Albumul poate fi ascultat in intregime pe site-ul oficial al artistei: http://www.whitneyhouston.com/us/front-splash. Va recomand I Look To You, I Didn't Know My Own Strength si Like I Never Leftin duet cu Akon.
Enjoy it!
Persoanele nascute pe 31 august sunt preocupate sa fie in atentia publica sau sa ii ajute pe altii sa isi gaseasca rolul in societate. Acesti nativi sunt genul de persoane preocupate de problemele altora, fara a avea legatura directa cu aceste probleme. Sunt atrasi in mod inevitabil de problemele cotidiene si sunt preocupati sa ii sustina pe ceilalti, chiar daca o fac in mod tacit. Unii dintre nativi considera ca este amuzant, chiar distractiv sa fie prezenti atunci cand se intampla ceva. Cei mai seriosi dintre nativii zilei sunt preocupati de felul in care pot imbunatati soarta celor din jurul lor (mai ales atunci cand este vorba de copii). Tipul mai amuzant va face orice pentru a ridica moralul familiei si prietenilor. Cei mai seriosi vor fi interesati in mod deosebit de felul in care ii pot educa pe ceilalti. Vor face acest lucru prin exemplu propriu, promovandu-si in mod activ principiile si cunostintele. Indiferent de felul in care se exprima pe plan social, nativii lucreaza deseori in folosul semenilor lor. Vor incerca sa imbunatateasca starea generala a lucrurilor prin eforturi proprii.
In general, persoanele nascute pe data de 31 august stiu cum sa ii sensibilizeze pe cei din jurul lor in legatura cu un anumit subiect. Din punct de vedere psihologic, sunt capabili sa inteleaga, sa influenteze gandurile si starile de spirit ale celorlalti si poate chiar sa convinga in legatura cu un anumit lucru. Nativii au parte de reusita in aceasta privinta indiferent daca sunt parinti, profesori, actori sau sefi. Oricum, la un moment dat, cei nascuti in aceasta zi ar trebui sa se intrebe daca nu au devenit dependenti de atentia primita. Daca au atins acest punct, vor avea parte de cele mai multe ori de o criza de personalitate. Aceasta criza va avea loc in jurul varstei de 42 de ani (atunci cand Saturn se va afla in opozitie cu Uranus). Dupa acest moment dificil, este posibil ca nativii acestei zile sa devina mai interesati de evolutia propriei personalitati. Se vor orienta mai mult spre ei insisi si vor renunta la o parte din preocuparile sociale.
Nativii zilei de 31 august au un aer foarte atragator si din aceasta cauza sunt placuti de marea majoritate a oamenilor. Au un farmec puternic care ii atrage in mod invariabil pe cei din jur. Desi se comporta foarte bine ca membri ai unei echipe, nativii au tendinta de a deveni lideri. O asemenea pozitie de conducere se potriveste foarte bine cu talentul oraganizatoric al nativilor si cu usurinta lor de a lua decizii. Pe de alta parte, aceasta pozitie importanta se poate dovedi stresanta pentru cei nascuti in aceasta zi. In general, ei manifesta aversiune fata de tot ceea ce este ostentativ.
Atunci cand se confrunta cu oameni pretentiosi si ipocriti, persoanele nascute pe data de 31 august sunt foarte critice. Remarcile si comentariile pe care le fac sunt pline de ironie si chiar de rautate. In mod sigur, cuvintele lor isi vor atinge tinta. Cei nascuti in aceasta zi ar trebui sa invete sa aiba mai mult tact si sa foloseasca un vocabular mai putin dur.
In general, nativii zilei de 31 august nu intampina greutati atunci cand este vorba de alegerea drumului in viata. Principala lor atentie va fi indreptata atat spre indeplinirea responsabilitatilor publice cat si spre satisfacerea propriilor nevoi si dorinte. Nativii vor avea nevoie de un refugiu pentru a se mentine psihic. Acest refugiu poate fi reprezentat de un loc mai retras, de un hobby sau de un rol pe care nativii il vor juca in secret. Intr-adevar, lupta pentru a se imparti intre chestiunile pubilce si cele private poate ocaziona aranjamente interesante in viata nativilor.
SFATURI: Urmeaza-ti instinctul. Incearca sa petreci mai mult timp cu tine insuti. Nu mai cauta atat de mult atentia si aprobarea celorlalti. Incearca sa gasesti un echilibru intre amuzament si responsabilitate. Invata sa ii apreciezi pe cei din jurul tau.
PUNCTE FORTE:
Dinamic
Influent
Amuzant
PUNCTE SLABE:
Dependent de societate
Caustic
A fost odată ca niciodată, un om. Trăia singur printre mulţi asemeni lui. Viaţa i se părea lipsită de sens şi de rost, şi asta cu toate că avea bani mulţi, casă frumoasă şi curată, mulţi servitori, etc.
Adeseori se uita la servitorii săi. Îi părea rău de ei, simţea milă faţă de ei în inima sa, şi îşi spunea, ce grea trebuia să fie viaţa de sclav… El se bucura zi şi noapte de libertatea sa, de banii săi…. chefuia cu prietenii, avea femei frumoase, mânca mâncărurile cele mai alese.
Aşa îşi trăia el viaţa, în vreme ce servitorii lui duceau o viaţă grea… locuiau în case modeste, sărăcăcioase… zi şi noapte trebuiau să lucreze… aveau legi de-ale lor, un stil al lor de viaţă ce omului nostru i se părea greu de suportat, dar cu toate acestea, pe chipurile lor se întrezarea mai mereu un zâmbet.
Odată, la o petrecere, omul nostru s-a întâlnit cu un vechi prieten. Şi acel prieten, s-a uitat în ochii săi, şi l-a întrebat:
- Amice, care-i rostul vieţii tale?
Şi omul nostru nu a ştiut ce să îi răspundă…
Pe zi ce trece, aceste cuvinte îi răsunau tot mai des în minte… care era rostul vieţii sale…avea de toate, şi totuşi îi lipsea ceva. Nu reuşea să îşi dea seama ce îi lipseşte, şi astfel s-a dus să caute un sihastru, şi să îi caute povaţa.
A urcat din greu pe drumuri şi pe cărări rar bătute, prin hăţişuri întunecate, prin poieni pline de lumină, şi pe costişe abrupte şi îngheţate, unde fiece pas te putea duce jos în hău. Şi în final, a ajuns la grota unde locuia sihastrul…. A intrat înăuntru, s-a aşezat în faţa ascetului, şi l-a întrebat aşa:
- Ce îmi lipseşte mie, părinte?
Sihastrul s-a uitat în ochii săi, şi i-a spus:
- Îţi lipseşte un Stăpân…
· Iacob cel drept: denumit in Evanghelii Fratele lui Isus sau Iacob cel drept. Nu se stie daca Iacob cel drept a fost frate bun, sau frate vitreg, cu Isus. Dupa moartea apostolului Iacob cel Batrân in anul 44 d.C, Iacob cel drept a preluat, impreuna cu apostolii Petru si Ioan, conducerea comunitatii crestine din Ierusalim. La Conciliul Apostolic din Ierusalim din anul 46 d.C, Iacob cel drept si ceilalti apostoli l-au combatut pe Pavel, sustinând necesitatea mentinerii regulilor mozaice. Din aceiasi perioada dateaza si Scrisoarea lui Iacob din Noul Testament, atribuita lui Iacob cel drept (in acest document, crestinismul este prezentat drept o ramura a religiei mozaice). In jurul anilor 62-64 d.C, ca urmare a refuzului de a se dezice de Isus, Iacob cel drept a fost executat prin lapidare, la insistenta fostului Mare Preot Anania (Hananias). In Valea Kidron din Ierusalim, pe versantul Dealului Maslinilor, cu vechi necropole ale unora dintre membrii familii regale evreiesti a Hasmoneilor (sec.2-1 î.C), Iacob s-ar fi ascuns in Mormântul lui Josaphas in ziua arestarii lui Isus, de teama de a nu fi prins. Mormântul lui Josaphas poarta deacea si numele de Mormântul lui Iacob.
· Ierusalim (ebr. Jerushalaim = orasul pacii). Alte vechi denumiri: ebr. = Urasalim-Jebus, l.araba = El Kuds.
· Inchizitie: instanta judecatoreasca instituita de biserica catolica, prin decretul papei Gregor IX in anul 1231, in scopul depistarii si reprimarii sângeroase a asa-zisilor eretici. Sarcina interogatoriilor, persecutiilor, torturilor si arderilor pe rug a fost preluata de catre ordinele calugaresti ale Franciscanilor si Dominicanilor. In fruntea inchizitiei a stat un Mare Inchizitor. Inchizitia a constituit una din cele mai grave erori savârsite de biserica catolica, care a dus la crime pe scara de masa impotriva umanitatii.
· Inger: l.gr. angelos = trimis - emisar.
· Ioan Botezatorul: nascut in satul Ein-Kerem (lânga Ierusalim), fiul lui Elisabeta (verisoara lui Maria, mama lui Isus) si a rabinului rural Zaharia. A venit pe lume cu circa 6 luni inainte de Isus. Nu au copilarit impreuna, dar s-au cunoscut in tinerete, petrecând probabil o anumita perioada impreuna la
· Ioan: autorul prezumtiv al Apocalipsei dupa Ioan din Noul Testament. Unii cred ca apostolul Ioan ar fi fost atât autorul Evangheliei lui Ioan, cât si a celor 3 Scrisori dupa Ioan si a Apocalipsei lui Ioan, fapt pus de altii sub semn de intrebare.
· Iosif de Arimathia: membru al Sanhedrinului si adept al lui Isus. A obtinut de la Pilat din Pont trupul lui Isus pe Golgota, ingropându-l in propriul sau cavou familial, la câtiva zeci de metri de Golgota. Presupusul cavou al lui Iosif de Arimathia a fost incorporat ulterior in biserica construita pe fostul loc de executie publica Golgota (Biserica Invierii).
· Iosif: fiul tâmplarului Iacob, cu mama necunoscuta, de meserie tâmplar, dar si rabin (cumulare frecventa de functii in vechea Palestina!). Conform legendei, familia lui Iosif s-ar fi stabilit la
· Liturghie: l.gr. leiturgia = serviciu divin.
· Lucifer: sinonim cu planeta Venus - Luceafarul. In vocabularul crestin Lucifer = diavol (dupa Isaia 14,12 si Luca 10,18).
Persoanele nascute pe 30 august sunt foarte puternice si stiu sa-si foloseasca punctele forte. Sunt foarte pricepute in manuirea banilor si le place sa lucreze in domenii legate de finante. Sunt extrem de mandre de rezultatele pe care le obtin atunci cand se ocupa de managementul fondurilor personale, ale familiei sau ale companiei. Indiferent de domeniul in care activeaza, nativii vor cauta sa obtina rezultate concrete prin munca lor. Ei prefera sa nu se aventureze in domeniile speculative sau nerealiste. In general, caminul unei persoane nascute pe 30 august este confortabil si atent organizat astfe incat sa satisfaca cat mai multe necesitati si dorinte materiale.
Cei mai multi dintre nativii acestei zile au foarte mare incredere in puterea lor de a infrunta aproape orice situatie, dar uneori exagereaza in aceasta privinta. Persoanele nascute pe data de 30 august ii impresioneaza pe cei din jurul lor prin stabilitatea de care dau dovada. Din aceasta cauza, multi oameni vor deveni dependenti de ei, ceea ce se dovedeste apasator. Chiar daca sunt capabili sa isi asume mari responsabilitati, nativii acestei zile au si ei o limita. Simt nevoia de a se detasa de cei care sunt dependenti de ei, insa se vor simti vinovati atunci cand vor face acest lucru. Asadar, desi cei nascuti in aceasta zi se simt flatati de faptul ca multe persoane depind de ei, in cele din urma vor sfarsi prin a regreta ca au incurajat acest lucru. Daca nativii zilei de 30 august reusesc sa realizeze care este modul optim de a actiona si implicatiile pe care le au faptele lor, vor face un pas important in evolutia personala.
Marea incredere si consideratie pe care o au nativii fata de ei insisi nu are un impact pozitiv asupra copiilor si colegilor. Cei care traiesc alaturi de un nativ al acestei zile se vor simti aproape tot timpul in inferioritate. Acest lucru se va intampla mai ales in plan material. Existenta unui parinte nascut in aceasta zi se poate dovedi sufocanta pentru copii. In principal datorita atitudinii organizatorice pe care o au acesti parinti, copiii pot deveni foarte nehotarati. Nativii acestei zile ar trebui sa le atribuie copiilor lor responsabilitati fara a exagera. Cei nascuti in aceasta zi ar trebui sa ii invete pe copii si pe prieteni cum sa-si foloseasca aptitudinile, cum sa le imbunatateasca si cum sa aiba incredere in propriile forte. Deseori, persoanele nascute pe data de 30 august isi doresc sa impuna reguli stricte in ceea ce priveste propria casa si organizarea ei. Ele ar trebui sa lupte impotriva tendintei de a fi prea autoritari, inflexibili, intoleranti si nedrepti.
Din cand in cand, persoanele nascute pe data de 30 august pot fi acuzate ca sunt prea preocupate de partea materiala a lucrurilor. Nativii nu simt nevoia de a detine ceva, de a fi proprietari. De fapt, ei cauta sa isi faca ordine in gandire si sa isi organizeze modul de lucru. Chiar si nativii care nu sunt preocupati de partea materiala a lucrurilor se dovedesc a fi foarte buni organizatori. Vor sti cum sa directioneze aproape orice activitate, incepand cu treburile casnice si terminand cu proiectele de amploare. Acesti indivizi pragmatici sunt persoanele potrivite atunci cand se urmareste realizarea efectiva a unor idealuri.
SFATURI: Incearca sa nu ii mai faci pe cei din jurul tau sa depinda de tine. Invata-i pe copiii tai sa fie mandri de ei insisi. Fii mai flexibil in privinta regulilor. Nu te mai simti responsabil de rezolvarea oricarei probleme. Cultiva-ti latura spirituala. Priveste dincolo de latura materiala a lucrurilor.
PUNCTE FORTE:
Importante apitudini financiare
Organizat
Demn de incredere
PUNCTE SLABE:
Autoritar
Inflexibil
·
· Gheena (ebr. gehenna, gej-hinnom = valea Hinnom, valea blestemata, valea iadului): in aceasta vale, la sud de cetatea Ierusalim, se aduceau jertfe de copii in timpul sec.2-1 î.C. Mai târziu, valea a fost folosita pentru depozitarea gunoaielor. Din cauza murdariei si a prostului renume, a fost numita gej-hinnom (Marcu 9,43, Matei 25,41).
· Golgota (aram. gul-golet, lat. Calvaria = craniu, capatâna): ridicatura de pamânt de cca 5 m, la cca 150 m vest de vechiul zid al Ierusalimului si de Porta Judiciarum (Poarta Judecatii). Poarta si vechiul zid sunt in prezent demolate. Poarta corespunde Statiei a VII-a de pe Via Dolorosa (din cele 14 Statii). Pe Golgota aveau loc executiile publice romane prin crucificare. Crestinii din Ierusalim au ridicat pe Golgota in sec.2 un monument. Dupa cel de al Doilea Razboi Iudaic (132-135
· Herodes cel Mare (Irod I, 39-4 î.C.): edomit, nascut in anul 74 î.C. in Idumea. A fost guvernator al Galileei intre anii 43-40 î.C. Intre anii 40-37 î.C. Palestina a fost ocupata temporar de Parti. Rege al Iudeii (vasal Romei) intre anii 37-4 î.C. A avut 10 sotii si mai multi copii (una dintre sotii a apartinut familiei Macabeilor). Pe 3 dintre copiii sai i-a ucis, intre anii 7-4 î.C. Herodes este acel rege amintit in Evanghelia lui Matei ca Irod care ar fi ordonat uciderea tuturor pruncilor sub 2 ani la Betlehem. Imediat dupa urcarea sa pe tron, cunoscand profetiile, Herodes cel Mare ar fi ordonat distrugerea registrelor cu date geneaologice ale urmasilor prezumtivi ai regelui David. Dupa moartea lui Herodes cel Mare in anul 4 î.C. imparatul roman Augustus (19 î.C - 14 d.C) a impartit fostul regat evreu Iudea intre 3 dintre copiii lui Herodes cel Mare: Herodes Antipas (cu titlu de tetrarh), Philippus (tot cu titlu de tetrarh) si Archelaus (cu titlu de etnarh). Un alt fiu, cu acelasi prenume (Philippus), a fost tatal vestitului personaj femenin Salomeea. Herodes cel Mare a construit cetati noi si a edificat Templul al doilea din Ierusalim (pe locul primului Templu, a Templului solomonian). Câtiva membrii ai familiei sale sunt înmormântati in Necropola Herodienilor, aflata la cca 500 m sud-vest de zidul Ierusalimului si de Poarta
· Herodes Antipas (Irod II, 4 î.C-39 d.C): fiu al regelui Herodes cel Mare si tetrarh al unei parti din regat (Galileea si Pereia). Devenit vaduv, a luat in casatorie pe cumnata Herodia (sotia fratelui vitreg Philippus, mama lui Salomeea), fapt neconform religiei mozaice, pentru care a fost aspru criticat public de catre Ioan Botezatorul. L-a arestat si ucis prin decapitare pe Ioan Botezatorul in cetatea Machaerus din Pereia (fosta provincie Pereia se afla azi in Iordania), pe malul estic al Marii Moarte. In timpul procesului lui Isus, Herodes Antipas nu si-a asumat responsabilitatea judecarii lui Isus la Ierusalim (unde se gasea cu ocazia sarbatorii anuale evreiesti Passah), ci l-a retrimis inapoi procuratorului roman Pilat din Pont. Dupa decesul protectorului sau (împaratul Tiberius, 14-37
· Herodes-Aggripa I (Irod III, 41-44 d.C): nepot al regelui Herodes cel Mare si rege al Iudeii intre anii 41-44
· Herodes-Aggripa II (50-100 d.C): fiul regelui Herodes-Aggripa I si nepot al regelui Herodes cel Mare. Initial, rege al micului regat Chalkis, la est de actualul Liban, a obtinut succesiv alte domenii din fostele teritorii ale nordului Palestinei, unde a guvernat unchiul sau Philippus. In timpul domniei sale a avut loc Primul Razboi Iudaic (66-70
· Hostie: l.lat. hostia = miel de sacrificiu.
Persoanele nascute pe data de 29 august urasc haosul si dezordinea mai mult decat orice. Ele vor cauta ca tot ceea ce fac sa fie clar si foarte bine structurat. Acest lucru nu inseamna in nici un caz ca aceste persoane sunt rigide sau plictisitoare. Dimpotriva, nativii sunt foarte atrasi de actiune. Sunt animati de o puternica energie pe care o folosesc intr-un mod organizat si ordonat.
Nativii zilei de 29 august improvizeaza cu usurinta si gasesc solutii noi si inspirate pentru rezolvarea problemelor. Ei gandesc si actioneaza pozitiv. Intotdeauna, nativii vor cauta solutia cea mai eficienta, cea mai eleganta si cea mai potrivita.
Nativii acestei zile nu isi stapanesc foarte bine sentimentele. Sunt persoane emotionale, care rareori isi pot pastra ordine in viata sentimentala. Vor incerca in mod constant sa isi separe viata publica (care este de cele mai multe ori plina de succes) de viata intima (care este deseori plina de evenimente nedorite). Cu toate acestea, vor pierde in mod inevitabil controlul asupra sentimentelor. Daca ajung in aceasta situatie, nativii vor avea parte de tot felul de necazuri. S-ar putea spune ca persoanele nascute pe 29 august ar trebui sa se concentreze asupra muncii si sa renunte la viata privata. Totusi, nativii simt nevoia imperioasa de a primi afectiune din partea familiei, a prietenilor sau a colegilor. Nefiind persoane prea sociabile, cei nascuti in aceasta zi ar trebui sa incerce sa isi exprime dragostea fata de cei dragi intr-un mod mai intim. La un moment dat, in viata lor va aparea un conflict. Nativii vor fi prinsi intre munca lor si nevoia de a se implini in plan personal.
Cei care sunt casatoriti cu o persoana nascuta pe data de 29 august pot avea probleme sau se vor simti singuri si neglijati. Cei care incearca sa ii impresioneze pe plan emotional pe nativi pot intampina multe greutati. Persoanele nascute pe data de 29 august sunt foarte preocupate de latura fizica a vietii. Pentru ele este foarte importanta viata sexuala si orice alta forma fizica de expresie. Datorita mobilitatii emotive sunt parteneri foarte interesanti. Din pacate nu sunt demni de incredere.
Uneori, unele persoane nascute pe 29 august nu fac fata foarte bine dificultatilor vietii. Acesti nativi sunt predispusi sa caute refugiul in alcool sau in droguri. Alti nativi ai acestei zile se refugiaza in hobby-uri bizare si fanteziste. De asemenea, se pot alatura unor oameni ciudati pentru ca astfel sa isi poata elibera frustrarile. Prinsi la mijloc intre dorintele manifestate pe plan social si cele din plan personal, nativii zilei de 29 august vor alege sa mearga pe un al treilea drum. Aceasta a treia solutie va ajunge sa joace un rol foarte important in viata lor. In cele din urma, calea aleasa ii va conduce spre tragedie si dezastru. Este posibil ca, intr-un final, nativii sa reuseasca sa impace cele doua laturi ale vietii. Daca vor reusi sa isi satisfaca dorintele intime, dar si pe cele publice intr-un mod creativ, cei nascuti in aceasta zi vor fi oameni fericiti si plini de succes. In cazul lor, improvizatia si adaptabilitatea sunt cheile reusitei.
SFATURI: Destinde-te. Invata sa te cunosti si sa te placi. Incearca sa faci mai usor tranzitia de la viata privata la cea publica. Evita sa iti impui lucruri imposibile. Mergi mai des in vacanta cu cei pe care ii iubesti.
PUNCTE FORTE:
Adaptabil
Inventiv
Organizat
PUNCTE SLABE:
Cu prea multe nevoi
Instabil
Evazionist
Această vitamină (membru al complexului B) intră în compoziţia unui neurotransmiţător chimic foarte important, acetilcolina. Se mai numeşte şi acid folic pentru că se găseşte în foarte multe legume ale căror frunze îl conţin. Suplimentele de colină la cobai prezintă o bună capacitate de memorare. La examenele neurologice s-a semnalat o dezvoltare pronunţată a neuronilor situaţi în partea frontală a creierului. Intervine în metabolismul cerebral şi nervos, şi în repararea anomaliilor apărute în timpul divizării celulare. Se poate spune că este agentul reparator al cromozomilor. Se consideră că deficitul de colină provoacă boala Alzheimer. Ajută la anemii. Colina este stimulator al nervului vag şi are rol important în metabolism.
Încă din 1935 se ştia că există în special în ficat şi drojdie o substanţă a cărei absenţă ar antrena anemia la animale, dar abia în 1943 vitamina B9 a fost identificată plecând de la spanac, din care a fost izolată. În limba latină folium înseamnă frunză.
Este o vitamină hidrosolubilă care se distruge la fierbere. Este de asemenea sensibilă la oxidare, deci se oxidează la aer ca şi vitamina C.
Folaţii, forme mai mult sau mai puţin complexe ale acidului folic din alimente (în special în legume) permit printr-un fenomen de sinergie ca în prezenţa vitaminei B12 să se sintetizeze metionina, un aminoacid esenţial.
Acidul folic este indispensabil sintezei acizilor nucleici (AND şi ARN- adevăraţi creieri ai celulei) şi a multor acizi aminaţi.
Datorită acestui fapt, carenţa în acid folic poate antrena tulburări cum ar fi scăderea imunităţii observată mai alea la copiii hrăniţi cu lapte de capră, anemie, insomnie, tulburări intestinale. Un aport suficient este foarte important în toate procesele sau multiplicările celulare, în timpul sarcinii şi al creşterii prenatale şi posturale a copilului. Joacă un rol fundamental în metabolismul cerebral şi nervos, în repararea anomaliilor care apar în timpul diviziunii celulare, ceea ce explică din ce cauză nevoile de folaţi cresc cu vârsta.
Participă la multiplicarea celulelor sangvine, cerebrale şi cutanate. Carenţa acestei vitamine este cauzată de consumul scăzut de legume proaspete şi crudităţi. Această insuficienţă stă la originea multor probleme ale pielii.
Numeroase studii efectuate au pus în evidenţă o relaţie puternică, invers proporţională între nivelul de folaţi circulanţi în sânge şi cantitatea de hemocisteină prezentă în sânge (indicator al riscului de maladii cardiovasculare). Deci este foarte utilă în toate maladiile cardiovasculare.
Cauzele deficienţei în folaţi:
-Deficienţa în folaţi poate provenii dintr-un dezechilibru alimentar şi/sau dintr-o creştere a nevoilor.
-Raţiuni economice (costul crescut al produselor bogate în folaţi) necunoaşterea importanţei lor, sau o alimentaţie puţin variată pot explica una din primele cauze ale carenţei.
-Femeile gravide, cele care alăptează, sau cele cu deficit hormonal, au de obicei nevoie mai mare de aceste componente.
-Abuzul de alcool, tutun, unele medicamente (chiar aspirina) pot determina carenţe.
În general alimentele proaspete, frumos colorate sunt primele care aduc un aport corespunzător de folaţi.
Femeile tinere în special cele care doresc să devină mame nu trebuie să uite de această vitamină.
Consumaţi la fiecare masă salate.
-Consumaţi fructe uscate (nuci, migdale).
Evitaţi fierberea prelungită a alimentelor.
Consumaţi ciorbe şi supe de legume.
Consumaţi cel puţin 1 kiwi la micul dejun şi citrice.
În total este indicat un consum de aproximativ 600 grame de legume şi fructe zilnic.
- Necesarul se ridică la 4 grame pe zi sau chiar de 2 ori mai mult. În absenţa colinei se acumulează în organism mai ales în ficat un număr foarte mare de molecule de grăsime, până când celulele hepatice se compun numai din grăsime- în acest caz avem de-a face cu temutul ficat adipos.
Creşterea colesterolului din sânge este direct proporţională cu moartea neuronilor din creier. În lipsa colinei, colesterolul râncezeşte, devine lipicios şi împreună cu reziduurile proteice, formează cruste. Acestea îngreunează sau blochează total transportul nutrienţilor în interiorul celulelor din creier, care încep încet să moară. Nu-ţi mai poţi controla clar ideile, eşti obosit, uituc, ezitant sau depresiv. Şi cu toate că eşti mort de oboseală, doar cu mare greutate reuşeşti să adormi.
Lipsa colinei face să se distrugă foarte mulţi neuroni şi ajută la apariţia maladiei Alzheimer, cu amnezie complectă şi destrămarea personalităţii.
Primele simptome ale lipsei colinei sunt: lapsusuri, dificultate de concentrare, deprimare, stări anxioase, irascibilitate, tulburări de somn, probleme ale cordului, tulburări de circulaţie, dureri de cap, vâjâit în urechi, constipaţie, etc.
Colina regenerează celulele cerebrale degradate, consolidând memoria.
Colina se găseşte în cantitate mare în: ficat de animale, gălbenuş de ou, drojdie de bere, germeni de grâu, lecitină, morcovi, spanac, varză crudă, sparanghel, spanac, fasole verde, lapte de vacă, carne, etc.
Lecitina la rândul ei conţine colină, dar aceasta nu se poate lua perioade lungi, deci se preferă a fi luată din alimentele enumerate mai sus.