sâmbătă, 24 iulie 2010

Cele mai cunoscute pelicule filmate in Romania

Chiar daca in ultimii ani filmul romanesc a inceput treptat sa iasa din anonimat, cineastii de la noi din tara mai au cale lunga pana sa transforme Romania intr-un mini-Hollywood. Pana cand o sosi si clipa aceea, nu ne ramane altceva de facut decat sa ne vindem ieftin sau sa nu ne vindem deloc. Avem peisaje extraordinare, dar drumurile sunt atat de stirbite de vreme incat ajung sa fie impracticabile in unele locuri. Avem orase frumoase, dar avem si caini vagabonzi care isi permit sa bata strazile “cot la cot” cu noi. Unii dintre noi au masini de zeci de mii de euro, pe cand altii traiesc intr-o saracie lucie. Cersetorii se pierd printre oamenii de rand , cu mainile intinse, iar cartierele marginase ascund adevarate drame. Si atunci, va intreb eu, ce ar putea cauta producatorii de la Hollywood intr-o tara in care cainii nu umbla cu covrigi in coada si salariul minim pe economie nu depaseste suma de 600 de lei? Raspunsul este foarte simplu… Cat e filmatul? Cat e filmatul? In Romania era mai ieftin!

Cold Mountain

cold

Cold Mountain a fost filmul care a reusit cel mai bine sa evidentieze Romania in ochii cineastilor in cautare de noi locatii de filmare cat mai spectaculoase. Timp de 5 luni de zile, Nicole Kidman, Jude Law, Renee Zellweger si regretatul regizor Anthony Minghella au poposit la noi in tara pentru a filma o impresionanta poveste de dragoste si razboi, a carei actiune zice-se ca are loc in America anilor 1860. Defapt, satul Potigraf din judetul Prahova si orasul Rasnov din judetul Brasov au servit drept platouri de filmare. Rezultatul avea sa-i aduca filmului aprecieri critice pozitive si 7 nominalizari la Oscar.

The Brothers Bloom

bloom

The Brothers Bloom este un film care a adus actori de marca la noi in Romania. Adrien Brody, Rachel Weisz si Mark Ruffalo s-au plimbat pe strazile din Constanta, au mers cu vaporul pe apele Marii Negre si au poposit un pic si la castelul Peles din Sinaia. Rezultatul a fost un film antrenant cu final neasteptat si o imagine a Romaniei destul de buna. Si pentru ca totul sa fie mai interesant, au aruncat in aer castelul Peles inainte sa mearga.

Blood and Chocolate

blood

Blood and Chocolate este un film de categorie B filmat in Bucuresti realizat in mod evident cu un buget redus. Rezultatul a fost si el pe masura bugetului: un film mediocru cu varcolaci si o poveste de dragoste slab conturata al carui singur punct forte pare sa fie chiar locatia de filmare. Bucurestiul este prezentat intr-o lumina foarte buna, majoritatea scenelor fiind filmate in centrul istoric.

Princess of Thieves

prince

Prin 2001, pe cand nu era chiar asa de celebra, Keira Knightley s-a oprit timp de 5 saptamani la noi in tara pentru a filma “Princess of thieves”, considerat unul dintre cele mai bune filme in care apare legendarul personaj Robin Hood. Padurea Sherwood a fost inlocuita in aceasta pelicula cu padurea Baneasa, iar rezultatul s-a dovedit a fi o alegere inspirata.

Hellraiser: Deader

hell

Continuam cu un film horror care a ales sa investigheze un mister chiar in suburbiile Bucurestiului. Hellraiser: Deader o trimite pe o tanara reporterita in capitala tarii noastre intr-o misiune menita sa va ridice nivelul adrenalinei. Din pacate, nu reuseste decat sa se piarda in mediocru si sa ne faca sa cascam ochii la simplul fapt ca e filmat in locuri mai mult sau mai putin familiare noua.

Pulse

pulse

Americanii au facut un obicei din a face remake-uri ale filmelor horror japoneze. Asa s-a nascut si Pulse – un film de groaza in care mortii, prin intermediul aparaturii electronice iau contact cu lumea viilor. Actrite precum Kristen Bell si Christina Milian ajung sa paseasca intr-una dintre universitatile de marca din Romania – Universitatea Politehnica din Bucuresti.

Borat

borat

Personajul interpretat de Sacha Baron Cohen – reporterul Borat a venit in Romania sub pretextul ca face un documentar. Adevarul s-a dovedit a fi cu totul altul. Borat a ales satele Moroieni si Glod din judetul Dambovita si le-a prezentat tuturor ca si cum totul s-ar petrece in Kazahstan. Filmul nu a intarziat sa starneasca o serie de controverse, mai ales ca Baron Cohen nu este genul de actor cuminte. Pentru aparitia in film, se pare ca satenilor li s-a oferit 15 lei de caciula.

Transporter 3

t3

Dupa ce primele doua filme din seria Transporter l-au surprins pe Jason Statham departe de Romania, in Transporter 3 a venit momentul ca masina lui Statham sa opreasca si la o benzinarie Petrom. Nu e cine stie ce, dar e bine de stiut ca si Romania a avut parte de putina “actiune”.

Catacombs

cata

Prin 2007 un nou film horror avea sa isi monteze platourile de filmare chiar in inima tarii noastre. Cabral al nostru o intalneste aici pe celebra cantareata Pink, iar, timp de 100 de minute urmeaza un tur de forta in care misterul catacombelor pariziene va fi elucidat.

Modigliani

mo

Filmul Modigliani l-a adus in Romania pe celebrul actor Andy Garcia. Acesta l-a interpretat magistral pe Modigliani – un pictor talentat cazut in patima alcoolului,dar ale carui picturi i-ar face concurenta pana si lui Picasso. Filmat la studiourile Media Pro, din acest film imi aduc aminte o scena destul de penibila, dar la care am ras bine: Oana Zavoranu intinsa pe un pat, in chinurile facerii – urland ca nebuna si avand deasupra numai scaune si obiecte de mobilier(o sa intelegeti de ce daca vizionati filmul).

Gadjo dilo

ga

Cu toate ca nu este un film foarte cunoscut, Gadjo Dilo este o coproductie franco-romana care s-a dovedit a fi un film destul de bun, creat in jurul muzicii lautaresti dintr-un sat ardelean. Acest film il gaseste pe un francez – Romain Duris venit in Romania in cautarea interpretei de muzica lautareasca – Nora Luca. Cu toate ca in cele din urma nu o gaseste, tanarul francez va fi vrajit de satul tiganesc Cretulesti – unde Rona Hartner ii va suci mintile.

Youth Without Youth

y

Inspirat din povestea fantastica, scrisa de Mircea Eliade, despre un profesor lovit de traznet care traieste o experienta foarte ciudata: intinereste 40 de ani, Youth Without Youth este un film care ramane fidel nuvelei si ii are distribuiti in rolurile principale pe Tim Roth, Alexandra Maria Lara, Marcel Iures si Adrian Pintea. Opera lui Eliade l-a impresionat pe regizorul Francis Ford Coppola si l-a adus direct in Romania, unde a poposit prin orase precum Sinaia, Brasov, Constanta, Piatra Neamt si Bucuresti.

Niciun comentariu: