duminică, 20 martie 2011

Balanta – "Armonia binelui, pentru toti, în mod egal"



Sugarul Balantă este din prima clipă a sosirii sale pe Pământ plin de zâmbet si farmec. Fire prietenoasă si veselă, tandră si comunicativă, îi place să “converseze” si în timp ce i se schimbă scutecele, si în timp ce este plimbat cu căruciorul, si în timp ce este îmbăiat, si chiar si în timp ce este hrănit (dă din mâini si din picioare). Îi place mult să “vorbească”. Si să i se vorbească. Însă, cu mult calm.

Viata afectivă a sugarului Balantă necesită armonie: mesele, băile, plimbările să se deruleze mereu în aceeasi ordine, într-un ambient plăcut. Nu-i place să doarmă în liniste. Pentru un somn odihnitor, el are nevoie de un fundal sonor plăcut, cel mai bine este un cântec de leagăn fredonat în surdină de mama sau tata, iar dacă acestia nu au voce, atunci poate se multumeste si cu melodii redate pe un volum mic de un aparat electronic.

Orice fel de agitatie zgomotoasă îl sperie foarte tare, izbucneste în plâns si se calmează destul de greu. Are “antene” foarte fine si captează din Aer orice fel tip de încordare ce strică echilibrul. Este foarte sensibil mai ales la relatiile dintre persoanele aflate în preajma sa. Dacă între acestia atmosfera este doar tensionată, chiar dacă nu se ceartă cu voce tare, micutul Balantă va încerca să-i împace si să restabilească armonia, cerându-se din brate în brate, de la unul la altul, până când “adultii” îsi regăsesc echilibrul.

Ca să se simtă bine, el are nevoie de multe mângâieri, vorbe calde si blânde, de îmbrăcăminte curată, moale si parfumată, de jucării plăcut colorate si muzicale, si neapărat de... pernuta preferată, fără de care nu poate dormi.

Copilul Balantă este tandru si timid. Ca orice copil, îi place să descopere lumea înconjurătoare, în ritmul si felul său: flexibil si cu un zâmbet cuceritor. Ezită îndelung, iar dacă noile descoperiri i-au creat neplăceri, le va evita pe viitor cu... zâmbetul pe buze. Părintii trebuie să stie că micutului îi face o deosebită plăcere încă de la această vârstă să deseneze si să picteze si este dispus să (re)decoreze toată casa dupa bunul său plac cu orice fel de materiale ce le are la îndemâna si lasă urme colorate...

Când se joacă cu ceilalti copii, el se simte minunat. Nu-i place să fie singur, se plictiseste si caută să se împrietenească, să aibă cu cine comunica. Micutul doreste să fie tuturor pe plac, să îndeplinească dorintele tuturor si are grija să fie toti la fel de multumiti. Are un simt deosebit al egalitătii neconditionate si se revoltă si se necăjeste foarte tare (plânge de supărare) dacă observă că cineva este păcălit sau chiar el a fost păcălit în vreun fel. Nu-i plac certurile si agresivitatea si va evita să se mai joace cu acei copii care nu-i apreciază firea sa pacifistă.

Prescolarul Balantă, fie fată sau băiat, se împrieteneste repede cu cei de vârsta sa. Îi plac jocurile creative si care îi permit să-si exprime si simtul estetic (vestimentatie, pictură, etc.). De asemenea, îi plac jocurile colective (gen “Nu te supăra, frate”). Singura sa problemă, chiar de la această vârstă, este: decizia. Îi trebuie ceva timp să aleagă cu ce păpusă să se joace, cum să o îmbrace, cu ce să o îmbrace, sau dintre minunatele creioane care are cea mai potrivită culoare să exprime ceea ce simte. Părintii si educatorii trebuie să aibă răbdare, acest copil nu trebuie zorit să aleagă repede ceva. El are nevoie de timp ceva mai lung fată de copiii născuti sub alte semne zodiacale pentru a lua o decizie. Este util să nu i se creeze impresia că, dacă nu alege repede între ceva si altceva, atunci acel altceva care a rămas neales nu va mai exista. Există, este acolo dar... trebuie să îi vină rândul. Încă ceva, în atentia părintilor si educatorilor: acestia trebuie să aibă grijă să fie consecventi: dacă astăzi îi permit sau îi interzic ceva, a doua zi să nu creeze alte reguli, pentru că, în timp, micutul va specula întocmai ca adultii si îi va juca pe acestia pe degete după bunul său plac, obicei care mai târziu, când va deveni si el adult, îi va crea serioase probleme. De altfel, tocmai pentru echilibrul său, acest prescolar are nevoie de o comunicare clară si sinceră cu cei din preajma sa, de o atitudine calmă dar fermă din partea adultilor, în nici un caz vorbe însotite de urlete, tipete si palme. Are nevoie de un program de viată organizat, dar fără constrângere, duritate si violentă.

Ocaziile festive (diverse serbări, sărbători) sunt o reală sărbătoare pentru acest copil. Îi place veselia si atmosfera de sărbătoare, nu contează motivul, ce anume se serbează, deoarece toate sărbătorile îsi au farmecul lor specific, toate sunt la fel de minunate si important este ca toată lumea să se simtă bine, să fie veselă si în armonie.

Scolarul Balantă este pe cât de iute în gândire, pe atât de comod. Îi place scoala, viata de scolar, dar... să nu aibă teme de făcut pentru acasă. El este scolarul care copiază repede temele în recreatii, de la colegi, că doar îi sunt toti prieteni, sau nu are la el tot ce îi este necesar pentru orele de curs. Nici asta nu-i o problemă, prietenii îi sar în ajutor si... se descurcă. Fiind o fire sensibilă, îl deranjează observatiile ironice, sau să fie dat exemplu negativ în fata clasei pentru neatentie sau alte asemenea, si atunci sensibilitatea sa deosebită pentru armonie si bună întelegere si faptul că nu este înteles corect îl poate deprima în asa hal încât să înceapă să fugă mai întâi de acele persoane (fie colegi, fie profesori) care l-au ironizat, apoi si de scoală, de toti cei despre care credea că-i sunt prieteni.

În activitătile cotidiene specifice vârstei sale trebuie lăsat să-si dezvolte pasiunea sa pentru artă si estetică. Camera sa, sau spatiul din încăperea în care locuieste împreună cu altii, va reflecta întocmai dorinta de armonie oferite de energia semnului al cărui nativ este: o armonie realizată cu ajutorul culorilor, formelor, cu sunete si parfumuri, în rezonanta vitală a echilibrului.

Adolescentul Balantă apreciază prieteniile statornice, el însusi fiind un prieten statornic pe care te poti baza până la sfârsitul vietii. Prieteniile sale, destul de multe ca număr de persoane, sunt cei pe care i-a ajutat si l-au ajutat ori de câte ori a fost nevoie.

Acest adolescent vesel si timid, dar totodată profund si echilibrat, niciodată nu-si va părăsi prietenii, indiferent de situatii si de ce părere au altii despre acestia.

Fiind vorba de un reprezentant al Aerului, îsi va parcurge drumul ales, în felul său, cu usurintă, dar poate după îndelungi ezitări. Însă, dacă se decide asupra unui domeniu anume si este încurajat pe parcurs de rezultatele obtinute, el va continua să înainteze pas cu pas până la împlinire, dăruindu-se în întregime, chiar si prin profesia aleasă, echilibrului care-l tine în viată: armonia binelui pentru toti, în mod egal.

Niciun comentariu: