· Damnamus (condamnam !): formula de afurisire a nesupusilor, a asa-zisilor eretici.
· Diacon: l.gr. diakonos = slujbas.
· Ecce homo (Uitati-va, ce mai om !): exclamatie admirativa a lui Pilat din Pont, in momentul aducerii lui Isus in fata poporului, lânga fortareata Antonina din Ierusalim (Ioan, 19,5).
· Ecumenic (pamânt locuit de oameni): pe vremea Romanilor ecumene era denumirea marelui Imperiu Roman. Biserica primelor secole a inglobat nu numai crestinii unei anumite provincii romane, ci intreaga crestinatate din imperiu.
· Elisabeta: verisoara si confidenta lui Maria (mama lui Isus), sotia rabinului rural Zaharia. La vârsta înaintata, dupa ce pierduse orice speranta ca va mai avea copii, lui Zaharia i s-ar infatisat Arhanghelul Gabriel, care l-a anuntat ca Elisabeta va naste un copil, proorocire care s-a adeverit. Elisabeta si Zaharia au locuit in satul Ein-Kerem, la 4-5 km vest de Ierusalim. Manastirea franciscana din Ein-Kerem este construita deasupra grotei unde se crede ca s-ar fi nascut Ioan Botezatorul, iar biserica Visitatio Mariae pe locul fostei case a lui Elisabeta si Zaharia, unde Maria ar fi vizitat-o pe verisoara Elisabeta. Intr-o vale de lânga Ein-Kerem exista si o mica manastire (Sf.Ioan in salbaticie), pe locul unde Ioan Botezatorul ar fi petrecut câtiva ani. Elisabeta si Zaharia ar fi înmormântati in
· Episcop: l.gr. episkopos = supraveghetor.
· Esenienii: secta Esenienilor (evlaviosi) a trait in izolare timp de 2 secole (din anul 135 î.C. pâna in anul 68 d.C, an in care a fost nimicita de catre trupele romane, in cadrul represiunilor antievreiesti din timpul Primului Razboi Iudaic). Este foarte probabil ca Ioan Botezatorul si Isus au fost - cel putin temporar - membrii acestei secte. In anul 1947 s-au descoperit la
· Evanghelie: l.gr. evangelion = Buna Vestire (Marcu 1,15, Galileeni 1,6-9). Biserica a canonizat numai 4 din 35 evanghelii. Primele 3 evanghelii (Marcu, Matei, Luca) se numesc sinoptice, din cauza asemanarii de continut.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu