duminică, 27 martie 2011

Leul – “Strălucesc, cuceresc, dăruiesc!"


Sugarul Leu este strălucitor si impunător. Plin de energie si grandoare, doreste să domine lumea încojurătoare încă din primele clipe ale sosirii sale în viata terestră.

Viata afectivă a sugarului Leu necesită multă dăruire si întelepciune. Fire capricioasă, sugarul, dacă are parte de admiratie si adoratie, este fericit si plin de zâmbet; dacă simte că nu mai este în centrul atentiei, începe să urle cât îl tin plămânii până când i se satisfac cu promptitudine cerintele de moment. Atentie, trebuie să-i oferiti strictul necesar de care are nevoie la această vârstă, dar nu exagerati să-i satisfaceti toate cerintele. Ca să se simtă bine, are nevoie de îmbrăcăminte lejeră si viu colorată, de jucării de plus de dimensiuni mari si de liniste când se odihneste.

Copilul Leu este curajos si perseverent. Doreste să cunoască si să cucerească lumea înconjurătoare despre care crede că îi apartine în întregime (cameră, casă, curte, stradă, etc.), este ‘regatul’. Imediat după ce si-a satisfăcut curiozitatea, încearcă să o si domine. Dacă cineva sau ceva îi stă în calea cuceririi ‘imperiului’ său, micutul devine deosebit de agresiv, atitudine ce ar trebui să fie stopată încă de la prima sa manifestare. Altfel, se va folosi permanent de acest truc numai pentru ca toti cei din jur să-i satisfacă toate capriciile.

Prescolarul Leu

Fie fată sau băiat, prescolarul Leu preferă de mic jocul “de-a conducătorul”. Îi place să organizeze jocuri colective si să distribuie roluri după capriciile de moment. Este util ca părintii si educatorii să fie atenti la aceste capacităti native ale micutului, deoarece el poate deveni cu usurintă, dintr-un foarte bun organizator, un tiran anarhic care să dispună de copii (colegii de joacă) si adulti (educatori) deopotrivă, ca de niste obiecte (jucării) care trebuie să i se supună orbeste. Acesta este momentul când poate să înceapă să fie învătat că pe lume există si alti copii în afară de el si care sunt la fel de isteti ca el.

Dar micutului Leu îi place să se joace si singur. Preferă jucării creative care se pot asambla si dezasambla după bunul plac (gen lego, sau păpusa Barbie), viu colorate, strălucitoare, care să atragă atentia si admiratia celor din jur, pentru că el de fel se plictiseste repede de orice jucărie si doreste mereu altele, pentru a se mândri cu ele. Atentie, părinti, să nu cădeti în capcana sarmului odraslei si, oricât de drăgălas v-ar implora, nu-i satisfaceti toate cerintele, ci doar să tineti minte ce îsi doreste si dăruiti-i abia la prima ocazie favorabilă (aniversare, sărbătoare de familie, onomastică), pentru că doar asa o să înceapă să învete să facă diferenta dintre perseverenta răbdătoare, roditoare, si încăpătânarea capricioasă, distrugătoare.

De asemenea, micutului îi plac foarte mult povestile, întâmplările cu eroi care concurează cu cineva si înving prin metode cinstite, sau se luptă, se iau la trântă, tot onest, pentru a obtine ceva glorios si răsunător, admirat de un “regat” întreg si recompensat “regeste”, pe măsura efortului depus.

La ocazii festive (diverse serbări, sărbători) este fericit dacă toate evenimentele serbate au loc în familie, ai cărei membri se acceptă neconditionat si îi stie alături de el si la bine si la greu. Dacă totusi se întâmplă să fie un eveniment la care participă si musafiri, persoane din afara casei, micutul le va aduce urgent la cunostintă că el este “seful” si sunt bineveniti numai dacă sunt dispusi să îl admire. Atentie, adulti, micutul Leu nu este dispus să împartă cu nimeni cadourile primite, asta o va face de bună voie numai după ce va trece mirajul noului si va începe să se plictisească de acele daruri. Poate fi “vindecat” de această tendintă de acaparare, dacă persoana care i-a dăruit acel suvenir îi ia cadoul înapoi, fără să se lase apoi înduplecată de promisiuni ulterioare de genul “nu mai fac”, “nu o să te mai iubesc nenea/tanti, dacă nu îmi dai jucăria înapoi”, etc.

Scolarul Leu este un elev fără probleme deosebite. Se integrează repede în noul colectiv. Este util ca educatorii să fie atenti cu acest scolar, deoarece doreste să preia instinctiv “comanda”, situatie neplăcută ce poate fi evitată dacă i se aduce la cunostintă regulamentul scolar. Scolarul Leu se va întelege foarte bine cu pedagogi veseli, creativi, inteligenti si plini de umor, dar care stiu să si facă ordine în “regat”, dacă situatia o cere. Doar un astfel de educator îl va cuceri si stăpâni pe elevul Leu, iar exemplul său de a fi va constitui un model demn de urmat în viată. Scolarul Leu nu se va întelege si va avea mereu conflicte cu pedagogi temători, părtinitori, îndoctrinati si invidiosi. Pentru un astfel de educator, elevul Leu va fi un copil obraznic, ironic, neascultător si greu de stăpânit.

Elevul Leu învată usor, este inteligent si creativ. Suportă greu esecurile, ceea ce însă îl ambitionează să studieze consecvent. În cazul esecurilor, inerente de altfel, indiferent de zodie, este bine să fie încurajat, că de stimulat nu trebuie (Leul este stimulat de esec), iar în cazul reusitelor trebuie felicitat dar nu în mod exagerat, totodată, după ce i-a trecut euforia, si ponderat să nu si-o ia în cap.

În relatiile sale cu colegii, elevul Leu va aduna în scurt timp clasa, “tabăra de admiratori”, în jurul său. Atentie, părinti, este posibil ca, de dragul de a câstiga si mentine cu orice pret admiratia colegilor, copilul Leu să înceapă să ducă la scoală, în afară de jucăriile sale, si obiecte interesante si deosebite „împrumutate” de la părinti, sau este si mai grav dacă sunt dăruite de adulti tocmai pentru ca micutul să „rupă gura târgului”: obiecte electronice, articole vestimentare deosebite, bijuterii, s.a.m.d. Acesta este cel mai scurt drum ca odrasla să devină din copilul sarmant si inteligent, elevul problemă, apoi adultul fără de valoare reală, interioară, însetat doar de bunuri materiale, pentru obtinerea cărora îsi va asupri semenii.

Camera sa, sau spatiul din încăperea în care locuieste împreună cu altii, va reflecta întocmai strălucirea regală a semnului al cărui nativ este: mobilier somptuos si impunător, decor ambiental viu colorat, totul emanând noblete si grandoare. Este bine ca părintii, educatorii, să-l învete limitele măretiei care, o dată trecute, pot duce la un snobism, la un afisaj ridicol, la o expozitie de obiecte, dedicată admiratorilor

Adolescentul Leu este un “inimos”. Dar depinde de părinti, bunici, educatori, rude s.a.m.d., mai ales în această perioadă a dezvoltării sale, ce fel de “inimă” va avea ca adult: o inimă caldă, primitoare (asta în cazul în care micutul Leul nu a fost alintat în mod exagerat), sau va avea o inimă rece, despotică (asta în cazul în care micutul Leu a fost crescut în false valori). Leul este o fire foarte sensibilă si orice obiectie trebuie să i se spună între patru ochi, confidential, pentru că el doar asa îsi asumă resonsabilitatea si poate corecta greseala comisă. Atentie, adulti, la atitudinea voastră ce poate fi fatală în educatia unui Leu: să i se atragă atentia în public asupra defectelor sale! Reactia va fi întocmai invers celei scontate: va deveni pentru multă vreme, poate pentru tot restul vietii, un om fără inimă, dictatorial, distrugător atât fată de sine, cât si fată de cei din “imperiul” său si toate acestea pornind de la o banalitate: orgoliul.

Fiind vorba de un reprezentant al Focului, el îsi va parcurge drumul ales pârjolind orice obstacol. Actionează consecvent, fără să abandoneze telul său, iar între timp analizează “din mers” experientele bune si rele, totodată pregătind energic următorul pas.

Niciun comentariu: