vineri, 2 iulie 2010

Cum sa te bronzezi uniform si fara riscuri

Bronzatul e una din acele activitati pe care le asteptam toata iarna. Unii din noi, chiar cu mare nerabdare. Ca orice activitate, implica si unele riscuri pe care le putem evita daca stim cum.

Inainte de toate, sa stabilim ceva: nu exista (inca) dovezi cum ca bronzatul la solar ar fi mai daunator decat cel la soare. Atat bronzatul la soare cat si cel la solar cresc riscul aparitiei de cancer la piele.

Ce vreau eu cu acest ghid este sa iti dau niste sfaturi care sa minimizeze acest risc si, in acelasi timp, sa nu-ti rapeasca din placerea de a sta ca o placinta la soare sau de a avea pielea bronzata pe care ti-o doresti.

E important sa stii cum sa te bronzezi corect nu numai pentru a evita probleme medicale ci si pentru a obtine un bronz frumos si uniform.

Ce presupune procesul de bronzare?

Bronzarea este procesul de expunere a pielii radiatiilor ultraviolete, cu scopul de a o innegri. In momentul in care radiatiile ultraviolete ating pielea, aceasta reactioneaza secretand o substanta numita melanina, cu rol de aparare. Melanina nu este altceva decat un pigment produs de melanocite - celule specializate aflate in compozitia pielii.

sectiune prin piele

Radiatiile care stimuleaza secretia de melanina sunt UVA si UVB. Radiatiile UVA sunt blocate intr-o oarecare masura de hainele pe care le purtam, insa nu acelasi lucru se poate spune despre radiatiile UVB.

Ce pericole ne pasc daca ne expunem la radiatii?

Sunt mai multe decat probabil te-ai astepta. Pe langa cancerul de piele, de care stie toata lumea, putem adauga arsurile si aparitia ridurilor. Radiatiile UV pot afecta si ochii, producand inflamatii la nivelul acestora.

Tipurile de piele

Cand vine vorba de sensibilitatea la razele solare, pielea umana se imparte in 6 clase. E important sa stii ce tip de piele ai pentru a stii cat sa stai la soare si ce factor de protectie sa folosesti cand aplici crema solara.

Pielea din tipul I este extrem de alba, persoana in cauza are ochi verzi sau albastri si i s erecomanda sa evite bronzatul in totalitate.

Pielea de tipul II e putin mai inchisa la culoare. Daca te incadrezi aici, iti recomand sa limitezi expunerea la soare pentru ca te vei arde foarte usor. FOloseste o crema cu factor de protectie cat mai mare. Te bornzezi mai greu dar

Tipul III de piele se bronzeaza bine, se arde relativ greu daca e lasat prea mult la soare. Daca ai acest tip, esti cu siguranta norocos.

Tipul de piele IV e usor inchis la culoare, ochi sunt de obicei caprui iar parul saten. Se bronzeaza destul de usor dar nu are probleme cu arsurile decat foarte rar. In aceasta categorie se incadreaza si majoritatea romanilor.

Tipul V de piele este mai inchis la culoare decat celelalte 5 si nu se arde aproape niciodata. In general hispanicii din America Latina poseda acest tip de piele. Acestia beneficiaza de un risc extrem de scazut al cancerului de piele.

Tipul VI este cel mai inchis la culoare, se intalneste in special la persoanele de origine africana. Cancerul de piele este extrem de rar la ele.

Ce sunt cremele solare?

Cremele solare sunt substante care blocheaza radiatiile nocive pielii atunci cand stam la soare. Mare revelatie, asa-i? :)

Ceea ce putina lume stie este “ce este factorul de protectie” si ce crema solara trebuie aleasa in functie de tipul de piele.

Factorul de protectie solara (SPF, eng. solar protection factor) e un indicator ce se afla pe fiecare tub de crema solara, care ne spune cat de bine ne protejeaza de radiatiile UVB. Da, doar de UVB este vorba, la UVA este alta poveste. Daca vrei protectie UVA + UVB (recomandat) atunci trebuie sa te uiti cu atentie peste tub pentru a vedea daca specifica asta. Unele creme de soare pur si simplu nu protejeaza impotriva UVA.

Practic, SPF-ul iti arata de cate ori mai multe minute poti sta la soare cu crema decat fara crema. Stiai ca poti sta la soare aproximativ cam 10 de minute fara crema pana sa incepi sa te arzi? Stiu ca e mai putin decat te asteptai, de-asta e importanta crema solara.

Deci, daca poti sta la soare fara crema 10, minute, inseamna ca cu o crema cu factor de protectie 30 poti sta 300 de minute la soare fara sa te arzi. Dar intai trebuie sa fii sigur ca poti sta acele 10 minute. Asta depinde, bineinteles, de tipul tau de piele.

Deci: factorul de protectie nu te protejeaza mai bine, ci mai mult timp!

Daca nu stii cat timp poti sta la soare fara crema, considera 10 minute. Daca ai pielea mai alba, mai scade cateva minute, respectiv mai adauga daca ai tenul mai inchis. Apoi inmulteste cu SPF-ul pentru a vedea cat timp poti sta la soare fara sa te arzi.

Cum aplic crema solara si cat de des?

Cercetarile arata ca cea mai buna metoda de aplicare a crmei solare este cu 15-30 de minute inainte de expunerea la soare, apoi inca o aplicare la 15-30 d eminute dupa expunerea la soare.

De-acolo incolo, re-aplicari nu sunt necesare decat in urmatoarele cazuri:

  • ai transpirat
  • ai intrat in apa
  • te-ai frecat prea mult de prosop
  • a timpul de siguranta (despre care am vorbit mai sus)

Cum imi protejez capul cand stau la plaja?

Cand stai la plaja e de la sine inteles ca trebuie sa ai ceva pe cap. Intrebarea care se pune aici este daca e suficient sa porti ochelari de soare, in locul unei sepci sau a unei palarii. Raspunsul e ca, daca alegi ochearii de soare, vei avea mai mult stil insa nu vei fi la fel de bine protejat.

Ochelarii, nu numai ca nu iti protejeaza capul, dar nu sunt recomandati pentru ochi. Teoretic, ochelarii de soare ar trebui purtati doar daca locuiesti la Ecuator, unde razele solare sunt cele mai nocive. IN rest, purtatul lor este optional

Deci ce ar trebui sa facem daca vrem sa fim cu stil dar sa ne si protejam? Iti recomand sa ii folosesti cu pauze chiar si la plaja, si sa nu-ti fie rusine sa mai porti cate o sapca in loc de ochelari.

Pot folosi ulei de masline in loc de crema de soare?

Multa lume a semnalat faptul ca, folosind ulei de masline in loc de crema de soare, au obtinut un bronz extraordinar. M-am interesat in mod special legat de acest fapt si am ajuns la concluzia ca desi, intr-adevar, te bronzezi mai repede si mai bine, uleiul de masline trebuie evitat!

Motivul e simplu: acesta nu te protejeaza de radiatiile solare!

Bronzul de munte e mai putin daunator pielii?

Exista persoane care spun ca bronzul de munte tine mai mult timp. Nu pot sa spun sa le contrazic insa pot sa spun ca intensitatea radiatiilor creste cu altitudinea. Mai clar: te arzi putin mai repede la munte decat la soare (cu sau fara crema solara).


Ce fac daca am fost neglijent si incepe sa ma usture pielea?
Ce fac daca am stat prea mult la plaja?
Ce fac daca am basici albe si prurit in urma faptului ca am stat ore in sir la soare?

OK, sa zicem ca ai facut-o. Ai stat la soare prea mult iar acum trebuie sa suporti consecintele. :)
Simti intepaturi puternice? Ai dificultati in a merge? Daca da, ar putea dura chiar si 10-15 zile pana arsurile vor trece complet.
In primele zile ai grija sa te hidratezi foarte bine si sa eviti complet razele solare. Foloseste aloe vera pe piele pentru a grabi procesul de vindecare.
Dupa cateva zile, durerea va fi trecut. Acum incep mancarimile. Foloseste produse speciale (la recomandarea medicului) pentru a le calma.

Acum ca stii cum sa te bronzezi, nu mai ramane decat sa pui in aplicare aceste sfaturi. Putina informare inainte de a iesi la soare te poate scuti de o gramada de chinuri.

Nota: Nici autorul si nici www.FiiCuStil.ro nu isi asuma raspunderea pentru aplicarea sfaturilor din acest articol. Textul acestui articol reprezinta parerile autorului si nu trebuie confundate cu sfatul medicului. Daca intampinati probleme cauzate de expunerea indelungata la soare, contactati medicul de familie.

Niciun comentariu: