Preparare: 30 de minute, plus cel putin 30 de minute pentru racire
La foc: 1 ora si 10 minute
Se obtin 4-6 portii
O portie contine:
Calorii 431
Glucide 87 g
Proteine 6 g
Grasimi 9 g (grasimi saturate 2 g)
Ingrediente
100 g faina alba
1 lingurita zahar tos marunt
50 g produs tartinabil cu 70% grasime
1 albus de ou
Pentru umplutura:
600 g mere de placinta
90 g zahar tos marunt
Coaja rasa de la 1 lamaie
Sucul de la 1/2 lamaie
500 g prune dulci, brumarii
Pentru bezea:
2 albusuri de ou
80 g zahar pudra
Preparare
1. Se cern zaharul si faina intr-un castron si se freaca cu produsul tartinabil pana cand compozitia devine o coca sfaramicioasa. Se adauga albusurile si se amesteca pana se fragezeste aluatul.
2. Se pune aluatul pe o suprafata presarata cu putina faina si se framanta cateva secunde pana se inmoaie. Se intinde o foaie subtire, rotunda, cu diametrul de 23 cm. Se pune aluatul, apasandu-l bine, intr-o forma speciala pentru tarte cu diametrul de 20 cm si fund detasabil. Se aranjeaza marginile apoi se inteapa usor aluatul cu dintii unei furculite. Forma se pune in frigider pentru cel putin 30 de minute.
3. Intre timp, se pregateste umplutura. Se descojesc merele, se taie in sferturi, se scot cotoarele si se taie in felii subtiri de 1 cm. Se pun merele intr-o cratita, se adauga 50 g de zahar si se amesteca, impreuna cu coaja rasa si zeama de lamaie si 1 lingura de apa. Se acopera cu un capac si se fierb la foc mic 10-15 minute, amestecand din cand in cand, pana cand merele se inmoaie putin si capata un aspect pufos.
4. Prunele se desfac in jumatati si se scot samburii. Se toarna 150 ml de apa intr-o tigaie mare incinsa, se adauga restul de zahar si se fierbe la foc iute, amestecand continuu. Se reduce focul la mediu, se asaza prunele intr-un singur strat in tigaia cu sirop si se fierb 15 minute, intorcandu-se de pe o parte pe alta la jumatatea timpului.
5. Se scot merele si se pun intr-o sita, lasandu-le sa se scurga. Cu ajutorul unei spumiere se trec prunele pe o farfurie. Sucul de prune se da in clocot si se lasa sa fiarba pana cand se ingroasa. Se toarna siropul peste prune si se lasa sa se raceasca.
6. Intre timp, se incinge cuptorul la 220 de grade Celsius si se pune la mijloc o tava
sa se incalzeasca.
7. Se pune aluatul racit pe folie de aluminiu, se asaza pe tava incinsa si se coace 15 minute. Se indeparteaza folia si se mai coace aluatul 5-10 minute, pana cand capata o culoare aurie si este bine patruns.
8. Merele se iau cu o lingura si se pun in tarta, repartizandu-le uniform, apoi se pun prunele deasupra. Se lasa deoparte.
9. Pentru bezea, se bat bine albusurile intr-un castron. Se adauga zaharul tos marunt cate 1 lingura o data, batand in continuare bine pana cand compozitia devine tare si sticloasa.
10. Se toarna bezeaua cu lingura si se intinde uniform peste prune, apoi se fac niste crestaturi adanci cu ajutorul unei palete.
11. Se mai coace tarta 4-5 minute pana cand bezeaua capata o culoare aurie. Se scoate din cuptor si se lasa 1-2 minute, dupa care se scoate din forma. Se serveste calda sau la temperatura camerei.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu