Unii prefera caisele coapte, zemoase si moi, altii – pe cele pirguite si putin acrisoare. Copiii se dau in vint dupa simburii de caise, multi prefera dulceata de caise – verzi sau coapte, cu simburi sau miez de nuca etc.
Desigur, fructul acesta este delicios si, totodata, este si bogat in vitamine si oligoelemente. Dar putini stiu ca, sub forma proaspata sau uscata, caisele constituie leacuri eficiente.
Iata citeva exemple.
1. Mentinerea tonusului general si al organismului
n O cantitate de 100 g caise uscate (fara simburi) se oparesc cu o cantitate de apa in clocot, cit sa acopere fructele. Se lasa 40-60 minute, apoi caisele inmuiate se maruntesc, se adauga 100 g morcov ras si o lingura zahar pudra. Se amesteca bine si se va consuma de trei ori pe saptamina, pentru imbunatatirea acuitatii vizuale.
n Se amesteca 100 g caise sau zarzare uscate cu miezul de la doua nuci (atit caisele cit si nucile – bine maruntite), apoi cu o lingura de miere. Luind cite una-doua lingurite din acest amestec, inainte de culcare, se mentine tonusul general si capacitatea de munca pe durata urmatoarei zile.
n Peste 100 g caise sau zarzare uscate se toarna apa in clocot si se fierbe timp de 15 minute. Fiertura se raceste si se bea din ea de doua ori pe saptamina, pentru restabilirea echilibrului bioenergetic.
n Peste 10 caise uscate se toarna apa in clocot, astfel incit sa acopere fructele. Se lasa asa, cu apa, 40-60 minute, dupa care apa se scurge, iar la caisele inmuiate si strivite se adauga miezul de la o felie mai mare de lamiie si o lingurita de miere. Amestecul mareste rezistenta la imbolnavire, intareste sistemul imunitar. Se pot folosi, desigur, in locul caiselor uscate, 10 caise proaspete, mari si bine coapte.
n Peste 100 g zarzare sau caise uscate si 50 g stafide se toarna apa in clocot. Se lasa sa se traga 40-60 minute. Se maninca fructele si se bea zeama rezultata, pina se va termina toata cantitatea preparata. Leacul acesta se va prepara si consuma de doua ori pe saptamina, in starile de oboseala cronica – fizica si psihica – pentru a lichida epuizarea organismului.
n Se pun la inmuiat trei caise, turnind peste ele apa in clocot. Dupa o ora, apa se scurge. Se fierbe jumatate pahar de fulgi de ovaz, apoi se amesteca fiertura de fulgi sau ovaz cu caisele inmuiate, bine maruntite. Cite o doza astfel preparata se va consuma, de patru ori pe saptamina – dimineata si seara – in curele de slabire, pentru eliminarea reziduurilor din organism.
2. Remediu calmant
n Se pune la uscat un simbure de caisa sau zarzara, apoi se scoate miezul. Simburele tare se sparge marunt, se pune pe o tabla si se aprinde. Se lasa bucatelele de simbure sa arda in incapere timp de cinci minute (in incaperea respectiva nu trebuie sa se afle nici o persoana). Dupa cinci minute simburele arzind se scoate din incapere, iar dupa alte zece minute se aeriseste bine camera in care s-a ars simburele. Mirosul ramas dupa ce s-a aerisit are un efect calmant asupra sistemului nervos.
De asemenea, simburele ars este si un remediu antimicrobian, fiind eficient in boli infectioase. Procedeul nu trebuie aplicat decit cel mult o data pe saptamina.
n Se usuca un simbure de caisa sau zarzare, se scoate miezul, iar partea lemnoasa se sparge marunt si se aprinde. Dupa ce va arde 15 minute, se presara deasupra pulbere de aloe. Se ia tavita pe care ard simburele si pulberea de aloe si se da ocol prin toata casa, prin toate coltisoarele (mai ales unde sint ingramadite mai multe obiecte).
Apoi se aeriseste incaperea in care a ars la inceput simburele. Metoda se foloseste, pe luna plina, pentru a purifica locuinta de toate necurateniile existente si a restabili pacea si echilibrul sufletesc.
3. Remediu extern
n Se toarna apa clocotita peste citeva caise uscate, astfel incit lichidul sa acopere fructele. Se lasa circa o ora, apoi se scurge apa. Caisele inmuiate se freaca bine, pina ajung ca o pasta omogena. Aceasta pasta se aplica pe fata, intr-un strat uniform, pentru 10 minute.
Se sterge pasta de pe fata cu un servet, apoi se aplica un al doilea strat, format din struguri verzi, striviti, lasindu-l si pe acesta 10 minute.
Apoi se inlatura stratul de struguri cu un alt servet, dupa care se clateste fata cu apa fiarta si racita, in care se adauga putina zeama de lamiie (o lingurita de zeama proaspat stoarsa la 250 ml apa).
Masca se aplica o data la doua saptamini pentru o curatare in profunzime a tenului si tonifiere. Desigur, caisele uscate pot fi inlocuite cu succes cu caise proaspete (se rupe caisa in doua si se aplica direct pe fata curata, miezul copt si moale).
n Peste caisele uscate se toarna apa in clocot si se fierbe timp de 5-7 minute. Se lasa sa se traga fiertura cam o ora, apoi se scurge apa si se racesc fructele. Dupa ce s-au racit, se freaca pina se transforma intr-o pasta omogena. Aceasta pasta se intinde in strat uniform pe o fasa de bumbac si se aplica direct pe portiunea de piele afectata (taietura, arsura etc.), caci compresa aceasta are efect bactericid. Se lasa 20-25 de minute. Este un mijloc excelent de a dezinfecta ranile si grabi vindecarea lor.
n Trei caise coapte, proaspete, se freaca bine si se amesteca cu doua linguri de smintina. Amestecul se aplica pe piele, in cazul arsurilor (mai ales a celor datorate expunerii indelungate la soare). Se lasa 5-10 minute, apoi se spala cu infuzie calduta de ceai verde.
Efectul este garantat.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu