1. FAZA ACUTA DUREROASA (aproximativ 3 saptamani)
Regim lactat-primele 3 zile de la debut:
1.5-2 lapte dulce fiert, administrat din 2 in 2 ore, aproximativ 9 mese/zi
smantana, frisca
Regim ovolactofainos- intre ziua a4-a si ziua a 6-a (1700-1800 calorii/zi)
1 litru lapte dulce rece sau caldut fainos cu lapte ou in creme cu lapte
branza de vaci
smantana
frisca
unt
Regim normocaloric, normolipidic, normoglucidic - ziua a 7-21-a
paste fainoase fierte
carne slaba fiarta si tocata
paine veche de 1 zi, alba
biscuiti
aluaturi nedospite: ecler, chec, placinta cu branza de vaci, bezele
legume si fructe cu celuloza fina, prelucrate termic: piure, budinci, sufleuri, mere coapte, gelatina de fructe si lapte
2. FAZA DE ACALMIE : regim de crutare gastrica- durata regimului 3-6 luni
Principii:
mese mici (250-300 ml) si frecvente (4-5 mese/zi)
orar fix de masa: dimineata, ora 11, 14, 17, 20
lichidele se beau la sfarsitul mesei (ceai de musetel, tei, menta)
masticatie buna, dentitia sa fie completa
alimentele si lichidele consumate sa fie calde
relaxare psihica
repaus postprandial (in fotoliu, nu intins in pat)
Crutare mecanica: SE INTERZIC:
fasolea boabe, lintea, mazarea
praz, varza, gulii, ridichi, ardei, ceapa, usturoi, castraveti
nuci, arahide, alune, fistic, migdale
paine proaspata, paine neagra
carne de la animale batrane, carne grasa, afumaturi, vanat, peste gras sau afumat
Crutare chimica: SE INTERZIC:
condimente iritante: piper, boia, ardei iute, hrean
cafea, cacao, ceai chinezesc, alcool, ape carbogazoase si clorurosodice
prajeli, rantasuri, sosuri
borsuri, supe
conserve
crustacee
paine prajita
Crutare termica: alimente caldute
Crutare osmotica: SE INTERZIC:
dulciuri concentrate (bomboane, gem, dulceata, miere, siropuri), inghetata, muraturi, alimente sarate, branzeturi fermentate
ALIMENTE PERMISE:
carne slaba de vaca, vitel, pasare-fiarta, fripta, tocata
peste slab: salau, stiuca, pastrav, calcan, crap
lapte dulce ca atare, creme, fainos cu lapte
branza de vaci, cas, urda dulce, telemea de vaca degresata
smantana, frisca, unt, margarina, ulei
oua fierte moi, omleta dietetica, budinci
paine alba veche de 1 zi
pesmet, biscuiti
aluaturi nedospite : chec, ecler, placinta cu branza de vaci
orez, gris, paste fainoase
legume cu celuloza fina: dovlecei, conopida, fasole verde, spanac, rosii, morcov, loboda, salata verde- se consuma fierte sub forma de soteuri, budinci, sufleuri
fructe cu celuloza fina fierte, coapte, sucuri de fructe
supe de zarzavat strecurate, cu cereale (de cereale, sau de carne)
creme de zahar ars, lapte de pasare
condimente aromate: patrunjel, marar, cimbru, leustean, dafin, sare
ceaiuri medicinale: tei, menta, musetel, ceai gastric
ape alcaline
Regimul in urmatoarele 6 luni: se adauga treptat
fructe crude: piersici, cirese, pere pergamute
salata verde
morcov, telina fiarta
rosii 50-100 grame
suc de morcov
suc de portocale, grapefruit
Dupa 1 an se reia alimentatia obisnuita!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu