marți, 18 august 2009

Vitamina B8, vitamina H, biotina .

Se găseşte cu preponderenţă în gălbenuşul de ou. Este vorba despre op vitamină hidrosolubilă, deci care se poate dizolva în apă. Ea intervine în degradarea acizilor graşi (constituenţi de bază ale materiilor grase) dar şi în sinteza (fabricarea) unor acizi aminaţi (elemente de bază în constituirea proteinelor). Necesităţile acestei vitamine sunt de ordinul a 50-90 micrograme, în timpul copilăriei şi de 100-300 micrograme de la adolescenţă spre bătrâneţe. Vitamina H este sintetizată în mare parte de către flora intestinală.

Intervine în producerea energiei vieţii celulare. Absenţa sa provoacă căderea părului, rărirea genelor şi sprâncenelor. Carenţa de B8 poate duce şi la inflamarea pielii din jurul orificiilor naturale şi al unghiilor.

Surse de B8: este prezent în numeroase alimente în special în ficat, rinichi, drojdie de bere, melasă, lapte, gălbenuş de ou. Carnea, nucile, soia, conopidă, ciuperci, fasole uscată, mazăre uscată, orez nedecorticat, majoritatea vegetalelor şi fructele conţin de asemenea cantităţi destul de importante. Albuşul de ou (crud)împiedică absorbţia biotinei favorizând carenţa.

B8-Biotina (vitamina H): în unele studii se numeşte vitamină H sau coenzimă R. Reduce seboreea, încetineşte încărunţirea şi previne chelia, mai ales dacă este asociată cu vitamina B5. intervine în producerea energiei necesare vieţii celulelor. Deficitul poate conduce la apariţia acneei, fragilizarea unghiilor şi a firelor de păr, producând mai rar, apariţia de eczeme pe faţă şi pe trup, dureri musculare şi o stare depresivă. Inflamarea pielii în jurul orificiilor naturale şi unghiilor. Este protectoare împotriva nivelului ridicat de hemocisteină, un aminoacid asociat frecvent cu riscul de ateroscleroză.

Carenţa este destul de rară, putând fi produsă de bacteriile ce populează flora intestinală. Este puţin solubilă în apă. Este distrusă de o substanţă ovidina din ou. Cantitatea necesară zilnic 0,2 mg, pentru femei însărcinate 0,3 mg.

Abiotinoza.

Este o boală rară care se datorează unei carenţe în biotină. Ea survine cel mai adesea în timpul transfuzilor în care nu există destulă vitamină H. În alte cazuri poate surveni în urma unei maladii ereditare de funcţionare (metabolism) când există o lipsă de enzime cum ar fi biotinidaza sau holocarboxilaza sintetaza.

Simptomele lipsei de vitamină H.

-O inflamare a pielii sau limbii (glosită).

-O paloare galben-cenuşie.

-Oboseală intensă (Astenie).

-Pierderea poftei de mâncare.

-Greţuri.

-Convulsii.

-Dureri în muşchi (Mialgii).

-Tulburări de sensibilitate (parestezii).

-Căderea părului.

-Unghii casante.

-Îmbătrânirea părului.

-Păr gras la rădăcină.

Biotina este prescrisă în mod curent împreună cu vitamina B5 pentru a încetini căderea părului. Ea are un efect pozitiv asupra unghiilor casante. Medicamentele antiepileptice provoacă la subiecţi un deficit de 75% de biotină.

Niciun comentariu: