Vitamina B 12 este de departe cea mai uimitoare dintre vitamine. Omul are nevoie de ea într-o cantitate infimă, doar 3 milionimi de gram pe zi, ceea ce, pe durata întregii vieţi, abia dacă ajunge la greutatea unui bob de gr-u. Şi totuşi vitamina B 12 are efecte incredibile.
Carenţa de vitamina B 12.
Primele semne de avertizare ce semnalează o carenţă de B 12 pot fi: oboseală, nervozitate permanentă, st[ri depresive, senzaţia de amorţeală în braţe şi picioare, deficienţe locomotorii, bâlbâitul, inflamaţiile din cavitatea bucală, mirosul neplăcut al corpului, probleme legate de ciclul menstrual.
Urmările carenţei de vitamina B 12.
Deficitul de B12 duce la tulburări nervoase, atât în zona psihicului, cât şi în ce priveşte funcţionarea nervilor în muşchi. Dacă deficitul de vitamina B 12 nu este depistat la timp, el poate determina tulburări nervoase ce se agravează treptat, de exemplu scleroză multiplă, o boală cumplită a sistemului nervos, manifestată prin distrugerea progresivă a stratului protector de mielină a nervilor, ceea ce provoacă paralizii şi în final moartea. E uimitor faptul că o substanţă biologic activă, necesară corpului nostru în cantităţi infinitezimale, microscopice, poate produce un efect atât de dramatic. Păstrând proporţiile spun biochimiştii moderni vitamina B12 e cu mult mai explozivă decât cea mai puternică bombă cu hidrogen.
Alţi fiziologi consideră această substanţă ca una dintre cele mai misterioase creaţii ale naturii „Nici în urmă cu o mie de ani” afirmă ei, „dacă toţi oamenii de ştiinţă din lume ar lucra împreună, exclusiv la această temă de cercetare, ei n-ar fi capabili să dezvolte o a doua moleculă care să servească într-o măsură atât de importantă evoluţiei vieţii pe pământ”.
Cum creştem nivelul vitaminei B12. Un sfert de kg de ficat crud pe zi.
Mulţi oameni ce suferă de anumite dereglări psihice nu ştiu cât de rapid şi-ar putea îmbunătăţii calitatea vieţii, numai crescând nivelul vitaminei B 12 din organismul lor. N-ar fi nevoie decât să mănânce zilnic timp de o săptămână, un sfert de kg de ficat crud sau pe jumătate crud, ori să-şi administreze vitamină sub formă de tablete- pot obţine astfel adevărate minuni. B12 ne scapă foarte repede de problemele mentale, ea alungă tema, melancolia şi stările depresive.
Este solubil în apă. Contribuie la formarea şi regenerarea celulelor roşii, prevenind astfel anemia, stimulează creşterea şi măreşte pofta de mâncare la copii, are proprietăţi energizante, are rol însemnat în buna funcţionare a sistemului nervos, îmbunătăţind memoria, puterea de concentrare şi echilibrul psihic. Carenţa antrenează cu sine anemia pernicioasă şi tulburări neurologice grave. Este singura dintre vitamine care este sintetizată exclusiv de unele microorganisme. Prezenţa ei în natură este legată de microorganisme care cresc în pământ, în apă, în intestin sau în rumen, în acesta din urmă producându-se cea mai abundentă sinteză naturală. Este protectoare împotriva nivelului ridicat de hemocisteină, un aminoacid asociat frecvent cu riscul de ateroscleroză. Indispensabilă în funcţionarea celulei nervoase, în hematopoieză, în metabolismul intermediar. Ameliorează vigilenţa, atenţia şi memoria.
Utilă pentru:
Este indispensabilă pentru formarea globulelor roşii şi pentru buna funcţionare a sistemului nervos şi imunitar. Carenţele se observă mai ales la vegetarieni şi lacto-vegetarieni sau care au ţinut regimuri prea bogate în fibre. Urmările acestei carenţe se manifestă prin inflamaţii ale pielii, căderea părului şi încărunţire.
Cantitatea necesară zilnic 2mcg, femeile însărcinate 2,2 mcg. Descoperiri de ultimă oră relevă faptul că vitamina B12 este esenţială şi pentru structurile osoase din corpul nostru. Formarea oaselor se produce doar dacă osteoblastele, celulele ce construiesc ţesutul osos, dispun de suficientă vitamina B 12. Acest lucru este important pentru copii, ca şi pentru femeile la care, după ultima menstruaţie, pierderea de masă osoasă este determinată de cauze hormonale.
Sugestii: zahărul, dulciurile şi băuturile dulci perturbă flora intestinală sensibilă şi astfel împiedică absorbţia vitaminei B 12. Pentru o absorbţie maximă, alimentele bogate în vitamina B 12 trebuie consumate repartizându-le pe toată durata zilei. Cine îşi pune întreaga raţie zilnică de vitamina B12 la una din mesele principale (de pildă ficat cu piure de cartofi) asimilează aproximativ un sfert din vitamina conţinută în mâncarea sa, restul fiind eliminat. Din porţii foarte mici, vitamina se absoarbe în proporţie de până la 80% prin peretele intestinal, iar în porţii mari, uneori numai 8-10%.
Persoanele de vârsta a treia ar trebui să-şi mărească aportul de vitamina B12 deoarece capacitatea de asimilare în intestin scade odată cu înaintarea în vârstă. Cine ia laxative riscă să nu asimileze mai mult de 5% din vitamina B12, existentă în hrana sa. Pentru absorbţia vitaminei B12 în intestin este necesară o concentraţie suficientă de calciu. O sursă excelentă de calciu fiind brânza.
Surse de B12: organele glandulare ale animalelor şi produsele solubile din carnea de peşte. Laptele (în special iaurtul), ouăle şi ţesutul muscular conţin cantităţi mici. Carnea de porc şi de vită, ficatul în special.
Câteva dintre acestea cu conţinutul în micrograme de vitamina B12 la 100g de produs: ficat de viţel 68, ficat de pui 37,2, lebărvurşt 23,4, stridii 18,2, hering 13, macrou 9,1, sardele în ulei 8,7, păstrăv 7,4, gălbenuş de ou 3,6, ţipar 2,9, carne 2,4, pui 0,9, lapte 0,3, iaurt 0,3.
Vitamina B12 din alge.
Algele şi iarba de mare constituie o sursă excelentă de aprovizionare a organismului cu vitamina B12. În plus, cele mai multe soiuri de alge conţin şi substanţa activă fucoidan, cu acţiune antitumorală şi de prevenire a cancerului.
Din alimentaţia vegetariană strictă lipseşte vitamina B12.
Vegetarienii care renunţă la consumul de lapte şi ouă sunt obligaţi să ia vitamina B12.
De reţinut:
Vitamina B12 este deosebit de importantă pentru: pofta de viaţă, optimism, starea de spirit general pozitivă, reacţia pozitivă la stres, prospeţime intelectuală, metabolismul energetic şi al fierului, creier şi sistemul nervos, dezvoltarea şi formarea globulelor roşii din sânge, construcţia ţesutului osos, metabolizarea lipidelor, efortul muscular.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu