacul va trece mai repede daca nu il vei mai alimenta cu tot felul de ganduri negre. Cu cat teama este mai mare, cu atat mai intens va fi trait si atacul de panica.

5. Cere ajutor de specialitate!

In functie de intensitatea cu care le traiesti, atacurile de panica iti pot afecta relatiile cu colegii de serviciu, cu familia si cu prietenii. De aceea, nu te sfii sa mergi la medic.

Este foarte important sa se excluda prezenta unor boli, cum ar fi cele cardiovasculare sau hipertiroidismul. Anumite medicamente si terapia cognitiv-comportamentala sunt eficiente in tratarea atacurilor de panica. Anxietatea si fobiile asociate atacului de panica pot fi tratate, de asemenea, cu ajutorul hipnoterapiei.

Atacul de panica se asociaza adesea cu anxietatea si cu agorafobia, teama de locuri publice .

Bine de stiut!

Un atac de panica poate aparea in contextul unor evenimente stresante.

Niciun comentariu: